INTERVIU. Cătălin Drulă: “Ăștia sunt mai răi decât pandemia! Virusul Covid-19 a evoluat spre o formă mai puțin ucigașă, cei de la Putere sunt din ce în ce mai nocivi și mai toxici”

1
617
Cătălin Drulă, liderul opoziției de Dreapta / FOTO: Facebook - Cătălin Drulă

În scurtul său mandat de ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă s-a definit drept „omul cu ranga” (ranga cu care a demolat mafia de la metrou, condusă de PSD-istul Ion Rădoi) sau „Drulău” („Drulă nu e om, e câine!”, se plângea un adversar politic, furios că „nu te poți înțelege” – la combinații – cu ministrul USR).

Acum, Cătălin Drulă (43 de ani) e perceput drept cel mai mare pericol pentru cleptocrația PSD-PNL, desăvârșită de Klaus Iohannis prin “comasare”.

Într-o discuție liberă, cu întrebări spontane, fără teme trimise înainte sau mediate de consilieri de comunicare, deputatul Cătălin Drulă – fost ministru al Transporturilor și actual președinte al USR – arată o viteză de reacție rarisimă în mediul politic. Are idei puternice, e optimist, vrea să facă reforme, e hotărât să câștige puterea și să modernizeze România, s-o scoată din deriva actuală.

“PNL a devenit mai PSD-ist decât PSD-ul! Când te iei în brațe cu hoții, vrei să dovedești că ești și tu hoț mare”

Reporter: Cum vi s-a părut campania asta electorală, legat și de decizia PSD-PNL de a face alegeri comansate? Despre alegeri europarlamentare nu se vorbește aproape deloc, ci numai despre bătăliile interne la locale.

Cătălin Drulă: În primul rând, e foarte rău într-o democrație să te joci cu regulile privind organizarea alegerilor cu așa puțin timp înainte. Dincolo de aspecte de constituționalitate și legalitate, care sunt evidente, mai este și aspectul predictibilității. În democrația noastră, de după Revoluție, întotdeauna – din ‘92 încoace, după noua Constituție –, alegerile au fost exact la termen,când expiră mandatul de primar, de parlamentar, de președinte… la patru ani, la cinci ani, exact în duminica cea mai apropiată se fac alegerile. O să avem o premieră în România, că se aleg noi primari care stau la vestiar 3-4 luni până pot să-și preia mandatul. Asta au și încercat: să omoare dezbaterile reale, să nu avem un vot politic la nivel de întreaga țară și în diaspora, cum ar fi fost la europarlamentarele organizate separat de locale, așa cum trebuia. Ei speră că românii sunt cumva atât de dezamăgiți de politică și că ar fi anesteziați și n-ar veni la vot. Cei de la PSD și PNL speră că ar putea să domine cumva cu aparatele de partid și cu mobilizarea asta făcută de cei care își trag direct banii din zona de administrație publică, să domine rezultatul alegerilor.

Reporter: Și vor reuși?

Cătălin Drulă: Eu muncesc alături de colegii mei ca să stricăm acest plan. Am bătut țara de la Timișoara la Constanța și de la Baia Mare la Iași, am fost în toate județele și le-am spus românilor cât de important este acest vot din 9 iunie. Pentru că în seara aia or să se uite Ciolacu și cu Ciucă pe rezultate și, în funcție de semnalul pe care-l dau românii, or să-și primească nota de plată pentru fărădelegile făcute în acești trei ani sau nu. Există alternativa de dreapta pe bune, Alianța Dreapta Unită, există varianta să alegem oameni care-și doresc o țară modernă, nu una care se guvernează ca o federație de clanuri – cum a dus-o Klaus Iohannis, la zona asta de mafii, de clanuri, de extracție de resurse din bani publici pentru clientela de partid. Nu se vorbește despre europarlamentare, pentru că, în general, dezbaterea e sufocată și ei își doresc cât mai multă liniște, așa cum zicea și Iliescu, mentorul lor, la începutul anului ’90.

“Adevăratul lor slogan nu e «Stabilitate și dezvoltare», ci «Stagnare și delapidare». Ce stabilitate e aia în care prețurile cresc încontinuu?! În care avem cea mai mare inflație din Europa?!”

Reporter: Atunci, în 90, Iliescu avea un afiș pe care scria mare Un președinte pentru liniștea noastră”. Cuvântul-cheie era “liniște”, dar la mai puțin de o lună după alegerile in 20 mai a venit liniștea” mineriadei din 13-15 iunie… Acum, cuvântul-cheie e stabilitate”. Să înțelegem că nu se iau ei în brațe, dacă nu se logodesc cu lăutari, nu mai există stabilitate în România?

Cătălin Drulă: Ceea ce numesc ei stabilitate, de fapt, este stagnare. Ba chiar le-am parafrazat sloganul lor – “Stabilitate și dezvoltare”. De fapt, “Stagnare și delapidare”. Este mai mult decât un bătut pasul pe loc: este un regres al democrației în România, este o frânare a economiei. Și întreb și eu: ce stabilitate e aia în care prețurile cresc încontinuu?! În care avem cea mai mare inflație din Europa?! Hai, că dacă eram pe locul 5, pe locul 8, pe locul 14… dar suntem primii din Europa. Deci, ceva om face noi prost. Și e foarte clar ce facem prost: avem un guvern hrăpăreț, care crește taxe, dări, sarcina fiscală – și atunci pune presiune pe prețuri. Un stat care cheltuiește deșănțat pentru zona de clientelă de partid și face zero reforme în administrație, și atunci ajungi la modelul economic al Greciei de prin 2010 – adică un stat gras, umflat și corupt, care sufocă mediul privat. Și atunci e normal că nu ai nici ofertă suficientă de bunuri și servici, pui mai mare presiune pe prețuri, economia o frânezi…

Reporter: Socialismul lui Ciolacu, la care s-a aliniat și PNL.

Cătălin Drulă: Cu toate aceste măsuri antieconomice, în momentul în care un premier cum e Ciolacu spune că “predictibilitatea e un moft”… păi, când spune că predictibilitatea fiscală e un moft, investitorii pleacă în alte țări – și eu am cazuri concrete în care știu că investiții care urmau a se face în România merg în Bulgaria sau în alte țări, pentru că i-a speriat acest guvern. Dacă în anii ’90 aveam liniștea lui Iliescu, acum avem stabilitatea lui Ciolacu și Ciucă, inspirați de Klaus Iohannis.

“Domnul Ciucă a făcut o șmecherie și și-a mărit pensia de la 8-9.000 la 20.000 de lei pe lună. Și soția sa, la fel: tot cadru militar, pensionată, angajată a doua zi în sistem”

Reporter: Garantat Klaus Iohannis.

Cătălin Drulă: Garantat Klaus Iohannis. A umplut țara de panouri cu Ciucă, pe care scrie “Un ostaș în slujba țării”. În primul rând, e ilegal – e campanie și acum ar trebui date jos toate afișele astea.

Reporter: Da de ce, dom’le, nu mai vreți să fie promovată cartea în România? Sunteți împotriva cărturarilor?

Cătălin Drulă: Exact, au găsit o șmecherie. Asta spune mult și despre cât de fals este acest personaj. Cariera militară, în general, e asociată cu onoarea. Păi, dacă ar avea onoare, ar zice echipei proprii: “Domn’e, nu mă pretez la șmecherii de doi bani, să zic că eu de fapt îmi promovez o carte”. Dar întregul comportament al domnului Ciucă este dezonorant, începând de la declarațiile de acum vreo 6-7 de ani, când zicea că după încheierea carierei militare în niciun caz nu va intra politică, că nu dezonorează haina militară. Mai devreme un pic își plagiase teza de doctorat. Când a ajuns la butoane, la putere, a declanșat o operațiune întreagă în statul român să-l spele de acest plagiat, cu intervenții în justiție, cu intimidarea jurnaliștilor care au dezvăluit – niște lucruri complet incompatibile cu un stat democratic și cu onoarea.

