“Al Treilea Război Mondial a fost deja declanșat de al Treilea Reich al Moscovei și de expansionismul neonazist al doctrinei putiniste“. Excelentă analiză a profesorului Naumescu

2
1443
Rusia lui Putin este o uimitoare copie a Germaniei lui Hitler, constată profesorul Valentin Naumescu

Al Treilea Război Mondial a fost deja declanșat de revizionismul rusesc al celui de-al Treilea Reich al Moscovei și de expansionismul neonazist al doctrinei putiniste, scrie profesorul, diplomatul și analistul politic Valentin Naumescu într-o excelentă și amănunțită analiză publicată în Spotmedia.ro. Acest nou război, pe care lumea liberă este obligată să-l poarte și să-l câștige așa cum a făcut-o în anii 1940, înfrângând imperialismul german și cel japonez, va reconfigura fundamental harta geopolitică a lumii, NATO și ordinea mondială, mai anticipează autorul editorialului.

Profesorul Valentin Naumescu, fost secretar de stat în Ministerul de Externe, profesor de relații internaționale și expert al Comisiei Europene în același domeniu, este printre cei mai buni specialiști în domeniu de care dispune România. A fost printre foarte puținii oameni din țara noastră care, încă de la mijlocul lunii ianuarie, a anticipat în mod corect că va urma invazia Rusiei în Ucraina, scriind acest lucru în mod clar într-un moment când toată lumea susținea că Putin nu va îndrăzni să facă asta și că blufează.

Acest război va schimba fundamental organizarea lumii actuale, va restructura Uniunea Europeană, NATO, ordinea mondială

Acum, Valentin Naumescu face o nouă estimare, pornind de la situația Republicii Moldova. În ciuda încercărilor Chișinăului de a rămâne neutru, acest lucru nu va putea să dureze, avertizează expertul. Traversăm un moment de răscruce, iar iluzia neutralității este foarte periculoasă, fiindu-le fatală mai devreme sau mai târziu tuturor vecinilor Rusiei care-și imaginează că astfel pot scăpa de mâna Moscovei.

Naumescu dă exemplul Ucrainei, care în 2014, când Rusia a invadat Donbass și Crimeea, era o țară care avea neutralitatea trecută în Constituție.

Într-o uimitoare repetare a metodelor și ideilor Germaniei naziste de la sfârșitul anilor 1930, Rusia lui Putin se folosește acum la nesfârșit de prextextul „ostracizării rușilor” din diverse state ex-sovietice pentru a le ataca. „Al Treilea Reich al Moscovei vede peste tot numai Sudetenland-uri și declanșează pretutindeni unde se vorbește rusește operațiuni sub steag fals, provocări și atacuri deghizate, într-o uimitoare criză de idei noi la scara istoriei imperialismului, o lipsă de imaginație și o preluare aproape mecanică a metodelor naziste din 1939“, scrie Naumescu.

Putin a decis invadarea Ucrainei încă din vara trecută, interpretând greșit retragerea SUA din Afganistan ca pe un semn că America a intrat într-un declin iremediabil

Diferența este că de data aceasta Occidentul n-a mai organizat o Conferință de la Munchen, ca în 1938, în care să-i cedeze noului Hitler, ci s-a mobilizat dând o replică la care Rusia putinistă nu s-a așteptat.

Totul a plecat, explică profesorul Naumescu, de la îngrozitoarea eroare de apreciere a dictatorului rus. Acesta a interpretat retragerea americană din Afganistan, anul trecut, ca pe semnalul mult-așteptat al prăbușirii puterii SUA la nivel mondial. Putin aștepta de 20 de ani, scrie analistul, această fereastră de oportunitate pentru a-și satisface vizul reconstruirii URSS.

Moscova a decis invadarea Ucrainei încă din vara anului trecut, scrie Naumescu, după momentul evacuării americane din Afganistan, mizând pe destrămarea NATO, spargerea blocului occidental și scoaterea americanilor din Europa. Dar acum se confruntă cu o situație total opusă, NATO s-a revigorat, Occidentul a devenit foarte unit, iar americanii și-au sporit prezența în Europa.

