SURSE. Exit poll, ora 18.00: Varanul sughiță de se cutremură Bucureștiul! Matematicianul i-a spulberat și Vrăjitoarea, și Interlopul

0
2708

Între orele 15.00 și 18.00, situația votului pentru Primăria Capitalei (pe datele exit poll comunicate pe surse) a balansat decisiv spre Nicușor Dan, candidatul susținut de Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei).

În cursa pentru primarul Capitalei, au fost trei ore cruciale pentru victoria lui Nicușor Dan. Acesta a câștigat trei procente între orele 15.00 și 18.00 (de la 35% la 38%).

În schimb, față de situația de la ora 15.00, Gabriela Firea a pierdut trei procente (de la 27% la 24%), ceea ce înseamnă că diferența dintre primii doi candidați a crescut de la 8 la 14 procente.

Este o înfrângere categorică a lui Dan Voiculescu (zis „Varanul”), cel care a girat de-a lungul timpului doi dintre candidații aflați acum în luptă: Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone. Nicușor Dan i-a spulberat însă pe amândoi, fiind cotat aproape cu suma procentelor celor doi.

Votul pentru primarul Capitalei (exit poll, ora 18.00):

  • Nicușor Dan – 38%
  • Gabriela Firea – 24%
  • Cristian Popescu Piedone – 15%
  • Sebastian Burduja – 15%.

Tot pe surse au fost comunicate și rezultatele exit poll pentru consiliile județene, la ora 18.00. În cele trei ore (15.00 – 18.00), distanța dintre PSD și Dreapta Unită s-a mărit de la 12 la 15 procente. PSD a săltat cu două procente (de la 28% la 30%), iar Dreapta Unită a scăzut un procente (de la 16% la 15%). PNL a crescut cu două procente (de la 22% la 24%), iar AUR a scăzut trei procente (de la 18% la 15%).

Votul pentru consiliile județene (exit poll, ora 18.00):

  • PSD – 30%
  • PNL – 24%
  • AUR – 15%
  • Dreapta Unită – 15%.

Aceste cifre au un mare grav de relativitate, dat fiind că e vorba de un exit poll (pe baza declarațiilor alegătorilor, nu întotdeauna sincere), nu o numărătoare a voturilor.

În ultimele patru ore ale scrutinului (de la 18.00 la 22.00), este de așteptat să crească ponderea electoratului tânăr, preponderent de dreapta. Dar acest timp de electorat e posibil să fi suferit unele mutații în ultimii ani, favorizând partidul extremist AUR.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

PORTRET DE CANDIDAT

ALLEN COLIBAN, Primăria Brașov: „Mi-am făcut temele la lumânare, am făcut baie în oala de sarmale”

STELIAN ION, Primăria Constanța: “Pentru mine, declicul s-a produs în 2014, când interesele găștii PSD-iste au ajuns și în cartierul copilăriei mele. Voiau să ridice un bloc de 6 etaje pe spațiul verde. Mi-am jurat că voi face tot ce pot pentru a-i împiedica”

* LUCIAN STANCIU-VIZITEU, Primăria Bacău: „În clasa a X-a am luat locul 3 la Olimpiada națională de Informatică. Am fost admis la Universitatea Drexler, din SUA, dar n-am avut bani. Așa că am făcut Politehnica din București, apoi masteratul și doctoratul în Franța, șef de promoție la Statistică și al doilea la Finanțe”

CRISTINA PRUNĂ, europarlamentare: „Până la 4 ani am crescut la țară, în Bărăgan, într-un spirit foarte liber. Acum susțin cu fermitate politici liberale”

* RADU MIHAIL, europarlamentare: “La alegerile din 2000, în turul 2, am avut senzația acută că-mi va putrezi mâna dacă-l votez pe Iliescu”

* CORINA ATANASIU, europarlamentare: „În anii ’90 am făcut voluntariat la Salvați Copiii. Lucram cu copiii străzii, prindeam pedofili cu Europolul”

RADU MIHAIU, Primăria Sectorului 2: „N-aveam niciun gând să intru în politică. Spuneam: «Am o meserie, o fac bine, crește afacerea!». Ce m-a determinat să mă răzgândesc a fost incendiul de la Colectiv. Mi-am zis: «Copiii mei trebuie să trăiască într-o țară în care nu se întâmplă așa ceva!»”

MIHAELA ȘTEFAN, Primăria Sectorului 6: „M-am angajat în anul 2 de facultate, prima dată la Unirea, într-un magazin de haine. N-aveam cum să nu muncesc. N-aveam cum! Eu nu le-am cerut bani niciodată părinților mei”

* ADRIANA CRISTIAN, europarlamentare: „Sunt o visătoare harnică. Aș vrea să las asta în urma mea: unii politicieni arată și așa, ca mine. Adică au terminat multă școală, vorbesc bine, au interese corecte, nu s-au îmbogățit din politică. Nu suntem toți la fel, cum vor cei vechi să se creadă”

VLAD BOTOȘ, europarlamentare: „Mi s-a propus să rămân în China. N-am vrut. Ieșisem seara cu colegi inclusiv chinezi. Când deschideam subiecte politice, chinezii nu acceptau să discute nimic. Atunci mi-am dat seama că n-aș putea niciodată trăi într-un regim care să filtreze ideile”

TEODORA STOIAN: „Cât am fost consilier al ministrului Justiției, am avut senzația că oamenii ăia nu ne voiau acolo. Erau directori puternici, care pur și simplu ziceau: «Eu nu fac așa ceva!». Și nu li se cerea să-și facă decât treaba. În ultimele luni, numai că nu ne scuipau în față”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.