Reporter: Dar pentru toatea astea îl plătim binișor…

Cătălin Drulă: Păi, uitați-vă un pic: în slujba cui? În slujba proprie, poate, nu a poporului! Domnul Ciucă, în fine, a condus armata română, a avut un venit absolut rezonabil în timpul activității, un venit care-i dă dreptul la o pensie decentă. Noi am calculat cu echipele specializate de la partid, fără să avem toate datele, iar pensia respectivă ar fi undeva la 8-9.000 de lei pe lună, care ar fi o pensie absolut decentă, de patru ori mai mare decât pensia medie din România. Ei bine, domnul Ciucă are 20.000 de lei pe lună, pentru că și acolo a făcut o șmecherie și în ultimele 6 luni și-a mai adăugat niște venituri de-astea – câte un proiect special, încă o chestie – ca să iasă cu o pensie mai mare decât veniturile pe care le avea în activitate. Și înțeleg că și soția dumnealui, la fel, în aceeași situație: tot cadru militar, pensionată, angajată a doua zi în sistem, ieșită cu o pensie mai mare de două ori decât avea solda. Și acum, ca și domnul Ciucă, și dânsa cumulează pensia specială, obținută la o vârstă tânără, cu o leafă bună în sistem. O totală lipsă de respect față de românii care muncesc din greu să le plăească aceste venituri multiple și exagerat de mari.

“Niște oameni care nu sunt în slujba poporului sau a țării, ci în slujba buzunarului propriu”

Reporter: Ce spune acest comportament despre acești oameni?

Cătălin Drulă: Asta arată niște oameni care nu sunt în slujba poporului sau a țării, ci în slujba buzunarului propriu. Niște oameni care nu au niciun respect față de reguli. Și a mai fost domnul Ciucă în slujba lui Iohannis. Dar Iohannis nu este poporul român, e un om care a făcut mult rău poporului român. Cam aici suntem cu cei care se pretind ceva ce nu sunt. Acești oameni ai așa-zisei stabilități, care de fapt este o stagnare, înseamnă o Românie stătută, o Românie care, la fel ca apa aceea care stă și începe să miroasă urât, așa miroase și această guvernare.

Reporter: Vă rog să explicați de ce e ilegal să-și facă Nicolae Ciucă reclamă pe panourile acelea uriașe, în regim outdoor.

Cătălin Drulă: Sunt regulile introduse în urmă cu vreo 10 ani, conform cărora în perioada efectivă de campanie electorală – cele 30 de zile – ai un număr limitat de canale pe care se pot transmite mesajele, iar aceste panouri stradale nu sunt permise. Deci, ele sunt permise până când intri în campanie. Ca urmare, pe 9 mai, când a început campania electorală oficială, toate aceste panouri și suprafețe de expunere exterioară au fost eliminate de către toate partidele. Cu excepția domnului Ciucă, care evident că e om politic și își promovează un mesaj politic în slujba proprie și în slujba lui Iohannis și a PNL. A umplut țara de ele. Ăsta este respectul față de reguli. Regimurile astea care alunecă și o iau razna și li se umflă capul – numite, tehnic, autocrații sau regimuri iliberale – încep la un moment dat să nu mai încerce nici măcar să pretindă că respectă regulile, că respectă democrația. E un fel de “facem ce vrem noi, că noi avem mușchii mari”. Ei și închipuie că au, dar de fapt sunt îngroziți de înfruntarea cu electoratul. Le e frică, dom’le, de aceea au făcut alegeri comasate! S-au panicat la PNL – “dom’le, dacă facem europarlamentarele la termen, ieșim prost, că ieșim pe locul 4, noi, PNL-ul. Hai să găsim o schemă, să ne rugăm de Ciolacu, să le punem împreună, să facem pe dracu’-n patru, să ne lipim mai rău de PSD, să facem liste comune”, doar-doar vor ascunde dimensiunea respingerii de către electorat a acestui partid care a trădat România, numit PNL. Lor le e frică să dea ochii cu electoratul, iar acum noi simțim în campanie din ce în ce mai mult că sunt disperați. Își întețesc măsurile împotriva candidaților noștri. La Bacău i-au interzis lui Lucian Stanciu-Viziteu, primarul USR, să mai folosească sloganul “Modernizăm Bacăul”. E ceva de noaptea minții…

Reporter: De ce au făcut asta?

Cătălin Drulă: Pretind ei că “Modernizăm Bacăul” este o sintagmă pe care a folosit-o în calitate de primar la diferite proiecte ale Primăriei. Judecătorii din Biroul Electoral local s-au opus acestei interdicții, dar au decis reprezentanții partidelor, care sunt mai mulți. Iar PNL face sluj la PSD… Și i-am spus: “Lasă, Luciane, că dacă nu te lasă PSD să pui asta, zii așa, ca să nu fie exact: “Modernizăm Bacăul chiar dacă PSD nu vrea!”.

“La Dragomirești Vale, ca în Belarus. PNL așa poate să câștige: doar când candidează singur

Reporter: Ciudată decizia asta…

Cătălin Drulă: Sunt niște măgării care se întâmplă tot timpul împotriva USR, a PMP, a Forței Dreptei… împotriva Alianței Dreapta Unită. Au vrut să ne scoată de pe buletinul de vot, să nu apărem deloc, să nu putem participa în alianță. Au vrut – și au reușit pe alocuri, din păcate – să ne scoată candidații la locale. Au reușit, într-un singur caz, să scoată de tot pe un băiat de toată isprava, Ionuț Dinu, candidatul nostru de la Dragomirești Vale, care e o comună de-asta lipită de București – o suburbie, practic, a Capitalei. Omul a luat 38% la ultimele alegeri din partea USR. Acum voia să candideze în partea Alianței Dreapta Unită. Ar fi câștigat. E un fiu al comunei, nu un bucureștean mutat acolo, e născut și crescut acolo, îl știe lumea, îl oprește pe stradă. S-au săturat oamenii de primar – e unul de-ăsta, un borfaș de la PNL, care e acolo de nu știu cât timp. Și de teamă că pierde Primăria, i-au aranjat lui Ionuț Dinu în justiție o chestie de-asta complet aberantă – pentru că n-a semnat aceeași persoană de la PMP depunerea alianței și depunerea candidaturii, vezi Doamne, trebuie invalidată. N-au fost de acord nici Biroul electoral, nici Judecătoria, dar au găsit doi judecători din trei la tribunalul Ilfov, care să dea o decizie care sfidează orice normă juridică. Bineînțeles că vom ataca la CEDO, o să câștigăm, dar e prea târziu pentru băiatul ăsta care de patru ani se pregătește pentru candidatură. Situație de Belarus: la Dragomirești-Vale, cetățenii vor putea să aleagă doar PNL-ul. Că PNL-ul așa poate să câștige: doar când candidează singur, deci trebuie să alerge singur.

Reporter: Democrație adevărată…

Cătălin Drulă: Știți cum își doresc ei democrația în România? Ca-n țările astea cu diverse dictaturi, de la nebunul ăla din Coreea de Nord, Kim Jong Un, la Kadîrov din Cecenia. Ăștia mai participă la câte-un sport pe-acolo și toți se dau la o parte, își leagă șireturile, se aruncă din calea șefului… mă rog, și la noi făcea la fel Nicolae Robu la Timișoara, când mai juca fotbal, când era încă primar. Cam așa își dorește și PNL să participe la alegerile astea – adversarii să n-aibă voie, să aibă șireturile legate, să le dai afară trei oameni…

“Milițianul Mitică Dragomir al democrației românești se numește Toni Greblă”

Reporter: Cam ca Scorniceștiul pe vremuri, unde conducea milițianul Mitică Dragomir…

Cătălin Drulă: Ei bine, milițianul Mitică Dragomir al democrației românești se numește acum Toni Greblă, care este șeful Autorității Electorale Permanente. Autoritatea aia care ar trebui să fie independentă, să vegheze că alegerile se desfășoară corect, e condusă de Toni Greblă. Ăsta este omul care a blocat ilegal subvenția la care are dreptul, conform numărului de aleși, Partidul Mișcarea Populară, pentru că a îndrăznit PMP să se asocieze cu USR și cu Forța Dreptei, să formeze Alianța Dreapta Unită. Trecem peste aberația completă că “dom’le, nu știm sigur dacă Eugen Tomac e președinte” – și toate instanțele, până la urmă, au dovedit asta. Dar subvenția este a partidului, nu a președintului! Acum s-au terminat toate procesele, tot, și ultimul lor cuvânt este: “Domn’e, trebuie să vă dăm toată subvenția, și pe cea din urmă, dar știți, acum ați ratat plata din mai. V-o dăm în iunie, așa, cam după 10 iunie”. Adică să-i dea banii după alegeri, deși partidul are conturile poprite și asta-i crează niște dificultăți evidente de a-și finanța campania electorală. Niște măgării și niște mizerii făcute de acești oameni care nu ne vor opri și care, mai mult, îi întărâtă pe români.

