„Să-ţi fie ruşine, Tudorele!” Ministrul Justiţiei, făcut praf de un profesor universitar din Iaşi. „Te-ai angajat să asiguri impunitatea infractorilor de orice fel”

6
33149

Eugen Munteanu, profesor doctor al Facultăţii de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, îi cere demisia lui Tudorel Toader din funcţia de rector, pentru că a compromis imaginea instituţiei prin ajutorul pe care l-a oferit infractorilor de orice fel, ca ministru al Justiţiei. Redăm mai jos, integral, textul pe care respectabilul cărturar l-a publicat în  Ziarul de Iași.

Scrisoarea integrală a profesorului Eugen Munteanu

Domnule judecător, vă rog să luaţi în seamă că textul de mai jos este un pamflet, adică un text literar din specia lirică, în care autorul îşi exprimă direct, mai frust şi mai expresiv, propriile sentimente şi idei, fără pretenţia de a avea perfectă dreptate sau de a fi pe placul tuturor. În cazul în care voi fi dat în judecată pentru calomnie, vă declar că voi prezenta acest text ca probă a nevinovăţiei mele, în respectivul eventual proces, dovedind, punct cu punct, veracitatea afirmaţiilor mele.

Mai declar că sunt la curent, domnule judecător, cu datoria de a respecta demnitatea persoanei, a oricărei persoane, şi că sunt obligat, atât de lege, cât şi de bunul-simţ, să evit cuvintele şi expresile jignitoare la adresa oricărei persoane, chiar şi a acelora pe care le detest şi le dispreţuiesc din tot sufletul. Îmi dau seama că nu am dreptul să folosesc într‑o publicaţie cuvinte precum „şobolan”, „porc”, „hoţ”, „mafiot”, „servitor” sau „slugă”, „mediocru”, „mincinos”, „lacom”, „impostor” etc., precum şi orice înjurătură din seria celor pe care bogata noastră limbă română ni le pune la dispoziţie!

Acestea fiind zise, iată ce am de spus.

 • „Dragă Tudorele, ar trebui să îţi fie ruşine că persişti în a păstra funcţia de rector al primei universităţi din ţara noastră, după ce, ca ministru al «justiţiei», te‑ai angajat să le asiguri impunitatea infractorilor de orice tip, mai ales a hoţilor din avutul public, căutând tot felul de tertipuri spre a‑i scăpa de pedeapsa cuvenită, care nu poate fi decât puşcăria.”
 • „Faci asta îngrădind independenţa justiţiei şi schilodind pe toate căile legile, pe care pretinzi că le cunoşti în calitate de expert! Care expert, Tudorele? Expertiza ta se află la nivelul unui amărât de juristconsult de podgorie, nivel cu care ţi‑ai şi început cariera, ca mărunt activist PCR-ist. La acelaşi nivel, cred, ai şi rămas! Poţi să te dai peste cap de o mie de ori, să te laşi slăvit cât pofteşti de yesman‑ii cu care ţi‑a plăcut întotdeauna să te înconjori şi să îi asmuţi împotriva mea, vei rămâne pentru totdeauna ce ai fost destinat să fii: un modest notar de ţară, fără orizont, fără cultură, fără lecturi.
 • „Ce limbă străină vorbeşti, domʼ profesor, şi câtă latină pricepi, ca jurist? Ai scris cumva la viaţa ta un articol original de zece pagini şi nu am dat eu peste el? Trepăduşii tăi ţi‑au cerut vreodată să prezinţi un articol ISI original, cum ne cer nouă, celorlalţi?”
 • „Poţi scrie sau rosti câteva fraze în limba română fără poncife şi expresii răsuflate, mieroase şi tautologice, Tudorele? M‑ai întrebat, îţi aminteşti, imediat după ce te făcuseşi ales rector, pe un hol al Universităţii, dacă, cunoscându‑ne noi de tineri, de pe vremea când organizam admiterea la Facultatea de Drept, „suntem în aceeaşi barcă”! Lipsit de spontaneitatea necesară, am bâiguit ceva ambiguu. N‑am îndrăznit să îţi spun că nu te‑am votat şi am suferit când ai ieşit rector al Universităţii a cărei siglă am purtat‑o cu mândrie de zeci de ori în toată lumea!”

„… cum ai făcut‑o tu cu feciorul tău!”