De felul în care se vor poziționa statele în acest război – care e posibil să dureze ani – va depinde și soarta lor la venirea păcii. Europa de Est se va reorganiza, e posibil ca întreaga lume să intre în acest proces, Uniunea Europeană și NATO e posibil să-și schimbe forma, componența și obiectivele, iar România și Moldova trebuie să ia deciziile corecte, chiar dacă asta presupune un curaj și o asumare de care – remarcă Naumescu – în acest moment Bucureștiul nu dă dovadă.

Mai jos, fragmente din vasta analiză pe care profesorul Naumescu a publicat-o în Spotmedia.ro.

„Al Treilea Reich al Moscovei vede peste tot numai Sudetenland-uri și declanșează operațiuni sub steag fals, provocări și atacuri deghizate, într-o uimitoare criză de idei noi și o preluare aproape mecanică a metodelor naziste din 1939“

(…) Nu mai avem astăzi nicio îndoială că, la data vizitei lui Kozak la Chișinău, Putin luase deja decizia de pregătire a invadării Ucrainei, crezând (greșit) că retragerea americană din Afganistan înseamnă declinul iremediabil al SUA, respectiv intrarea într-o lungă perioadă de dezangajare a Washingtonului din politica globală și din securitatea Europei.

Putin se autoiluziona însă copios, crezând că i s-a deschis, în sfârșit, după 30 de ani de așteptare, o fereastră de oportunitate pentru refacerea teritorială a Uniunii Sovietice, supunerea Ucrainei în câteva zile, destrămarea NATO, spargerea blocului occidental și scoaterea armatei americane afară din Europa. Un șir de iluzii care se vor dovedi fatale proiectului său distopic.

Nu știm cât din aceste uriașe erori de apreciere se datorează evaluărilor naive sau servile ale serviciilor de securitate rusești, camarilei regimului (faimoșii „siloviki”, greii sistemului) și cât lui Vladimir Putin însuși, a cărui întreagă biografie pledează pentru nutrirea în ascuns a visului bolnav de a întoarce roata istoriei la momentul de dinaintea prăbușirii URSS, respectiv de a ataca Vestul și ordinea de securitate europeană post-Război Rece.

Aș fi tentat să cred că a treia variantă este cea mai probabilă, Putin însuși fiind evaluatorul, strategul, decidentul și executantul războiului care îi poartă numele. (…)

De câteva zile, tema Transnistriei, marea vulnerabilitate a Republicii Moldova, a revenit în actualitate. (…)

„Sunt interese tot mai evidente care doresc instrumentalizarea Transnistriei în războiul lui Putin, pentru deschiderea frontului vestic și atacarea Ucrainei inclusiv dinspre vest”

Sunt voci și interese tot mai evidente care doresc instrumentalizarea Transnistriei în războiul lui Putin, pentru deschiderea frontului vestic și atacarea Ucrainei inclusiv dinspre vest, în ideea de a strânge treptat Kievul, în lunile următoare, în menghina unei încercuiri din toate direcțiile, care să disperseze trupele ucrainene care apără în prezent marile orașe.
Pentru deschiderea frontului vestic, Rusia are însă nevoie de debarcarea cu succes la Odesa și de ocuparea importantului oraș-port la Marea Neagră, urmată de „urcarea” firească spre Transnistria și ocuparea acesteia, împreună cu teritoriile din sudul Basarabiei și obținerea accesului la gurile Dunării. Obiectivul expansionist din sud a fost practic recunoscut recent de generalii ruși.

Transnistria în sine nu dispune de forțe militare rusești semnificative, cei 1.500-2.000 de posibili combatanți ruși (așa-zisele „forțe de menținere a păcii” de după războiul separatist) nefiind, se pare, nici măcar ei interesați de intrarea în acest nou război, mult mai mare și mai amenințător decât cel de acum 30 de ani.