Reporter: Năstase a mai încercat treaba asta în 2004… dar populația simte că e prea mult și că e o agresiune.

Cătălin Drulă: Oamenii sunt expuși la propaganda asta, însă doar unul din 20 e dispus s-o creadă. E așa o dorință de revanșă a oamenilor… I-am provocat pe mai mulți: “Domnule, dar sigur mergeți la vot? Că toată lumea zice…”. Și oamenii au așa o reacție: “Domnule, nu că merg – merg și vreau să votez cu sete, că nu mai suport și nu mai vreau ce se întâmplă!”. Și de asta le e frică lui Ciucă, lui Bode, lui Ciolacu – de această notă de plată sau decont. Decontul acestei guvernări – asta este problema din planul lor pe care n-au știut cum s-o rezolve: “Domn’e, ne luăm în brațe, furăm țara asta, dar mai sunt alegerile alea în 2024…” – și știți foarte bine că planifică de doi ani de zile: cum le punem, cum le aranjăm, să nu ne luăm acest decont. Nu cred că vor reuși să-i păcălească pe români, pentru că au luat-o razna complet, și oamenii simt lucrul ăsta, simt nedreptatea.

“Se vede că n-au școală, că n-au educație, n-au structură ca oameni politici”

Reporter: Apropo de mutarea alegerilor: de vreo 20 de ani, într-adevăr, erau niște cutume. Știai când sunt prezidențialele, când sunt parlamentarele, când sunt localele… Localele erau în iunie, doar pandemia de Covid-19 a mai mutat alegerile locale din iunie în septembrie. Dar ăștia, acum, au mutat mai mult decât pandemia: au mutat și localele încoace, și prezidențialele la fel, cu niște luni de zile. Adică, cei de la PSD-PNL sunt mai răi decât pandemia?

Cătălin Drulă: Sunt mai răi ăștia! Nu sunt expert, dar înțeleg că virusul Covid-19 a evoluat într-o formă mai puțin ucigașă. Ăștia sunt invers: ei sunt din ce în ce mai nocivi și mai toxici, cu cât stau la putere. Le vin idei din ce în ce mai toxice la adresa democrației românești. Mutarea asta de prezidențiale, pe care le pun în septembrie… mă uitam, americanii au alegerile în noiembrie de 100 de ani și nu le-a trecut prin cap, prin freză, să le mute. Avem și noi, totuși, o tradiție: din ’92 încoace au fost alegeri în noiembrie – și în 1996, și în 2000, și în 2004, așa se alege în România. Acum le avem în septembrie, să facem campanie în august, când e lumea în concediu și oamenii se află în perioada cea mai de repaus a anului. Cine înțelege de ce fac asta? Nu există nicio justificare normală la cap, e doar dorința de a ameți electoratul, că așa ar putea ei să rămână la putere. Cumva, ei tot speră la această anestezie pe care cred ei că pot s-o inducă populației. Ei nu vor în niciun fel să participe la dezbateri, să răspundă în fața românilor, pentru că se vede cine sunt dacă apar. Se vede că n-au școală, că n-au educație, n-au structură ca oameni politici.

“Ciolacu s-a adus în campanie cu un avion privat să mănânce fasoale cu poporul

Reporter: Grav e că ei nu încearcă să facă minimele reforme de care țara asta are nevoie, că altfel crapă.

Cătălin Drulă: Pentru ei, singura preocupare este cum să-i țină mulțumiți pe toți cei care sunt mufați la bugetul statului, să le dea la fiecare câte o sinecură, câte un contract, câte un buget de gestionat… Și sunt multe lucruri de care România are cu adevărat nevoie: reforma administrativă, reforma sectorului public, reforma pensiilor, contributivitatea în loc de pensii speciale, investițiile…

Reporter: Au și ei grijile lor – să-i asigure un palat lui Iohannis la final de mandat, poate să-i pună la dispoziție şi un avion privat, cu echipaj cu tot…

Cătălin Drulă: E bun și un avion privat, văd că e la modă. Ciolacu s-a adus în campanie cu un avion privat să mănânce fasoale cu poporul… Niște oameni de o ipocrizie înfiorătoare. Nu le pasă de nimic, nu le pasă de banii publici. Ei cred că pot cumpăra pe toată lumea tot timpul și că în acest fel vor rămâne veșnic la putere.

„Ciucă și Ciolacu au vrut să transmită că e liber la furat” 

Reporter: De când s-au luat în brațe PSD cu PNL și se iubesc atât de mult, care a împrumutat comportamentul celuilalt? PSD-ul a devenit mai liberal sau PNL-ul a devenit mai PSD-ist?

Cătălin Drulă: PNL a devenit mai PSD-ist decât PSD-ul! Nu știu, o fi ceva psihanalizabil – când te iei în brațe cu hoții, vrei să dovedești că ești și tu hoț mare. Uitați-vă puțin la faptul că cele mai odioase măsuri date pe partea fiscal… ordonanța asta de creștere a taxelor a fost făcută de ministru liberal de la Finanțe. Uitați-vă la legile astea care au restricționat dreptul cumva la protest – inițiate de Bode și de Ciucă. Uitați-vă la comportamentul pe care îl are PNL cu “respectul” față de democrație, de pluralitate, de opoziția democratică… Și PSD-ul e rău, dar PNL-ul e mai rău! Adică au devenit mai PSD-iști decât PSD-iștii. Supraimpozitarea contractelor part-time – reintrodusă de Guvernul Ciucă; muncești două ore și plătești taxe pentru opt ore. Sunt mai socialiști ca socialiștii și mai flămânzi de bani publici. Ăștia, PSD-iștii, sunt mafioții ăia mai așezați, care, din experiența lor de până acum, ei știu așa că sunt în zona puterii pe termen lung. Eu sper să nu mai fie și să ajungem să-i înlăturăm. PNL-iștii sunt mai disperați, ei fură – e o expresie în engleză: “Like there’s no tomorrow”, că parcă nu mai există ziua de mâine.

Reporter: Ce-au vrut să transmită Ciucă și Ciolacu atunci când au inițiat personal – și au susținut cu toate forțele – legea prin care nu pățești nimic, nu ai dosar penal dacă faci evaziune fiscală până la un milion de euro? Care a fost mesajul și către cine a fost transmis? Și de ce Klaus Iohannis a promulgat această lege a hoției“ fără nicio obiecție? Se știe că un evazionist fură de zece ori până-l prinzi o dată, deci e foarte rentabil să dai banii înapoi o dată, plus 25%, dar de nouă ori rămâi cu prada, deci e foarte rentabil pentru ei să facă evaziune la greu; dacă nu mai au perspectiva pușcăriei, de ce n-ar face evaziune?! Așadar, de ce și-au asumat Ciucă și Ciolacu legea asta?

