Statele Unite au notificat ONU că se retrag din Organizația Mondială a Sănătății. Trump reproșează cârdășia cu China și reacția întârziată la pandemie

1
1160
Trump a scos Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății, pe care o acuză că este "China-centrică". FOTO: news.sky.com

Președintele american Donald Trump și-a pus în practică amenințările și SUA a notificat oficial marți ONU că se retrage din Organizația Mondială a Sănătății. Este o lovitură majoră și cu semnificație deosebită la nivel international, pentru că Statele Unite erau liderul OMS și cel mai important contribuabil, iar locul vacant va fi preluat formal de China.

SUA, țara cel mai puternic afectată, până acum, de pandemia de coronavirus, acuză OMS că a reacționat întârziat și inadecvat la declanșarea epidemiei, în cârdășie cu autoritățile din China.

Motivele supărării SUA pe OMS sunt reale, metodele alese sunt cum nu se poate mai greșite

Notificarea trimisă de administrația de la Washington va intra în vigoare la anul, pe 6 iulie 2021. Teoretic, dacă Donald Trump pierde alegerile din această toamnă, următorul președinte ar putea reveni asupra deciziei.

Ieșirea SUA din OMS survine într-un moment foarte prost și dă un semnal major pentru incoerența și instabilitatea politicii externe sub comanda lui Donald Trump.

Motivele supărării sunt reale. OMS, instituție aflată sub jurisdicția ONU, a fost capturată ocult, pas cu pas, de China. La debutul pandemiei, conducerea OMS a refuzat să declare urgența și să avertizeze restul lumii la presiunile Beijingului. Țările de pe întreaga planetă n-au luat măsuri speciale, permițând răspândirea bolii din China.

În săptămânile pierdute, 5 milioane de chinezi au plecat către toate colțurile lumii, ducând cu ei virusul. OMS a fost obstrucționată și împiedicată să facă o anchetă epidemiologică eficientă în focarul inițial de la Wuhan.

Președintele OMS, un politician ethiopian marxist, fost militant de extrema stângă și cu conexiuni vechi cu regimul comunist de la Beijing, s-a comportat ca un subaltern al dictatorului Xi Jinping, și nu ca omul pus (și plătit) de omenire să vegheze la sănătatea semenilor săi.

Dincolo de aceste fapte reale, SUA a ales metoda și momentul cele mai nefericite. Americanii, susținuți de restul Occidentului, erau așteptați să lupte pentru a restabili competența și independența OMS. În schimb, Trump a cerut mai întâi organizației să se reformeze, apoi a anunțat că retrage America.
Momentul a fost, de asemenea, cum nu se poate mai prost ales, exact în plină pandemie. Măsura “nu face decât să afecteze lupta globală împotriva Covid-19”, a protestat Federația Oamenilor de Știință Americani împotriva deciziei lui Trump.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Firea: „Sunt filată, sunt urmărită. Sunt căutată acolo unde, oricum, nu are ce să fie găsit”. Contractele cu turcii sunt beleaua primăriței!

1 COMENTARIU

  1. foarte bine !!..sa va dea china de acum incolo ,lapte ,branza,miere,oua…!!!..adica .covid,ciuma bubonica,ciuma neagra…mancati chinezeste,muriti romaneste….sau invers !!..luati-o cum vreti..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here