Acasă News Radu Paraschivescu, text savuros despre atacul lui Bittman la Pleşu, Liiceanu,...

Radu Paraschivescu, text savuros despre atacul lui Bittman la Pleşu, Liiceanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc

Publicistul Radu Paraschivescu analizează mesajul antieuropean al solistul Dan Bittman, care i-a atacat public, pe rit sovietic, pe artiştii ieşiţi în stradă în apărarea democraţiei din România. În stilul său elegant şi deopotrivă percutant, Radu Paraschivescu face o comparaţie între genul de artist egoist, vândut banului politic, şi cel căruia îi pasă de soarta ţării, de semeni, în ultimă instanţă. 

Ce a spus Bittman despre Pleşu, Rebengiuc, Oana Pellea, Liiceanu

 • „Eu am o părere, și anume că artiștii și filosofii și oamenii de cultură nu cred că e locul lor aici și nu cred că ar trebui să se implice în politică în felul în care o fac. Îmi pare rau, dar nu sunt de acord cu treaba asta! Îi respect, vreau să fie foarte clar. De la Tudor Chirilă la Gabriel Liiceanu, de la Andrei Pleșu la cine vreți dumneavoastră… la Victor Rebengiuc. Actori uriași. Oana Pellea îmi e prietenă.
 • „Îi respect adânc pentru tot ceeea ce au făcut pentru România, pentru muzică, literatură, filosofie. E incontestabil, dar atât. Ce căutați? Să ce? Credeți că așa se schimbă România? Nu, nu! România se schimbă când ai un plan. Un plan, un fir roșu pe care nu-l avem de 30 de ani. Nu s-a lăudat președintele nostru că aduce firul roșu de la München? Unde e?! E cea mai mare decepție a mea“, a declarat Dan Bittman în emisiunea moderată de Ionuț Cristache la TVR.

Reacţia lui Radu Paraschivescu

 • Ca solist care a urcat cu Holograf pe multe scene ale Europei, în cadrul unui program care s-ar fi putut intitula „Artă pentru hartă”, Dan Bittman nu pare să fi avut vreo problemă cu deja amintitul conglomerat al fugiţilor de acasă. Iar faptul că Europa „nu ne vrea binele” nu-l împiedică să circule nestingherit prin ţările ei, să cânte şi să-şi facă meseria aşa cum se cuvine. Nu cumva e un strop de (sau mai multă) ipocrizie în acest fel de-a întoarce spatele unui conglomerat pe care, cu doisprezece ani în urmă, îl implorai să-şi întoarcă faţa şi spre tine? Nu cumva euroscepticismul lui Bittman se hrăneşte din altceva decât din convingerea că ne-ar fi mai bine de capul nostru?
 • Iar dacă totuşi se simte în siguranţă, bravo lui. E fie un mare nepăsător, fie un mare candid. De aici însă până la a le reproşa colegilor de breaslă că ies în stradă ca să-şi spună păsul e cale lungă. Pe Dan Bittman şi Dan Teodorescu îi leagă prenumele comun, domeniul de carieră şi statutul de vedetă. În rest, diferenţele sunt uriaşe. Bittman preferă hidrogenul sulfurat din emisiunile unui Ionuţ Cristache tămâiat cu două-trei luni în urmă de Lavinia Şandru cum doar Viorica Dăncilă mai fusese. Teodorescu suie pe baricada protestului şi le aruncă adevăruri în faţă guvernanţilor. O face exasperat şi frust, pentru ca nimeni dintre cei vizaţi să nu poată spune că a ratat mesajul.”
 • Bittman schimbă replici uleioase cu Ionuţ Cristache, Teodorescu se aliază cu Victor Rebengiuc. Ionuţ Cristache lucrează în instituţia căreia tocmai Rebengiuc i-a făcut cinste în decembrie 1989 cu un sul de hârtie igienică, pentru uzul celor care năpârliseră peste noapte şi începuseră să uite de la gură pân’ la fund şi înapoi. „Dan Teodorescu e vulgar”, scrâşneşte din culise un glas pudibond. Serios? Să ne uităm mai bine şi să ne lămurim. Cine e vulgar? Cel care strigă „bă, nenorociţilor” sau cei care-i dau ocazia să compună piesa-manifest „Ca ei”?
 • Artiştii, filosofii şi oamenii de cultură nu cred că e locul lor aici (am respectat topica lui Dan Bittman) şi nu cred c-ar trebui să se implice în modul în care o fac. Îmi pare rău, dar nu sunt de acord cu treaba asta.” Sub această umbrelă descriptivă încap de-a valma Andrei Pleşu, Oana Pellea, Gabriel Liiceanu, Tudor Chirilă şi Victor Rebengiuc. Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie sau Marius Manole şi Mihai Călin sunt aici obiectul unei – poate involuntare – jigniri: nu sunt consideraţi scriitori sau actori, deşi s-ar putea ca publicul să creadă altceva. Şi nu-i exclus ca Dan Bittman să prefere discursul de tip Vladimir Găitan, cu atât mai mult cu cât TVR şi Antena 3 au destule de multe în comun, iar una dintre cratimele care stau între e chiar Ionuţ Cristache.
 • N-ar fi un capăt de ţară. Şi doar răutăcioşii s-ar sinchisi să observe că Pellea, Chirilă şi Rebengiuc (pe scriitori nu-i mai punem la socoteală, că răguşesc repede) scandează împotriva guvernului pe gratis, în timp ce „neimplicatul politic” Dan Bittman girează, cu glasul şi cu formaţia, diverşi edili din PSD în concerte de pe urma cărora încasează din aceia care vorbesc… cum le zice?… a da, bani. Nimic nu-l obligă pe Dan Bittman să se alăture revoltaţilor care protestează. Unii fac mişcare în Piaţa Victoriei, alţii cântă – „Cât de departeeeee” – la taraba lui Ionuţ Cristache. Până la urmă, nu e nici măcar o chestiune de valoare. E doar o chestiune de valori. Comune.