Cătălin Drulă: Au vrut să transmită că e liber la furat și că toată zona asta de baronet local, cu tot felul de firme de evazioniști – sunt unii care nu sunt călcați niciodată de ANAF, în timp ce oamenii cinstiți și firme care nu au protecție politică suferă – au vrut să le transmită: “Băieți, noi livrăm pentru voi! Rămâneți aproape de noi, băgați gențile cu bani la noi, că uite, v-am dat liber la furat! V-am scăpat de pușcărie dacă prinde cineva” – dar nici asta nu se întâmplă, pentru că ANAF-ul e un dezastru, din cauza protecției politice pe care o acordă la nivel local celor care fac evaziune și furt, în schimb pe oamenii cinstiți îi chinuie, le leagă șireturile, îi hărțuiește. Asta face acest guvern care trateză antreprenoriatul onest din România ca fiind infractori; nu s-a mai văzut așa ceva de pe vremea lui Iliescu, când despre cei care încercau ceva în antreprenoriat se vorbea în termeni de “privatizați” sau „afaceriști”.

Reporter: Un fel de chiaburi de pe vremuri, care trebuie zdrobiți.

Cătălin Drulă: Da, da, da. Același lucru îl auzim la acest guvern, care, justificându-și măsurile, a băgat tot felul de taxe aberante – inclusiv asta cu impozitul de 1% pe cifra de afaceri, care a băgat o grămadă de domenii de activitate într-o zonă complicată: ori își închide activitatea sau și-o suspendă, ori găsește metode de oprimizare. Vă dau un exemplu: m-am întâlnit cu un om de afaceri, dealer auto mare, cu cifră de afaceri de 100 de milioane de euro, care are marja de profit de 1%. Să știți că o marjă de profit mică, în capitalism, nu e nimic suspect cu ea, ba chiar e semnul unei operațiuni foarte eficiente.

Reporter: Ai volum mare…

Cătălin Drulă: Ai volum mare și lucrezi eficientizând totul la maximum. Ei, 1% ăla i-l ia acum Ciolacu!

„Dacă ar ieși PSD-ul, atunci e dezastru, România pierde investiții majore”

Reporter: Oamenii trebuie să știe că o taxă în plus pusă pe afacerile mari, pe multinaționale, nu e un motiv de bucurie, pentru că fie afacerea se închide sau își reduce numărul de angajați – și mulți români rămân șomeri –, fie noua taxă e băgată în prețul produselor și al serviciilor, deci românii vor cumpăra mai scump.

Cătălin Drulă: Absolut! Asta e economia de piață, că nimeni nu vrea să lucreze în pierdere. Acest tratament față de investitori e un fel de alungare din România, PSD așa face dintotdeauna, la ei e o tradiție. Investitorul zice: „Aici care-i perspectiva?”. Că de-aia toată lumea stă cu investițiile în România, acum – în energie, în orice domeniu –, așteaptă să vadă cine câștigă alegerile. Dacă ar ieși PSD-ul, atunci e dezastru, România pierde investiții majore! Toți și-au înghețat această deczie până după alegeri. De aceea e important să dăm un guvern de dreapta, care să fie prietenos cu investițiile, să înțeleagă că dezvoltarea economică nu e posibilă fără investiții serioase, că nivelul de trai nu poate crește fără această încurajare a investițiilor. Și asta, în condiții de corectitudine – problema e cu ăștia protejați de partide, de care oricum nu se ating cu nicio măsură.

Reporter: Cum vă explicați faptul că fraților Negoiță – unul e primar la Sectorul 3 – li se permite de ani de zile să nu plătească o datorie de zeci de milioane de euro, provenită dintr-o șmecherie imobiliară (au vândut sute de apartamente pe persoană fizică, nu pe firmă, ca să scape de plata TVA), în vreme ce împotriva oamenilor cinstiți, cu afaceri mărunte, a fost declanșat un adevărat jihad în ultimul an, le-au fost blocate conturile pentru că au întârziat trei zile să plătească o taxă de 400 sau 2.000 de lei?

Cătălin Drulă: Explicația e simplă și are trei litere: PSD. Personajul respectiv e prietenul lui Ciolacu, e prietenul puternicilor zilei, îi leagă fire care merg până într-un trecut tenebros, despre care dvs. ați scris, a făcut la un moment și deliciul presei de cancan (se referă la Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță și actuala protejată a lui Marcel Ciolacu; zeci de milioane de euro au fost drenați de Negoiță, din bugetul Sectorului 3, către o firmă din Buzău a norocoasei Docuz, sub privirile languroase ale buzoianului Ciolacu – n. red.). Sunt bine mufați între ei băieții ăștia și lucrează ori prin șantaj reciproc, ori prin recompense și împărțirea prăzii.

Caz-școală la minister: camioanele de 24 de tone cărau 40 de tone. „Toate firmele de transport care încalcă regulile sunt ale unor politicieni! O să vă sune de peste tot și-o să vă facă niște presiuni enorme

Reporter: Iar ANAF, care e condus tot de ei, comasații” PSD-PNL, se face că nu vede.

Cătălin Drulă: Uitați, eu am un exemplu din activitatea mea, la Ministerul Transporturilor. M-am apucat să fac ordine în sistemul ăsta de cântărire a camioanelor de pe drumurile naționale. Aveam niște informații că e o zonă din asta mare de corupție și de ignorare a regulilor. Și atunci, când un camion, în loc să meargă cu greutate maximă de 24 de tone, cară 40, e mai bine patronul ăla, că face un singur transport, dar drumul îl distruge și produce niște pierderi enorme, de sute de milioane. Am găsit un om cinstit din sistem – există oameni în orice sistem care-și fac treaba în mod cinstit, dar sunt marginalizați de PSD și PNL – și i-am spus: „Dom’le, eu vreau să fac treabă. Vrei să mă ajuți?” „Da”. „Bun, hai să ne-apucăm. Cum facem?” Zice: „Păi, trebuie să-i schimbăm pe ăștia care sunt șefi la regionalele de control, că toți ăia sunt oamenii politicienilor, nu se poate face nimic”. „Bun, găsește-mi oameni cinstiți, care să aibă curaj, și hai să-i schimbăm pe ăia!” Am declanșat niște acțiuni de control ample. Și omul, totuși, mă întreabă: „Dom’le, vrei să facem pe bune, pe bune?”. „Da… dar cum adică? Ce înseamnă asta?” „Păi, legea spune că dacă camionul are depășire peste 20% față de limita legală, atunci nu numai că-i dai amendă, dar nu poate să plece de pe loc – îi iei plăcuțele de înmatriculare, îi iei certificatul de înmatriculare – până nu descarcă greutatea extra. Asta nu se aplică niciodată!” Era o amendă care se dădea, 1.500 de lei, plătește patronul… și camionul pleacă mai departe, cu supraîncărcătura. Zic: „Facem!”. Dar, mare problemă: dacă transporți, de exemplu, pietriș, trebuie să aduci descărcător frontal, încărcător, cupa, să ia de-acolo, să descarce camionul… o nebunie! Și ne-am apucat să facem așa, să aplicăm legea. Și l-am întrebat: „Dar de ce m-ai întrebat dacă sunt sigur că vreau să facem?”. Și mi-a zis: „Pentru că toate firmele de transport care încalcă regulile sunt ale unor politicieni! Și fie că-i Sibiu, fie că-i Arad, fie că-i Galați, o să vă sune de peste tot și-o să vă facă niște presiuni enorme”. Bineînțeles că pe mine nu m-au sunat, pentru că știau că sunt “câine”, dar au fost niște scandaluri și niște presiuni d-astea… am și filmări, cu șoferi coborând și amenințându-i pe cei care-și făceau treaba… Eu le-am spus celor care-și fac treaba: „Dom’le, stau în spatele tău. Dacă face vreunul presiuni, spune-i că te-a pus nebunul ăla de Drulă!”. Și am reușit într-o lună de zile să impunem să se respecte legea, să se meargă aproape în toată țara numai legal. Ba chiar mi-au transmis de la unele firme: „Dom’le, noi suntem mai mulțumiți așa”. „Păi, cum așa, dom’le? Că înainte cărați 40 de tone, acum 24…” „Păi – zice – da, dar înainte deșelam camionul, care se strica mai repede; șoferul mergea cu frică, pentru că atunci când cari 40 de tone și dacă pui o frână de-aia, pe pantă, poate nu țin frânele și…; eu stăteam cu frică de control sau că…” – mă rog, el nu mi-a spus mie, dar eu am înțeles că trebuia să dea șpagă ca să treacă mai departe. Problema era că dacă mă apucam eu să fac așa, să respect legea, eu intram în faliment, că dacă eu car 24 de tone și concurentul 40, eu pierd business-ul, că la mine e mai scump, normal, și nu mai cumpără de la mine. Iată cum se poate face treabă! Dar bineînțeles că după ce am plecat eu de la minister, i-au ras pe toți, i-au adus pe toți mafioții înapoi și totul merge ca înainte.

