Sprijin fabulos al SUA și UE pentru Ucraina. Americanii dau 33 de miliarde de dolari, din care de 20 de miliarde armament, în timp ce europenii elimină toate taxele pentru comerțul cu această țară

2
2616
Caricatură care înfățișează ursul rusesc aruncându-se asupra Ucrainei, iar SUA și UE încercând îngrozite s-o scoată din ghearele bestiei

Statele Unite și Uniunea Europeană au decis să sprijine cu adevărat masiv Ucraina aflată sub asaltul Rusiei, anunțând în ultimele două zile măsuri fără precedent, cu un extraordinar impact. Comisia Europeană s-a declarat de acord să elimine timp de un an absolut toate taxele pentru importurile ucrainene, în timp ce SUA pregătește un sprijin în valoare de 33 de miliarde de dolari, din care peste 20 de miliarde – în armament.

Prin aceste decizii, primele două puteri economice ale lumii ajută decisiv Ucraina să supraviețuiască într-un moment în care atacurile rusești continuă în ritm susținut, zi și noapte, atât pe frontul din Donbass, cât și prin bombardarea orașelor de pe întregul teritoriu. Până acum, se estimează că rușii au făcut pagube de 600 de miliarde de dolari în Ucraina.

UE își deschide uriașa piață internă pentru produsele ucrainene. Sprijinul se traduce în miliarde de euro

Primii care s-au mișcat au fost europenii în campania de susținere a Ucrainei. Volodimir Zelenski, președintele țării, a postat miercuri seara, la ora 22.11, pe contul său de Telegram, o declarație video în care anunță ajutorul: „O decizie importantă a Uniunii Europene este în curs de pregătire. Comisia Europeană a fost de acord să elimine toate taxele și cotele pentru exporturile ucrainene timp de un an, precum și să suspende tarifele antidumping. Am discutat astăzi detaliile acestei propuneri cu președintele (Comisiei Europene – n. red.) Ursula von der Leyen. Îi sunt recunoscător ei personal și tuturor prietenilor noștri europeni pentru acest pas. În acest moment, acest lucru ne va permite să menținem activitatea economică în Ucraina, producția noastră națională cât mai mult posibil“.

Tradusă în bani, această măsură se poate estima la sprijin de foarte multe miliarde de euro. Dar, mai mult decât atât, reprezintă un pas uriaș spre integrarea Ucrainei în UE și în salvarea economiei acestei țări după ce rușii au blocat porturile de la Marea Neagră.

Deja Uniunea Europeană ajută Ucraina prin faptul că fluxul de mărfuri care se exportau prin Odessa, Herson, Mariupol și alte porturi e direcționat acum spre Constanța. Tocmai de aceea, estimează Armand Goșu, istoric și expert în spațiul ex-sovietic, rușii au bombardat unicul pod peste Nistru care lega Bugeacul de zona Odessa și se străduiesc acum să destabilizeze Moldova. În acest fel, Rusia încearcă să taie și liniile de comunicații dintre Ucraina și Constanța, ca să îngreuneze și mai mult fluxul de mărfuri.

Dar eliminarea taxelor vamale și a tarifelor antidumping deschide uriașa piață europeană, de peste 450 de milioane de oameni, pentru mărfurile ucrainene.

SUA: peste 20 de miliarde de dolari armament, 8 miliarde sprijin economic, 3 miliarde ajutor umanitar

La o zi distanță după acest prim anunț a venit sprijinul SUA, care este și mai direct: 33 de miliarde de dolari (31,35 miliarde euro). Peste 20 de miliarde de dolari (19 miliarde de euro) vor reprezenta arme moderne cu care Ucraina să-și poată apăra teritoriul de invadatori.

Zelenski a comunicat acest lucru chiar în noaptea de joi spre vineri, la ora 23.59, tot prin intermediul unui mesaj video postat pe Telegram: „Astăzi avem vești importante pentru statul nostru, pentru apărarea noastră. Statele Unite au pregătit un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 33 de miliarde de dolari. În special, mai mult de 20 de miliarde pot fi alocate pentru apărare. Mai mult de 8 miliarde de dolari sunt planificate pentru sprijin economic. Alte 3 miliarde de dolari vor fi alocate pentru ajutor umanitar. Acesta este un pas foarte important al Statelor Unite. Și sunt recunoscător poporului american și personal președintelui Biden pentru aceasta. Sper că Congresul va sprijini rapid această cerere de ajutor pentru statul nostru“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Atentatele din Transnistria, opera spionilor ruși conduși de generalul Razgonov, venit în 2019 și pus consilier al președintelui separatiștilor. Rețeaua sabotorilor, divulgată de angajați ai Securității din Tiraspol

Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

Rusia a tăiat gazul pentru Polonia și Bulgaria. Varșovia: „Ne descurcăm și fără. Nu vom fi afectați”. Bulgarii apucaseră să plătească în avans!

Pravda: „România și Polonia, primele candidate pentru loviturile cu rachete Kalibr. Aceste țări care se poartă greșit nu vor supraviețui fizic și mental”

Serviciile secrete occidentale știu în ce buncăr se află Putin! Tiranul rus va fi distrus dacă va ordona un atac nuclear

Expert: „Această armată rusă din Ucraina va dispărea în două luni. Vor avea nevoie de una nouă, care va fi de recruți, mai slab instruiți”

Dreptate în Vinerea Mare: ucrainenii i-au lichidat pe autorii atrocităților de la Bucea! Bonus: doi generali eliminați în Herson

Ucraina primește armele cerute: Franța livrează autotunuri Caesar și rachete antitanc Milan; Canada și Marea Britanie – tunuri grele; esticii – tancuri T-72 și avioane

Putin l-a avansat pe „măcelarul de la Bucea”: Azatbek Omurbekov, făcut colonel și trimis în Donbass

Morți suspecte printre oligarhii ruși: acuzați de Putin de „trădare”, ei „se sinucid” după ce-și omoară familiile

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Mama Dianei Șoșoacă îi calcă pe urme celebrei sale fiice-urlătoare. Cu cine a ajuns să se judece medicul ginecolog Alice Florescu

2 COMENTARII

  1. Tot cu americanii a avut noroc Europa si in WW2. Degeaba se imbatoseaza francezii ca nu mai e nevoie de americani in Europa ca vorbeau acum germana cu accent francez daca nu erau americanii. Si degeaba se lauda rusii ca au invins nazismul ca ar fi fost muci fara americani in al doilea razboi mondial. Americanii le-au dat rusilor undeva la vreo 15000 de tancuri si vreo 13000 de avioane. Fara sa mai punem maruntisurile si muntii de mincare fara de care mureau de foame. Nu se prea spun lucrurile astea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here