CITIŢI ŞI:

„Să-ţi fie ruşine, Tudorele!” Ministrul Justiţiei, făcut praf de un profesor universitar din Iaşi. „Te-ai angajat să asiguri impunitatea infractorilor de orice fel”

Radu Paraschivescu o întreabă pe Norica Nicolai de unde se iau banii pentru proteste. „Unde-i casieria? Se plăteşte pauşal? Scandările se plătesc separat?”

Vladimir Găitan, gândire de milog. „Mai mulți actori au ieșit ca oile. Acest guvern îți triplează salariile și tu protestezi?!”

Danileţ. Judecătorul

Herjeu, creier de lacheu. Membrul CNA „cu mai mult de 3 neuroni” crede că Timmermans şi Tajani susţin PSD!

Tudorel Toader către Europa: Nu renunțăm la dreptul nostru suveran de a guverna prin corupție!

Corupților, renunțați! Mesaj devastator din 12 țări, printre care SUA, Germania, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Suedia

loading...

25 COMENTARII

 1. „Bittman schimbă replici uleioase cu Ionuţ Cristache, Teodorescu se aliază cu Victor Rebengiuc. Ionuţ Cristache lucrează în instituţia căreia tocmai Rebengiuc i-a făcut cinste în decembrie 1989 cu un sul de hârtie igienică, pentru ……”
  Păi, s-a aflat ulterior că rebengiuc a furat hârtia de la socrul său, securistul Mihuț din Turnu-Severin. Ăsta, la spriț, se lăuda că a luptat cu „bandiții din munți” până i-a stărpit. În vremea aceea, ginerică reprezenta tânărul val de artişti aplucați noii orânduiri comuniste din țară.
  Hai să fim serioşi!
  Apoi, să mai ții partea şi „luzerului” acela de pleşu care a crescut un infractor drogat pe lângă casa lui, asta chiar înseamnă să fi jurnalist echidistant!

  • Of Doamne, toti sunt securisti si tortionari comunisti. Toti in afarã de adevãratii comunisti, securisti si tortionari, PSD-istii. Ar fi de râs dãcã n-ar fi de plâns.

  • AAAAAAAAAAAA DA DE COMUNISTII SECURISTI LIICEANU, PLESU, PARASCHIVESCU, REBENGIUC SECURIST 100000000000% ETC, ITI PLACE MA MIR CA NU VA E RUSINE SA APARATI NISTE MIZERII UMANE CA ASTIA.