Vizita lui Iulian Dumitrescu la minister. „Era tipul de mafiot afabil, de generație nouă, simpatic la vorbă, care știe să intre pe sub pielea omului”

Reporter: Apropo de minister: vă mai amintiți vizita pe care v-a făcut-o Iulian Dumitrescu la birou?

Cătălin Drulă: Mi-o aduc aminte, da.

Reporter: Ce impresie v-a făcut? Atunci trecea drept om onorabil, nu avea dosar, era prim-vicepreședinte la PNL și șef de Consiliu Județean…

Cătălin Drulă: Era tipul de mafiot afabil, de generație nouă, simpatic la vorbă, care știe să intre pe sub pielea omului… dar eu m-am prins și l-am citit din prima – cine este și ce-i poate pielea. Lăsa impresia că beneficiază de o protecție sus-pusă, fiind cunoscute relațiile lui cu Iohannis… ca și ale altora, de exemplu, ăla de la Sinaia, primarul Vlad Oprea – a fost o investigație de presă recentă (dezvăluirile făcute de Recorder – n. red.), cum vămuiește contractele publice din zona Sinaia și își construiește palate prin Franța și reședință de lux, din banii ăia, prin Sinaia. Este un model de oameni care se comportă ca și cum au protecție sus-pusă – ceea ce și au! Este șocant că în mediul politic toată lumea știe ce fac ei, dar… nimic. Tăcere de tip clan mafiot. Când vorbești despre Iulian Dumitrescu pe culoarele Puterii – și nu acum, când l-a luat DNA, ci în urmă cu doi-trei ani –, toată lumea dă ochii peste cap și toți știu cu ce se ocupă.

Reporter: Pentru dvs. a fost o surpriză când ați văzut – din referatul DNA, publicat de presă – ce șpăgi enorme lua Iulian Dumitrescu și în ce lux trăia? Milioane de euro pentru o centură a Mizilului…

Cătălin Drulă: Pot fi niște răfuieli de-astea între găști, poate n-a mai cotizat… Să vedem dosarul dus la finalizare. Singurul lucru surprinzător pentru mine – și mi-am exprimat nedumerirea față de colegi, în diverse discuții… Vizita lui la biroul meu a fost prin luna mai 2021. Și așa, prin 2022-2023, îmi exprimam consternarea și indignarea, în diverse discuții – “Bă, cum de nu-l agață pe ăsta, cum poate ăsta să continue să facă ce face în România? În țara asta mai există vreun fel de respect față de lege sau un mafiot ca ăsta poate să facă ce vrea și să scape?”

“În Ilfov lucrează concertat. Sunt famigliile care și-au împărțit teritoriul – un județ jefuit, un județ al mafiei imobiliare, al mafiilor gunoiului…”

Reporter: Credeți că e singurul care face așa ceva în România? Mă tem că e un sport național…

Cătălin Drulă: Uitați, cazul lui Hubert, “Haș”-ul din stenogramele cu duty-free-urile… Dacă întrebați în PNL despre Thuma, își dau ochii peste cap și zâmbesc semnificativ.

Reporter: Hubert Thuma, tot de la PNL și el. Șeful unui județ bogat, de la bariera Capitalei…

Cătălin Drulă: Da, Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov – un județ jefuit, un județ al mafiei imobiliare, al mafiilor gunoiului… Este incredibil că la 10 kilometri de centrul Bucureștiului ai comportamente d’astea, de Sicilia.

Reporter: Dar acest Thuma de la PNL se înțelege bine cu clanul Firea-Pandele de la PSD? Ilfov, Voluntari…

Cătălin Drulă: Da, lucrează concertat. Sunt famigliile care și-au împărțit teritoriul. Lucrau bine și cu Iulian Dumitrescu, care vine din zona Călărași… Întrebarea cea mare e: ce fac autoritățile?

Reporter: Nu vi se pare că de la cazurile Dumitru Buzatu de la Vaslui și Iulian Dumitrescu de la Prahova nu s-a mai întâmplat nimic semnificativ? A amorțit de tot DNA-ul? S-a pus capacul pe anticorupție?

Cătălin Drulă: Bineînțeles că s-a întâmplat asta, pentru că Justiția română respiră din ce în mai puțin liber. Klaus Iohannis a urmărit punerea sub control politic a Justiției, prin numirile făcute la vârful Parchetelor. De altfel, aici a fost și mărul discordiei cu Stelian Ion, care era ministrul Justiției și care voia să facă un proces corect de selecție, obiectiv, cu interviuri, ca să-i aleagă pe procurorii cei mai buni. În fond, ce-ți trebuie ca să controlezi Justiția? Îți trebuie să-i înlături pe cei independenți, corecți, care-și fac treaba bine – și asta s-a și întâmplat, ați văzut magistrați eliminați de câte cinci ori din magistratură pe motive ridicole… procurori schimbați din funcție – ați văzut la Constanța… Noul slujbaș al puterii, Marius Voineag, cel numit de Iohannis la șefia DNA – cu complicitatea lui Predoiu –, a distrus o instituție. O instituțe nu înseamnă doar câteva inițiale, ci oamenii care lucrează acolo. Există în continuare magistrați corecți și curajoși – și procurori, și judecători –, dar sunt fie intimidați, fie excluși sau marginalizați. Pentru Iohannis a fost o prioritate să pună Justiția sub control. În viziunea acestor oameni – la gașca lui Iohannis mă refer –, magistrații nu pot să fie de capul lor, așa, să ia pe cine vor ei și să-și facă treaba în mod onest; trebuie să înțeleagă că are o lesă și-un buton. De aceea nu se mai întâmplă nimic important pe partea asta de anticorupție.

“Cel care venea în geacă roșie la proteste, Klaus Iohannis, a desăvârșit mai mult decât își putea imagina Dragnea – o republică a fărădelegii”

Reporter: Cu ani în urmă, Dan Voiculescu spunea explicit: “Dacă n-avem Justiția, n-avem puterea!“. Acum, o instanță decide că Dan Voiculescu nu mai trebuie să achite prejudiciul de zeci de milioane de euro în “dosarul ICA”, Radu Mazăre e liber deși a jefuit litoralul și are “n” condamnări, trei frați criminali nu sunt trimiși în arest preventiv pentru că, în viziunea unui judecător, uciderea unui om nu-i transformă în pericol public… Nu aveți senzația că trăim într-o țară a fărădelegii?

Cătălin Drulă: Eu mă întreb ce-o zice Liviu Dragnea când se uită…

Reporter: Probabil zice că el a fost un fraier.

Cătălin Drulă: Exact! Liviu Dragnea, cel împotriva căruia au ieșit 600.000 de români în stradă și au aprins luminițele rezistenței… Și acum vede că cel care venea în geacă roșie la proteste, Klaus Iohannis, a desăvârșit mai mult decât își putea imagina el – o republică a fărădelegii. Asta a instaurat Iohannis – o republică a fărădelegii! Un escroc politic mai mare decât acest om nu există! Este un lucru extrem de toxic pentru democrație. Și nu-mi face nicio plăcere să spun asta, chiar dacă e un adversar politic. O vreme am crezut că ne poate fi partener în reformarea României, dar el era cu sufletul la PSD. “Premierul de la Grivco” – asta era! Când faci atât de mult rău ideii de reprezentare politică, de democrație, de respectare a cuvântului dat, suferă întreaga democrație din România. Că oamenii se uită și zic: “Nu mai am încredere în nimeni și-n nimic!”. Și asta este cel mai rău – să ajungem acolo –, pentru că trebuie să avem încredere că se poate și altcumva, că se poate și cu oameni cinstiți.

