Statul vrea ca bolnavii să vină iar cu bani de-acasă, la COPLATĂ. Deşi bugetul CNAS a crescut de 10 ori în 10 ani!

2
1850

Conform unei Ordonanțe de Urgențe publicate de Ministerul Sănătății, Guvernul Dăncilă are în vedere introducerea unui sistem de coplată pentru servicile din spitalele de stat.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii sunt trecute motivele pentru care statul vrea să le ceară pacienţilor să vină iar cu bani de-acasă, ca în 2013.

  • ”Prin modificările propuse prin acest proiect se crează cadrul legal astfel încât să se asigure contribuția personală a pacienților în vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic.”
  • „Aceste modificări se impun întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin prezentul act normativ ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor”, se arată în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență lansată în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.” 

Ideea n-a avut succes în trecut

Coplata a mai fost introdusă o dată exact în urmă cu şase ani, pe 1 aprilie 2013.

Bolnavii erau puşi să achite la externare între 5 si 10 lei, în funcţie de spitalul unde vor fi îngrijiţi.

Şefii unităţilor sanitare spuneau atunci că banii sunt puţini. Unii afirmau chiar că sumele adunate abia le vor ajunge pentru chitanţiere.

În cele din urmă, coplata introdusă de Ministerul Sănătăţii pentru susţinerea financiară a spitalelor a fost un eşec total. Într-un an de la implementare, în Ialomiţa de exemplu, cele patru unităţi medicale au reuşit să adune la buget prin acest program guvernamental doar 8.400 de lei.

Sistemul sanitar rămâne o gaură neagră, indiferent câţi bani pompezi în el. În 2017, CNAS era finanţată cu un buget de aproximat 6 miliarde de euro anual, o sumă de circa 10 ori mai mare decât în 2007!

Aşadar, deşi românii au băgat de 10 ori mai mulţi bani în Sănătate, asta tot n-a folosit la nimic de vreme ce acum Ministerul Sănătăţii propune ca pacienţii să aducă şi bani de-acasă, dacă au nevoie de spital. În rest, niciun spital nou, deşi PSD şi ALDE au promis o căruţă de spitale regionale, dacă românii le dau votul, şpaga n-a dispărut deloc din sistem, medicii pleacă pe capete din ţară.

Şi-atunci, CO-PLATĂ, pentru ce?!

CITIŢI ŞI:

Radu Paraschivescu, text savuros despre atacul lui Bittman la Pleşu, Liiceanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc

„Să-ţi fie ruşine, Tudorele!” Ministrul Justiţiei, făcut praf de un profesor universitar din Iaşi. „Te-ai angajat să asiguri impunitatea infractorilor de orice fel”

Radu Paraschivescu o întreabă pe Norica Nicolai de unde se iau banii pentru proteste. „Unde-i casieria? Se plăteşte pauşal? Scandările se plătesc separat?”

Vladimir Găitan, gândire de milog. „Mai mulți actori au ieșit ca oile. Acest guvern îți triplează salariile și tu protestezi?!”

Danileţ. Judecătorul

Herjeu, creier de lacheu. Membrul CNA „cu mai mult de 3 neuroni” crede că Timmermans şi Tajani susţin PSD!

Tudorel Toader către Europa: Nu renunțăm la dreptul nostru suveran de a guverna prin corupție!

Corupților, renunțați! Mesaj devastator din 12 țări, printre care SUA, Germania, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Suedia

2 COMENTARII

  1. Bugetul CNAS A CRESCUT IN 10 ANI DE ZECE ORI DAR POPULAȚIA A SCĂZUT CU 10% ! CONCLUZIA :PSD F U R A. L A. G R E U !!!! NENOROCIȚILOR PLECAȚI DRACULUI ACASĂ PANA CÂND NU VIN ROMANII PUHOAIE SI ATUNCI CE-O SA FACEȚI HOȚILOR ?V-A DUS ACEST INFRACTOR DE LIVIU DRAGNEA LA SUB 22% CEEA CE NU A MAI AVUT PSD NICIODATĂ ACEST SCOR DE RAD OPOZANȚII POLITICI CARE DIN PĂCATE NU VIN CU ALTE OFERTE POLITICE REALISTE !!!!!
    O , ROMANIE , UNDE AI AJUNS CU ACEASTA AȘA ZISA DEMOCRAȚIE DE CARTON !!!!!!!

  2. Se vede continuarea strategiei de a face dispariția cetățenilor români din anul 1989 prin aplicarea deverselor de taxe, prețuri și impozite, ca cetățeanul român să fie stresat și în lume alungat, cu multe boli încărcat și să cedeze în eternitate să plece. Doar politicienii nu sunt aleși, de cetățenii români, că sunt proprietari de drept ai resurselor naturale ale solului și a subsolului, ei sunt aleși să administreze instituțiile interne și externe în favoarea cetățenilor români. Proprietari de drept sunt cetățenii români ai bogățiilor naturale care formează statul de drept național și indivizibil. Se vede că nici un partid politic din păcate nu vine cu oferte de bunăstare pentru cetățenii români. Cetățenii în anul 1989 au sperat că vor avea o bună stare economică și socială că vor avea din ambundență lapte și miere, dar mai mult le-a adus amara fiere. Bine că politicieni noștri au distrus economic și social uzinele și fabricile, precum și bunurile naturale ale solului și a subsolului dându-le străinilor, ca noi să cumpărăm de la străini gazele energia electrică și alte bunuri, creind o stare de sărăcie mai mare decât pe timpul lui Ceaușescu. Noi românii am crezut că după anul 1989 se creia o bunăstare a populației . Dar acum ne face să fim nostalgici după ce a fost atunci și facem comparație ce este acum. Dictaura actuală este mult mai prezentă față de ce a fost până în 1989. Populația este în continuă scădere, ceia ce le convine politicienilor. Dar voi nu țineți cont că veți urma și voi în eternitate ? Sau după noi poate fi potopul că nu ne mai interesează. Ne conduc persoane imorale datorită faptului că au multe divorțuri și căsătorii și nu sunt naționaliști. Nu ne conduce o familie bine închegată și respectată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here