 2. Bit-MAN sa mic-man. Sunt din Harlau- Iasi si im amintesc ca in urma cu circa 32 de ani eram contabil de Casa de Cultura (asa cum era atunci).
  Un activist de partid de la acea vreme (la care nu vreau sa ii mai dau numele) se ocupa cu „realizarea” de concerte „educative” printre care a fost inclus si Holograf.
  „Marele” artist nu a vrut sa contracteze un singur concert deși târgul nu avea nici la acea vreme mai mult de 10000 locuitori.
  Îmi aduc aminte cu precizie ca sala (circa 250 locuri) a fost doar pe jumătate plina la doar un singur concert, lucru prevazut de mine la acel timp pt care am stăruit insistent sa nu contracteze doua spectacole întrucât va fi un eșec total.
  Dupa finalizarea concertului trebuiau achitate sumele convenite care depășeau de doua ori încasările.
  Bittman a facut o criza de nervi si aproape ca a sărit la bătaie ca nu i s-au asigurat admiratorii care sa ocupe locurile in sala si a pretins sa i se semneze un angajament de plata si sa ii achite sumele in 30 zile.
  Atunci m-am convins de caracterul sau care nu s-a schimbat nimic nici după împlinirea vârstei „ințelepciunii”
  Menționez ca încă din acele timpuri cam toți capii de afiș solicitau sume fabuloase si semnau doar pt. 10%.
  In rest banii trebuiau scoși din acte false.

 3. Asta le spune marilor actori si artisti sa nu intre in politica dar el ia bani cu lopata de la patrafirea si psd-ei, tocmai facand politica, un martzafoi nenorocit bittman asta!!! Asta e un fel de „fa ce zice popa, nu ce face el”!!

 4. Primăvara apele scot toate gunoaiele la ……..PROTESTE.Pleșu cu drogurile,Rebengiuc cu securitatea,Pellea dusă cu capul, alti saltimbanci ne reprezintă pe noi pe români?G R E A Ț Ă!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Fiecare pasare pe limba ei piere.
  Bitman mi-a fost coleg la hidrotehnica. Si e un atât de bun inginer, ca nu reuseste sa „calculeze” consecintele luarilor lui de pozitie partinice actuale. Caci lumea iarta… dar nu uita. Iar roata istoriei nu sta pe loc. Si chiar daca a trecut de 50 de ani, îi urez tovarasului Bitman sa prinda si vremurile celelalte, când ciuma rosie va fi stârpita. Abia atunci vom putea (eventua) sta de vorba…

   • Zoli, tu nu stii ce inseamna ”mare” si nu stii ce e acela ”actor”. Tov Bitum e doar o mare ”figura” de afis, iar PSD nu facea decat sa-l afiseze, in nume propriu… Ipochimenul le apartine… Nu stiu cat au dat pe el, dar sa se spele cu el sub noada… Daca tu il admiri, inteleg ca tu esti – pentru tine – ”toata lumea” – una foarte redusa d.p.d.v. dimensional si al altor puncte de vedere – ceea ce ofera indicii de contur si pentru ”toata” capacitatea de stocare a informatiei, dar – mai ales – de capacitatea de analiza a informatiei, in locasul destinat acestora, in fizicul tau superior (pe verticala)… Implicarea civica pe care o imputa colegilor sai nu are nici pe departe damful implicarii sale mercantil-politice… Cine spune ca Tov Bitum, intr-o cariera muzicala in care a avut succes – inclusiv financiar – nu se face acum, abea trecut de pragul varstei alll-a, ”de câcat”?

 6. Dan Bittman e un obisnuit a televiziunii publice, moderator de emisiuni si invitat, un colaborator aproape constant al PSD-ului la concerte, campanii, etc. A spune ca cei care incearca sa atraga atentia la derapajele grave de la democratie, fac politica , mi se pare cel putin lipsa de cultura generala. Ati auzit de civism si datorie civica domnule Bittman? Nu doar ca nu facem politica ci suntem obligati sa luam atitudine la gravele si impardonabilele mizerii care se intampla acestei tari si care cred ca trage Romania inapoi mult de tot!!!!

  • TU ESTI NEPOTUL TORTIONARULUI SECURIST MIHUT SOCRUL SECURISTULUI REBENGIUC ,MAI DISPARETI DRACULUI IN IAD BAI DIN TARA ASTA CA NE-AM SATURAT DE JAVRELE SRI-ISTE CA VOI MARSSSSSSSSSSSS BAI DU-TE DRACULUI CU TOT CU GUNOAIELE CEAUSISTE LIICEANU, PLESU SI ACUM IESE SI ACEST NEICA NIMENI , PARASCHIVESCU TOT O SA CRAPATI BAI GUNOOAIELOR CA NU SANTETI NEMURITORI JAVRE SECURISTE MAI LASATI TARA ASTA SA RESPIRE JAVRELOR.