Nu știm nici cât de pregătiți sunt și de ce armament dispun, fiind izolați teritorial de Moscova.

Există însă și o facțiune internă transnistreană radicală, asupra căreia Moscova încă deține pârghii de control economic și financiar,în legătură directă cu serviciile secrete rusești, care dorește să destabilizeze situația din provincia separatistă și să determine Tiraspolul să anunțe că este „atacat de Ucraina”, cerând astfel protecția armatei ruse.

Nu putem exclude scenariul deja cunoscut, al recunoașterii de către Rusia a suveranității și independenței Transnistriei, pe motivul inventat al „ostracizării rușilor” care trăiesc acolo.
Adică laitmotivul folosit în Crimeea și Donbas în 2014, Abhazia și Osetia de Sud din Georgia în 2008, și, iată, din nou acum, pentru invadarea totală a Ucrainei, în februarie 2022.

Al Treilea Reich al Moscovei vede peste tot numai Sudetenland-uri și declanșează pretutindeni unde se vorbește rusește operațiuni sub steag fals, provocări și atacuri deghizate, într-o uimitoare criză de idei noi la scara istoriei imperialismului, o lipsă de imaginație și o preluare aproape mecanică a metodelor naziste din 1939.

Doar că „Münchenul” din 1938 nu a mai existat de data aceasta, căci în ultimul moment, la semnalarea insistentă a serviciilor secrete americane începând din toamnă, Occidentul a realizat că vine războiul și a strâns rândurile, fără să-i mai dea satisfacție lui Putin în pretinse și false „negocieri pentru rezolvarea îngrijorărilor de securitate ale Rusiei”.
(…)

„Nimeni nu poate rămâne neutru în jurul Rusiei, chiar dacă tentația este să crezi că tocmai asta ar fi soluția”

Să nu uităm că, atunci când a pierdut Crimeea, în 2014, Ucraina era neutră (inclusiv în Constituție), fiind sub conducerea președintelui prorus Ianukovici. Asta nu a ajutat-o cu nimic.

Spectrul extinderii războiului în Europa de Est obligă statele să ia decizii cruciale și să asume opțiuni puternice și clare. Mici, medii sau mari, cu armată sau fără, aliate sau nealiate, cu sau fără garanții de securitate înscrise în tratate, țările își exprimă în aceste vremuri de criză extremă și schimbare a lumii opțiunea lor fundamentală, cu speranța ca, după încheierea războiului, să-și ocupe în noua ordine europeană locul pe care îl doresc și îl merită.

(Neutralitatea – n. red.) nu a funcționat în cazul Ucrainei, nu va funcționa nici în cazul Republicii Moldova.

Nimeni nu poate rămâne neutru în jurul Rusiei, chiar dacă tentația este să crezi că tocmai asta ar fi soluția.

Neutralitatea este o capcană în care te scufunzi încet, încet, până când simți că nu mai ai aer și vrei să ieși urgent la suprafață, să înoți spre un mal sau altul. Uneori, se poate dovedi prea târziu, iar alegerea anunțată să fie neconvingătoare și oportunistă.
Între Rusia și Ucraina, Republica Moldova nu poate fi neutră. Nici între Occident și Rusia.
(…)

Amenințările lui Putin cu rachete nimicitoare nu pot opri lumea democratică în loc, nu o pot împiedica să se apere și nu pot paraliza demersurile unite de a înfrânge Rusia și de a distruge definitiv imperialismul rusesc, așa cum au fost distruse, în 1945, cel german și cel japonez.

Nu ar fi de neglijat opțiunea ca între Chișinău și Kiev să aibă loc discuții și o colaborare privind securitatea Transnistriei. Chișinăul are acest drept, să-și apere și să-și securizeze teritoriul, așa cum are și Kievul, să prevină un atac suplimentar dinspre vest.