 • „Îţi răspund acum, clar: Nu, nu suntem în aceeaşi barcă! Eu sunt în barca celor care pierd mereu, dar nu îşi pierd speranţa! A celor care mai cred că România poate fi o ţară civilizată! A celor care nădăjduiesc că proştii, neobrăzaţii, impostorii, gregarii, analfabeţii agresivi, asistaţii social şi pomanagiii vor deveni până la urmă o minoritate şi în ţara noastră! A celor care speră că ziariştii găşcari şi cumpăraţi, politicienii fără tată şi mamă, indivizi cu educaţie sumară sau madame exersate în cea mai veche meserie a maicii Eva, cu un vocabular de o mie de cuvinte, dar cu un tupeu fără limite, profesorii şi medicii, judecătorii, avocaţii sau procurorii corupţi, episcopii simoniaci sau pederaşti, poliţiştii pleşcari şi laşi, ca şi delapidatorii sau afaceriştii veroşi vor dispărea sau îşi vor micşora sămânţa! A celor care simt că înaintaşii noştri, miile de ţărani umili care au înălbit cu oasele lor câmpurile de luptă de la Vaslui, Călugăreni, Mărăşeşti sau Cotul Donului, merită nişte urmaşi mai demni decât noi! A celor pentru care cultura românească, aşa mică cum pare ea, este un edificiu magnific şi fără preţ! A celor învăţaţi de părinţi că nu se cuvine să furi din avutul altuia, cu atât mai puţin din cel public. A celor care au asimilat lecţia unui fost preşedinte american, care spunea că, înainte de a‑i pretinde ceva, trebuie să te întrebi ce ai dat tu ţării! A celor care şi‑au lăsat fiii şi fiicele să‑şi caute un rost în lumea largă, în loc să‑i «aranjeze» în slujbe, în universitatea noastră, ca pe propria moşie, cum ai făcut‑o tu cu feciorul tău!”

„Pentru ca ambiţia ta ciocoiască să fie satisfăcută”

 • „Tu, însă, după ce ai devenit rector manipulând «cu măiestrie» patimi omeneşti josnice precum lăcomia şi dorinţa de parvenire, te‑ai «autosuspendat» – cine a mai pomenit vreodată aşa ceva?! – ca să te pui în slujba celor care îţi asigură un cumul de pensii neruşinat de mari şi nemeritate, nişte şmecheri şi hoţomani, care, unul, nu este în stare să deprindă cu nici un chip folosirea corectă a prepoziţiei pe ca marcă a acuzativului în română, iar altul, fost student repetent, şi‑a «tras» latifundii întregi, cu bălţi cu tot, într‑unul din cele mai sărace judeţe ale ţării!”
 • „Pentru ei şi întrega lor haită, a trebuit ca inventivitatea ziariştilor români să producă un nou cuvânt: penali! Nu l‑am iubit deloc pe un Adrian Năstase! Mi‑a fost jenă şi în timpul guvernării lui că în ţara mea nu s‑a putut găsi un prim‑ministru mai bun decât un intelectual pus pe căpătuială. Am ajuns acum să îl respect cumva pe fostul prim-ministru pentru decenţa de a se fi dus la puşcărie, dacă acesta a fost să fie verdictul unui tribunal.”
 • „Revenind la noi doi, Tudorele, simptomul maximei neruşinări a fost pentru mine porunca pe care ai dat‑o ca parcarea din faţa intrării principale să fie blocată, alandala, zi şi noapte, de cele patru microbuze ale Universităţii, numai pentru ca să nu se mai poată apropia nu ştiu ce protestatar care să te conteste! Din nou, ca pe propria moşie! (Aici mă autocenzurez! In petto, a urmat o serie de imprecaţii din repertoriul soldăţesc!) Da, asta a fost picătura care a umplut paharul! Pentru ca ambiţia ta ciocoiască să fie satisfăcută, neputând să parchez civilizat, fie şi la miezul nopţii, a trebuit să car cu spinarea câteva cutii pline cu cărţi!”
 • „Sunt convins, Tudorele, că nu îţi va fi deloc ruşine! Nu are de ce să îţi fie ruşine, în raport cu valorile şi criteriile după care ai fost educat şi potrivit inteligenţei şi sensibilităţii cu care ai fost înzestrat! Mie, însă, mi‑e ruşine! Mi‑e ruşine că Universitatea profesorilor mei şi a mea, care m‑a primit, ca o alma mater, student, în urmă cu 45 de ani, şi pe care am servit‑o neîntrerupt, a încăput pe mâinile unui asemenea rector, nereprezentativ şi nedemn!”

Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

CITIŢI ŞI:

Iată făcătura pe care şi-au construit linşajul la procurorul general! „Eroul anticomunist” pe care n-a vrut să-l elibereze Augustin Lazăr era un infractor recidivist

Ciuvică dă gaze pe gură: „Referendumul e o bășină băsistă”. Avem dovada: Ciuvică e recidivist bășinist!

Băsescu a găsit leacul împotriva lui Ciorbea – Avocatul Poporului Penal: „Preşedintele României trebuie să aibă dreptul să atace la CCR ordonanţele de urgenţă”

PERICOL pentru Dragnea. Plângerea care îl poate aduce în pragul puşcăriei, în lipsa Ordonanţei lui Dăncilă

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti: „Rusia ameninţă pacea pe care am construit-o împreună în ultimii 70 de ani”

Lovitură năucitoare: Codruței Kovesi i-a fost ridicat controlul judiciar! Se confirmă poliția politică a Adinei Florea!

6 COMENTARII

 1. Nu putem concepe banul şi monetăria unui stat suveran ca România fără un nucleu de Justiție impecabil. Când ai fabrici de armament american la Braşov şi arme nucleare ultimative la Deveselu e nevoie de simțire spre a duce nația pe un drum lung de care urmaşii de mâine ai românilor să fie mândri. Nu se poate concepe industria germană sau franceză fără o justiție corectă. La fel în România. Forma de injustiție e mai cunoscută. E felul în care guvernul socialist impune prin maleficii lor sisteme anacrone prin legile majorității Parlamentului. În ziua de azi suntem la nivelul Slovaciei lui Zusana Caputova ce va impune un mers normal al propriei societăți. E nevoie să fim legali. E nevoie de personalitate şi echilibru. A forma drumuri inutile nu e un legiferant normal. Degeaba curge sânge politic dacă omul nu pricepe să militeze pentru viitor. Viitorul nu era în Roma antică. Au impus legea pe tabarnacole şi Italia a ajuns cea mai frumoasă țară Europeană. Putem merge spre infinit prin vieți infinite dar fără sceptrul legii ajungem nicăieri. Asta nu face parte din binele comun.

 2. O țară puternică nu se poate concepe ca identitate Europeană multilaterală fără un sistem juridic impecabil în care omul de rând să aibă încredere. Prin logica pașilor mari ajungem mai repede la liman. Avem legi dar ne trebuie loialitatea legii simple care prin cauze şi efecte va opune legile tuturor mizeriilor umane care nu sunt condiția umană a poporului plin de idei. Justiția învinge mereu spre infinit. Cei care apără legea impun un mers al legii. Prin forma ei legea e impersonală dacă omul simplu pricepe doar eternitatea. Pasul imens pe linia de front devine anii.

 3. Eugen Munteanu, acum sânt în Toronto, dar am crescuit pe marginea Bahluiului înghițit de cucutăfoarte și Frunze uriașe de brusturi, aproape de Bujdeuca lui Creangă din Țicău, dar și mai aproape de Al Călinescu de la Catedra de Franceză. Cum se face Eugen, că tu ești primul sau printer primii care îl axcuză pe bubosul ăsta, de mârlănie agresivă.

 4. Josnicia acestui Eugen Munteanu reflecta mentalitatea tuturor celor care azi sustin cu zel un fost procuror fara scrupule si odios. Individul care isi da cu parerea, ce mare actiune demna a avut in apararea celor care au fost sau sunt si azi abuzati de mana mizerabila a unei justitii murdare? Niciuna nici atunci(in epoca sumbra ceausista) si nici acum.Nimic. Doar filozofeaza. Muscaturile veninoase sunt jalnice si intaresc ideea ca este un sustinator neincovoiat a celor care abuzeaza oameni din ratiuni si orgolii politice. Cu astfel de intelectuali mai bine sa ne ferim sa ne asociem sau chiar sa-i promovam. Oricum de la Ciocazanu nu te poti astepta la prea mult. Acelasi soi de unelte jegoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.