Mafia de la metrou și clanurile din Timișoara

Reporter: Și se poate cu oameni cinstiți?

Cătălin Drulă: Da, se poate! Oamenii pot compara: ce am făcut eu la Ministerul Transporturilor, cum a făcut PNRR-ul USR când s-a aflat la guvernare, cum face Dominic Fritz – fără frică, fără protecție specială în fața clanurilor mafiote din Timișoara, de care nu s-a atins nimeni zeci de ani. De fapt, asta este o temă care se tot repetă: lucruri de care nu s-a atins nimeni zeci de ani. La metrou, Rădoi avea acele construcții ilegale care puneau în pericol stațiile de metrou; de zeci de ani se schimbaseră nu știu câți miniștri și nu mai spera nimeni că se poate face ordine. La Timișoara, nu mai spera nimeni că se poate opune cineva clanurilor și să recupereze patrimoniul construit. Există vreo câteva mii de metri pătrați eliberați pe malul Begăi, zonă premium a Timișoarei, niște coșmelii din astea, cu cluburi ale unor interlopi care n-aveau niciun fel de act pe ele. Deci, ei n-aveau nici concesiune, nici închiriere, pur și simplu ei și-au făcut alea acum nu știu câți ani și acolo se desfășurau discotecile astea. Nicolae Robu, predecesorul lui Fritz, s-a dus să-și sărbătorească victoria din 2016 chiar acolo, cu un interlop de-ăsta. Ei bine, Fritz le-a recuperat, a demolat toate coșmeliile alea și a refăcut acolo parc, terenuri de baschet, a adus Europa în Timișoara.

Reporter: Putem spune că Fritz a pus mâna pe rangă, pare că a împrumutat ranga dvs., cea cu care ați demolat – simbolic, dar și practic – mafia lui Rădoi, de la metrou.

Cătălin Drulă: Dominic Fritz face ceea ce trebuie, pentru că este un om onest, un om curajos, care muncește pentru interesul public. Asta e diferența dintre noi și PSD-PNL.

“Gafa doamnei Dăncilă s-a transformat într-un adevăr al regimului Iohannis, care a redus democrația din România”

Reporter: Statul de drept are doi piloni fundamentali: Justiția independentă și presa liberă. În Ungaria, de exemplu, amândoi au fost practic pulverizați, de aceea regimul Orban e considerat un regim iliberal. La noi, acești doi piloni sunt acum sănătoși sau au fost grav șubreziți?

Cătălin Drulă: Sunt foarte șubrezi, iar tot mai multe rapoarte ale unor instituții internaționale confirmă asta. Avem un regres evident, unul periculos, avem caracteristicile unui regim illiberal: Justiția este controlată politic și folosită abuziv de Puterea PSD-PNL, iar presa e în mare parte controlată de oligarhi care numai stat de drept nu vor. În plus, sunt acești bani de la PSD și PNL, mulți bani, care transformă unele televiziuni în platforme de propagandă mincinoasă, toxică. Democrația, în România, a fost redusă sub regimul Iohannis. A scăpat o perlă, la un moment dat, Viorica Dăncilă: “Proiectul nostru este să reducem democrația”. Ei bine, gafa doamnei Dăncilă s-a transformat într-un adevăr al regimului Iohannis, care a redus democrația din România.

Reporter: Păi, dacă doamna Dăncilă a spus un adevăr, poate că și Ciolacu a spus un adevăr când a zis: “Trecem de la fapte la vorbe”.

Cătălin Drulă: Aia a fost nu doar o gafă, ci este proiectul acestei guvernări: vorbăraie, propagandă, manipulare, iar în privința lucrurilor reale – zero barat.

“Nu e nimic liberal în fibra lui Ciucă. Nu mai e nimic liberal nici în PNL. Acolo e ca la cazarmă, ordinele lui Iohannis se execută, nu se discută”

Reporter: Ne întoarcem la domnul Ciucă. Dincolo de suma pe care o ia ca pensie specială, vreo 4.000 de euro, revoltătoare e vârsta de pensionare: 52 de ani.

Cătălin Drulă: Nu există nicăieri un asemenea sistem, cu pensionări la vârste atât de tinere… E un factor de distorsionare a pieței muncii, plus un element de nedreptate socială, care creează multe frustrări în societate.

Reporter: Cum poți să spui “Un ostaș pentru România”, când tu ai abandonat ostășia la 52 de ani? Când ai dezertat la 52 de ani ca să faci politică și să cumulezi o leafă consistentă, de prim-ministru și apoi de președinte al Senatului, cu o pensie specială?

Cătălin Drulă: Domnul Ciucă a produs multă trădare și dezonoare: de la plagiat la șmecherii, la felul în care a preluat președinția PNL – nimic nu-l califica pentru asta –, la folosirea instituțiilor statului pentru spălarea propriei imagini… tot ce face acest om este complet în disonanță cu acel slogan pe care l-a pus pe toate gardurile României.

Reporter: Ce e liberal – “prin noi înșine” – în tot ce face domnul Ciucă? Ce e liberal să lucrezi toată viața la stat și să te pensionezi la 52 de ani cu o pensie uriașă, obligând 30 de români să muncească din greu până la 65 de ani ca să-ți plătească ție pensia? Ar trebui să-și pună un slogan antiliberal, de exemplu: “Prin voi înșivă, pentru mine însumi!”.

Cătălin Drulă: Nu e nimic liberal în fibra domnului Ciucă. De alfel, el a și fost parașutat acolo de Klaus Iohannis, ceea ce arată că nu mai e nimic liberal nici în PNL. Pentru că dacă un partid care ar fi avut vreo fibră liberală ar fi zis: “Domn’e, dar nu e în regulă! Ce-l recomandă pe omul ăsta? De ce să-mi puneți șef la partid pe unul care nu are nicio legătură cu partidul, care a plagiat, care nu are cuvânt și a dezonorat haina militară?”. Un partid liberal este un partid care respectă valori precum libertatea, inițiativa, libera exprimare – or, acolo e ca la cazarmă, la ei, la PNL. Acolo, ordinele lui Iohannis se execută, nu se discută.

“Klaus Iohannis este cel mai mare trădător de după 1989

Reporter: Klaus Iohannis a întărit sau a șubrezit PNL când a impus două schimbări brutale la vârful partidului – Orban cu Cîțu, apoi Cîțu cu Ciucă?

Cătălin Drulă: Klaus Iohannis a trădat continuu ceea ce a promis României. Este cel mai mare trădător de după 1989.

Reporter: Cum ar fi normal: alegeri locale într-un tur sau în două tururi?

Cătălin Drulă: Două tururi, evident! Ar fi mult mai corect. Orice ales tebuie validat de o majoritate. Dacă nu ai 50% în primul tur, se merge în turul 2, unde învingătorul va obține automat majoritatea voturilor. Plus că turul 2 presupune o dezbatere, ciocnirea a două viziuni. O reformă electorală reală înseamnă și revenirea la alegeri locale în două tururi.

Reporter: La prezidențiale, Constituția prevede explicit turul 2, în caz că nu există un candidat cu peste 50% în primul tur. La locale, nu prevede nimic în acest sens,

Cătălin Drulă: Iată o anomalie constituțională: ceea ce e bun la prezidențiale nu e bun și la locale.

Reporter: Nu sunt prea mulți parlamentari – în jur de 465?

Cătălin Drulă: Sunt prea mulți. Eu militez pentru 300 de parlamentari, există un referendum în acest sens. Când vom avea suficientă putere, îl vom aplica.

“La aceste alegeri avem un regres evident față de cele precedente: atunci a existat vot prin corespondență, acum nu mai există”

Reporter: Altă problemă: Constituția prevede dreptul de a vota și de a fi ales. Dar, în realitate, la alegerile locale poți vota doar dacă te afli în localitatea ta, unde ai domiciliul sau rezidența, iar la parlamentare – doar în județul tău. Dacă Georgel din comuna X e șofer de TIR și pleacă în cursă trei săptămâni, el nu mai e cetățean, își pierde dreptul de vot doar pentru că muncește în afara localității sau a județului? Dacă mă aflu în delegație la Baia Mare sau în concediu în Grecia, mi-am pierdut dreptul de a-mi vota primarul sau parlamentarul?

Cătălin Drulă: Da, acum așa este! O mare nedreptate, un abuz. La aceste alegeri avem un regres evident față de cele precedente: atunci a existat vot prin corespondență, acum nu mai există. Ce fel de țară e aceea care dă înapoi, în loc să dea înainte? În situația asta ne-au dus Ciolacu și Ciucă.

Reporter: Și n-au pus nimic în loc – de exemplu, votul electronic.

Cătălin Drulă: Din păcate, în momentul de față așa este. Dacă ar putea, această Putere ar restricționa cât mai mult dreptul de vot, în afara clientelei de partid pe care știu ei că se bazează.

Reporter: Este un obiectiv al lor să voteze cât mai puțini oameni, ca să poată controla votul în favoarea lor?

Cătălin Drulă: Absolut! Și au o campanie intenționată de demobilizare. Nici nu-i deranjează să zică: Toți sunt la fel. Știți, noi suntem hoți, așa, dar și ăilalți sunt. Nu mai aveți încredere în nimeni! Nu mai aveți încredere în politică! Astea-s mesaje de propagandă mincinoasă, mesaje de dezangajare a oamenilor față de politică. Pentru că ei știu foarte bine: contează doar cei care vin la vot. Ei speră să mobilizeze electoratul din zona captivă, prin rețele asociate partidelor, primarului etc., iar restul oamenilor să nu voteze pentru că sunt scârbiți de politică.

“Alianța Dreapta Unită este singura care se află în creștere de la o săptămână la alta. Zona PSD-PNL e în prăbușire, zona de extremism e în scădere și ea”

Reporter: Ce înseamnă, la aceste alegeri europarlamentare, un rezultat bun sau prost pentru Alianța Dreapta Unită? Și ce înseamnă un rezultat bun sau prost pentru PSD-PNL?

Cătălin Drulă: Noi ne luptăm să scoatem un rezultat cât mai bun ca să dăm speranță României pentru alegerile care urmează. Evident că e foarte greu în condițiile astea – cu localele comasate cu europarlamentarele, cu rețelele de primari… Pentru noi, un rezultat bun este un rezultat pe care se poate construi pentru următoarele runde de alegeri – cele prezidențiale și cele parlamentare, unde se va decide guvernarea pentru următorii 4-5 ani. De aceea e important ca oamenii să se mobilizeze la vot, pentru că PSD și PNL oricum vor încerca să deturneze acest vot. Dacă nu votează 50% din oameni cu PSD+PNL, asta e un fel de moțiune de cenzură a întregului popor împotriva lor, înseamnă că nu mai au legitimitate să guverneze. Din ce știu eu, ei se îndreaptă chiar mult mai jos de atât. Ar fi un semnal că lumea spune: Plecați acasă!

Reporter: Există o posibilitate reală ca Alianța Dreapta Unită să ia 50%+1 din cât ia Alianța PSD-PNL?

Cătălin Drulă: Există posibilitatea ca Alianța Dreapta Unită să ia și mai mult, dar pentru asta e nevoie de mobilizare la vot. Aici este marea miză, pentru că ei au omorât dezbaterea în aceste alegeri…

Reporter: I-au mai și intoxicat cu sondaje mincinoase, cu emisiuni otrăvite…

Cătălin Drulă: Absolut! Se fabrică sondaje, pentru a-i ține pe oameni departe de vot. Dar există o posibilitate clară să mergem pe o traiectorie ascendentă. Alianța Dreapta Unită este singura forță, în momentul de față – în cercetările noastre, făcute pe bune –, care este în creștere de la o săptămână la alta. Zona PSD-PNL e în prăbușire, zona de extremism e în scădere și aceea. Există chiar posibilitatea ca un vot anti-PSD/PNL să-i afecteze și pe primarii lor. Avem toate premisele să dăm speranță României. Dar, evident, depinde această prezență și mobilizare la vot. Oamenii trebuie să iasă masiv, să spună “Stop!” lui Ciolacu și lui Ciucă, dar și extremismului.

“România are o istorie: cei care și-au pregătit o anumită schema electorală au fost pedepsiți la vot”

Reporter: E posibil ca devansarea prezidențialelor să se întoarcă împotriva lor? Adică, de exemplu, un președinte dat de Dreapta Unită, prin tradiționala mobilizare în turul 2, să influențeze masiv votul la parlamentare?

Cătălin Drulă: Da, e o variantă realistă. România are o istorie: cei care și-au pregătit o anumită schema electorală au fost pedepsiți la vot. E foarte probabil ca Dreapta Unită să dea următorul președinte, pentru că România s-a săturat și de Iohannis, și de PNL-ul și de PSD-ul lui. Nu-l vrea lumea nici pe Ciolacu, nici pe Ciucă, nici pe reșapatul de Geoană, care e PSD-ist sadea, dar se vinde acum drept Albă-ca-Zăpada.

Reporter: Dacă preluați guvernarea, care sunt prioritățile? Ce trebuie făcut urgent pentru însănătoșirea acestui stat, care acum e bolnav bugetar-financiar, dar și moral? Avem deficit record, inflație record, împrumuturi record, stat super-obez, pensionări la 40 și ceva de ani… E un tablou sinistru!

Cătălin Drulă: Eliminăm toate creșterile de taxe aberante introduse de actuala guvernare. Avem o listă de instituții inutile, fabrici de sinecuri, care trebuie desființate imediat și economisite fonduri pentru statul român. Am făcut un site, Oprimjaful.ro, unde am identificat instituție cu instituție, cu academiile astea false… Cel mai important este să luăm banii din PNRR și să facem reformele de-acolo. Noi avem voință politică să mergem pe zona de guvernanță corporativă reală pentru companiile de stat, pe eliminarea pierderilor masive și a risipei de bani din sistemul public. Toată zona asta de reforme e blocată acum.

“Cei care sunt acum la putere nu vor să facă reforme! Ciolacu nu vrea să taie pensiile speciale! Dacă ar vrea, ar putea”

Reporter: Statul obez poate fi făcut să fie suplu?

Cătălin Drulă: Absolut! Am experiența de la Ministerul Transporturilor. Am tăiat posturile inutile, am lăsat Metrorex-ul cu 5.000 de angajați în loc de 5.800… Cheltuielile acestea inutile, de tip clientele de partid, pot fi tăiate, iar statul poate fi făcut să fie eficient.

Reporter: Pensiile speciale pot fi tăiate cu adevărat? După gargara lui Rareș Bogdan, că le elimină el în 30 de zile, au venit mulți politicieni care spun că pensiile speciale nu pot fi eliminate, că orice inițiativă se blochează la Curtea Constituțională, la Înalta Curte, în alte instanțe, unde sunt oameni interesați, e un cerc vicios…

Cătălin Drulă: E doar o minciună politică! Ei au pus oameni la Curtea Constituțională ca să blocheze pensiile speciale! CCR e o instituție capturată. Vom lupta pentru eliminarea pensiilor speciale în fiecare zi, pentru aducerea la contributivitate. Iar dacă asta implică numirea unor judecători la Curtea Constituțională sau un referendum constituțional pe pensiile speciale, asta vom face.

Reporter: Se poate pune și problema unei reforme constituționale pentru a sparge blocada asta de la CCR? Chiar suntem condamnați să trăim cu o Curte Constituțională de tip “stat în stat”, care funcționează într-un evident conflict de interese, cel puțin în privința propriilor privilegii?

Cătălin Drulă: Ne gândim la soluții de genul ăsta. N-aș vrea să le dau idei celor care deja vor să se protejeze. Orice idee de reformă poate fi făcută dacă cei care au puterea vor să o facă. Nu există să nu poți dacă ai puterea! Puterea, pentru omul politic, este instrumentul cu care implementează. Cei care sunt acum la putere nu vor! Nu e că “Ciolacu voia să elimine pensiile speciale, dar nu-l lasă…”. El nu vrea!

“În momentul de față, multe instituții sunt capturate și nu-și fac treaba”

Reporter: Apropo de instituții pe care le plătim degeaba, ba chiar și pensii speciale: Avocatul Poporului mai există? O mai respira, o fi în viață, o fi emigrat?

Cătălin Drulă: Avocatul Poporului este avocatul actualei Puteri! Doamna Renate Weber refuză cu îndârjire să atace ordonanțele de urgență abuzive pe care i le semnalăm noi, unele sunt foarte grave, precum ordonanța de comasare a alegerilor. Doamna Weber tace ca mortul în păpușoi. Asta este, iarăși, o prioritate: o mișcare de eliberare a instituțiilor din România. De exemplu, Autoritatea Electorală trebuie să fie Autoritate Electorală, să urmărească buna și corecta desfășurare a procesului electoral, nu să aibă o altă agendă, să servească Puterea și să hăituiască Opoziția, cum se întâmplă acum. Avocatul Poporului trebuie să urmărească un interes public legitim, la fel ASF… În momentul de față, aceste instituții – și multe altele – sunt capturate și nu-și fac treaba.

Reporter: Veți avea, după alegerile astea, mai mulți primari și consilieri?

Cătălin Drulă: Evident că dorim să creștem reprezentarea noastră și la nivel local, chiar și în condiții extrem de grele. Vrem să recâștigăm primăriile unde sunt primari USR, ca să-și continue munca în folosul comunităților. Ne gândim să fie și Stelian Ion primar în Constanța, să fie Ionuț Moșteanu la Pitești, să fie Marius Bodea la Iași, să-i alungăm pe penalii ăia de acolo, să fie la Arad doctorul Adrian Wiener, care a fost aproape data trecută… sunt multe alte locuri în care putem câștiga.

Reporter: Nicușor Dan îi învinge pe Firea, Piedone și Burduja?

Cătălin Drulă: Absolut! Bucureștenii nu vor o întoarcere a clanurilor la Primărie.

Reporter: Vi s-a spus “Drulău”, “câine rău”. Mergeți mai departe ca “Drulău”?

Cătălin Drulă: Eu merg mai departe cu un om cu coloana verticală, cu curaj atunci când e nevoie, cu cinste… Dacă asta mă face “câine”, în viziunea PSD-PNL, asta e… Așa cred ei că toată lumea trebuie să fie sclav de partid. Există în România mulți oameni cinstiți, demni, curajoși și inteligenți, care li se vor opune.

“Răzbunătorul” Bode, “falsul” Rareș Bogdan, “șmecherul” Ciolacu, “leneșul” Grindeanu, “mincinosul” Ponta și “prefăcutul” Geoană

Reporter: Scurte definiții pentru câțiva adversari politici. Klaus Iohannis?

Cătălin Drulă: Un trădător.

Reporter: Ciucă?

Cătălin Drulă: Un om care și-a dezonorat cariera.

Reporter: Bode?

Cătălin Drulă: Un om mic și răzbunător.

Reporter: Rareș Bogdan?

Cătălin Drulă: Un om pe care-l definește falsitatea.

Reporter: Ciolacu?

Cătălin Drulă: Un om care și-a clădit cariera politică pe șmecherie.

Reporter: Dar el e și revoluționar, știți… are și certificat, a făcut revoluție la Buzău.

Cătălin Drulă: Păi, tocmai!

Reporter: Grindeanu?

Cătălin Drulă: Un om căruia nu-i place munca. Plus Ordonanța 13!

Reporter: Tudose?

Cătălin Drulă: Un executant de partid.

Reporter: Ponta?

Cătălin Drulă: Un mincinos.

Reporter: Geoană?

Cătălin Drulă: Un prefăcut și-un PSD-ist.

PORTRET DE CANDIDAT

* DAN BARNA, europarlamentare: „Regimul Iohannis ne-a dus mult mai aproape de modelul Belarus – Turcia – Ungaria decât de cel occidental. S-au depășit niște linii roșii care păreau de negândit chiar și în timpul regimului Dragnea”

* DOMINIC FRITZ, Primăria Timișoara: „Klaus Iohannis – o mare dezamăgire! Sper să nu ajungă în nicio funcție importantă în Europa!”

* STELIAN ION, Primăria Constanța: „Pentru mine, declicul s-a produs în 2014, când interesele găștii PSD-iste au ajuns și în cartierul copilăriei mele. Voiau să ridice un bloc de 6 etaje pe spațiul verde. Mi-am jurat că voi face tot ce pot pentru a-i împiedica”

ALLEN COLIBAN, Primăria Brașov: „Mi-am făcut temele la lumânare, am făcut baie la chiuvetă, cu apă din oala de sarmale”

* LUCIAN STANCIU-VIZITEU, Primăria Bacău: „În clasa a X-a am luat locul 3 la Olimpiada națională de Informatică. Am fost admis la Universitatea Drexler, din SUA, dar n-am avut bani. Așa că am făcut Politehnica din București, apoi masteratul și doctoratul în Franța, șef de promoție la Statistică și al doilea la Finanțe”

* CRISTINA PRUNĂ, europarlamentare: „Până la 4 ani am crescut la țară, în Bărăgan, într-un spirit foarte liber. Acum susțin cu fermitate politici liberale”

* RADU MIHAIL, europarlamentare: “La alegerile din 2000, în turul 2, am avut senzația acută că-mi va putrezi mâna dacă-l votez pe Iliescu”

* CORINA ATANASIU, europarlamentare: „În anii ’90 am făcut voluntariat la Salvați Copiii. Lucram cu copiii străzii, prindeam pedofili cu Europolul”

RADU MIHAIU, Primăria Sectorului 2: „N-aveam niciun gând să intru în politică. Spuneam: «Am o meserie, o fac bine, crește afacerea!». Ce m-a determinat să mă răzgândesc a fost incendiul de la Colectiv. Mi-am zis: «Copiii mei trebuie să trăiască într-o țară în care nu se întâmplă așa ceva!»”

MIHAELA ȘTEFAN, Primăria Sectorului 6: „M-am angajat în anul 2 de facultate, prima dată la Unirea, într-un magazin de haine. N-aveam cum să nu muncesc. N-aveam cum! Eu nu le-am cerut bani niciodată părinților mei”

ADRIANA CRISTIAN, europarlamentare: „Sunt o visătoare harnică. Aș vrea să las asta în urma mea: unii politicieni arată și așa, ca mine. Adică au terminat multă școală, vorbesc bine, au interese corecte, nu s-au îmbogățit din politică. Nu suntem toți la fel, cum vor cei vechi să se creadă”

* VLAD BOTOȘ, europarlamentare: „Mi s-a propus să rămân în China. N-am vrut. Ieșisem seara cu colegi inclusiv chinezi. Când deschideam subiecte politice, chinezii nu acceptau să discute nimic. Atunci mi-am dat seama că n-aș putea niciodată trăi într-un regim care să filtreze ideile”

* TEODORA STOIAN, europarlamentare: „Cât am fost consilier al ministrului Justiției, am avut senzația că oamenii ăia nu ne voiau acolo. Erau directori puternici, care pur și simplu ziceau: «Eu nu fac așa ceva!». Și nu li se cerea să-și facă decât treaba. În ultimele luni, numai că nu ne scuipau în față”

* VIOREL BĂLTĂREȚU, Primăria Cluj-Napoca: „Sunt campion mondial la speologie explorativă și primul român care a coborât la –1.000 de metri. Am fost, efectiv, primul om care a pus piciorul în noi galerii. Terra Nova!”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.