  • Tov. Bitum e singurul autorizat sa aiba pareri si sa si le manifeste public, fiindca corespund politicii de partid si de stat…
   Cine nu are acces la un microfon autorizat de PSD/ALDE si nu figureaza pe shtatele cu alimentare la Bugetul de Stat, nu are dreptul sa se pronunte…
   Asta ne spune, de fapt, tov. Bitum… El e ”creator” si ”interpret” de osanale, pentru cine ofera mai mult, iar Bugetul de Stat – ce se afla in acest moment in custodia PSD/ALDE, e izvorul inspiratiei sale vocalistice…

 7. RESPECT pentru acești(știuți și mai ales cei neștiuți !) frumoși ”NEBUNI”ce înțeleg și apără PRINCIPIILE umaniste -nu oamenii de conjunctură și vremelnici.!.Nu lăsați ticăloșii(ce s-au cocoțat precum scroafa în copac și se proclamă ÎMPĂRAT =egal cu demiurgul ,în delirul puterii ce se joacă cu inapții aroganți ) să altereze principiul de OM -LIBER !..indiferent cum s-ar autointitula și sub ce ideologie sau ”filozofie”ar defila acești imbecili ce-și închipuie că PUTEREA este totul ,fiind prea slabi de minte și neînțelegînd ideea simplă(dar îți trebuie un IQ minimal +cultura și educația adecvată ,spre a ÎNȚELEGE totul în simplitatea și complexitatea DUALĂ și aproape de nestăpînit a UNIVERSULUI -în care unii, defecți dar insistenți și cu tupeu se închipuie fac-totum ,nefiind decît jucării și fire de nisip în mîna și la mîna întîmplării /periculoși devin cînd prin hazard sau ca o răzbunare a ADEVĂRULUI -sunt lăsați să ajungă la PUTERE /ca exemplu de ”IATĂ ”..ce și cum sunteți de fapt =realitatea ,sau credeți că-i de JOACĂ?..bieții de voi și amar de gurăcască ce vă cred !) că puterea e un instrument și o FORȚĂ periculoasă pentru cel ce nu o poate controla -și nu poți face asta dacă nu ești TU însuți o FORȚĂ în sine ,de dorit -POZITIVĂ /căci sunt și genii ale RĂULUI ,malefice și distructive -a se vedea și REVEDEA pînă la înțelegerea și respectarea învățămintelor ISTORIEI -altfel ?..VAI și AMAR de voi (și copii voștri vor plăti -lașitatea ,complicitatea -fie ea și tacită !-prin complacere,nonacțiune,utopii facilesau și mai grav CORUPȚIE cointeresată !)..ADORMIȚILOR !..Ești OM?..liber ?sau doar MIMAȚI și aveți impresia că trăiți ?OARE?..Trist ,..frumoasă ȚARĂ ,jalnic popor .RUȘINOS ,să vadă și să vă facă ALȚII (EUROPA -democrată și civilizată !)..curățenie în propia ogradă (ȚARĂ?)..că vă năpădesc și sufocă GUNOAIELE și escrocii abili -DEMOCRATIC,desigur -NU?-..se răsucesc STRĂMOȘII în morminte -cît de epigoni și impotenți ați ajuns -să dați țara pe mîna celor mai declasați și imorali ipochimeni ,iar VOI?..la mici,bere și manele?–Să lupte alții ,pentru drepturile voastre ?Le veți pierde ,și SCLAVI meritați să fiți dacă demnitatea-libertatea e prea grea !..ESTE?..ești OM?..sau sclav cu suflet mic?–Bravos ,națiune ,..de batjocura (psd-alde-udmr și dracu să-i mai ia ,..că sunt peste tot ,căci buruienile sunt rapace și rezistente ,nu?) lor ai ajuns?..Oare?.

 8. Intr-un interviu dat recent, Ion Caramitru vorbea despre doua revolutii: revolutia la care a participat el (care n-a reusit) si revolutia lla care a participat Sergiu Nicolaescu (care a reusit).
  Continuand ideea, Andrei Pleşu, Oana Pellea, Gabriel Liiceanu, Tudor Chirilă, Victor Rebengiuc, Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie sau Marius Manole şi Mihai Călin sunt din revolutia lui Ion Caramitru, iar Dan Bitman din ce a lui Sergiu Nicolaescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările