Streinu-Cercel despre două false „arme” în lupta cu coronavirusul: „Spirtul nu e bun! Nici vitamina C nu ne ajută”

6
47176
Adrian Streinu-Cercel

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, îi sfătuiește pe români să nu se ghideze după mituri false, în bătălia cu pericolul noului virus. Două dintre acestea sunt pe cât de populare, pe atât de stupide: vitamina C „combate coronavirusul”, iar spirtul medicinal „dezinfectează”.

Cele două teze au circulat intens în spațiul public românesc, fiind vehiculate ca metode eficiente de combatere a coronavirusului în China sau în alte zone ale lumii.

Despre vitamina C: „Este fals! Fals cu majuscule”

„Este fals! Fals cu majuscule. Omul nu face deficit de vitamine aşa… altfel am fi toți distruși. Atât timp cât timp o persoană mănâncă ceea ce trebuie să mănânce și mănâncă ordonat, ea nu face deficit de vitamine. Vitaminele astea, care sunt luate în plus – cum le înghiți, așa le elimini, că organismul nu face stoc de vitamine. Dacă cineva are deficit de vitamine, atunci fac scorbut, și atunci i se descuamează pielea, are diaree, își pierde memoria, ajunge la doctor, i se pune diagnostic şi i se prescrie vitamina C. Dar alea nu mai sunt cazuri întâlnite, se întâmpla înainte pe corăbii, când plecau din Spania sprea America. Și până ajungeau în America, făceau scorbut. Nu mai este cazul”, a explicat Adrian Streinu-Cercel miercuri seara, la Antena 3.

Despre spirt: „Nu e bun ca dezinfectant”

„Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu este bun. Substanţele pe bază de alcool, dar speciale, pe bază de biocide, sunt bune. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina, pentru că s-a demonstrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie, care au clor, sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă, pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

6 COMENTARII

 1. Benzina…mai bine la dăm foc cum a facut beurean!!! ..nu cumva faci publicitate firmei care vinde clorcauciuc !!..asta e vopsea care se da pe vapoare.!!…poate să ți-o bage in cur … parcă era un proces pe rol cu actor principal Cercel , privind chiar atribuirea de beneficii unor producători de medicamente.,!!…oricum ești un căcat…de ce ba medicul lui pește prăjit ,când faci injecție asistenta de dă cu spirt,?..de ce nu te dă cu clor???…ai sictir…

 2. Atunci sa luam direct clor sau soda caustica,NU?Sau poate mai bun e rachiul de prune?BAI,NEMERNICULE,TU ESTI DOCTOR ,SAU DOCTOR CA BEURAN,ADICA CRIMINAL?Cred in varianta a 2a,esti CRIMINAL,pesedistule!

 3. De ce nu are acest incompetent dosar penal??? Parca raspandirea de stiri false se pedepseste cu doaar penal… ori alea sunt doar pentru plebe?
  Imbecil personaj!!!

 4. Care este rolul articolului ăsta, în afară de răspândirea știrilor false?
  De se sunt preluate opiniile unui incompetent promovate la Latrina 3?
  Și acum, ce ar trebui să fie adevărat::
  Alcoolul 95% este un foarte bun biocid. Altfel de ce se întrebuințează în procedurile chirurgicale pentru sterilizarea pielii? (bineînțeles nu și atunci când se utilizează bisturiul electric, ‘metoda Beuran’ )
  Acest individ, ca și Latrina 3, nu urmărește decât să atragă atenția, fie și prin știri false.

 5. Cercel, Rafila, Arafat, Banicioiu, Ponta – sunt kakatii ce ne asigurau in 2015 ca avem tot ce ne trebuie pt arsii din Colectiv!!!😲… acum 1-2 saptamani prapaditii Cercel si Rafila ne spuneau ca gripa obisnuita omoara mai multi oameni decat acest coronavirus! Alta minciuna… Zi Cercel spagaru’ dovedit – si trage apa!!! Ba porcule – o sa iau spirt – vin la tine la vila, iti iau toate proviziile tale de hotz bugetar – si dupa aia te imbat cu spirt!😎

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here