„Rusia nu are niciun drept asupra Ucrainei și Republicii Moldova, așa cum nu are asupra Flancului Estic al NATO și fostelor țări comuniste de dincoace de Cortina de Fier“

Înțelegem că există chiar o ofertă, deocamdată doar sugerată, a Ucrainei de a rezolva problema transnistreană, care devine o amenințare în plus pentru Ucraina. A aștepta la nesfârșit, pe ideea că poate, poate nu se întâmplă nimic, este sinucidere sigură. De întâmplat, se va întâmpla la un moment dat, mai devreme sau mai târziu.

S-ar putea ca valul care vine să fie atât de mare încât să ducă la reorganizarea Europei de Est, apoi a întregii ordini europene de securitate și a ordinii globale.

S-ar putea ca războiul să dureze ani.

S-ar putea ca NATO și UE să se transforme după acest război. Este esențial ca Republica Moldova să fie de partea Ucrainei în Războiul lui Putin și în ceea ce va urma. Am speranța că, după război, când tot acest coșmar se va termina, este posibil să găsim răspunsuri și soluții la probleme istorice binecunoscute, soluții benefice pentru toate țările din regiune.
Rusia nu are niciun drept asupra Ucrainei și Republicii Moldova, așa cum nu are asupra Flancului Estic al NATO și fostelor țări comuniste de dincoace de Cortina de Fier.

„Cu cât înțelegem asta mai repede și suntem mai lucizi în a asuma că, fără a înfrunta Rusia, oricum nu vom scăpa de imperialismul rusesc, cu atât va fi mai bine“

M-aș bucura ca și România noastră să fie mai clară, mai activă, mai implicată în deschiderea acestui dialog Chișinău-Kiev, poate cu transformarea lui într-un viitor format de colaborare trilateral, București-Chișinău-Kiev.

Să dăm cărțile pe față și să spunem ce vrem.

Vrem ca Republica Moldova și Ucraina să se integreze în lumea occidentală, aderând la UE și la NATO. Da, ați citit bine, pe termen lung nu se schimbă nimic din aceste obiective strategice, vom continua să susținem opțiunea ca atât Chișinăul, cât și Kievul să facă parte din UE și din alianța euro-atlantică, așa cum se va numi ea în viitor (NATO 2 sau „Alianța Democrațiilor”, devenind probabil o alianță globală).

Neutralitatea nu este în acest caz și în acestă regiune periculoasă, a frontierelor, o soluție durabilă.

Chiar dacă într-o formă care poate părea diferită de primele două, Al Treilea Război Mondial a fost deja declanșat de revizionismul rusesc al celui de-al Treilea Reich al Moscovei (după cel țarist și cel sovietic) și de expansionismul neonazist al doctrinei putiniste.

Războiul trebuie dus și câștigat de Occident, indiferent cât va dura. Cu cât înțelegem asta mai repede și suntem mai lucizi în a asuma că, fără a înfrunta Rusia, oricum nu vom scăpa de imperialismul rusesc, cu atât va fi mai bine pentru lumea liberă.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Atentatele din Transnistria, opera spionilor ruși conduși de generalul Razgonov, venit în 2019 și pus consilier al președintelui separatiștilor. Rețeaua sabotorilor, divulgată de angajați ai Securității din Tiraspol

Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

Rusia a tăiat gazul pentru Polonia și Bulgaria. Varșovia: „Ne descurcăm și fără. Nu vom fi afectați”. Bulgarii apucaseră să plătească în avans!

Pravda: „România și Polonia, primele candidate pentru loviturile cu rachete Kalibr. Aceste țări care se poartă greșit nu vor supraviețui fizic și mental”

Serviciile secrete occidentale știu în ce buncăr se află Putin! Tiranul rus va fi distrus dacă va ordona un atac nuclear

Expert: „Această armată rusă din Ucraina va dispărea în două luni. Vor avea nevoie de una nouă, care va fi de recruți, mai slab instruiți”

Dreptate în Vinerea Mare: ucrainenii i-au lichidat pe autorii atrocităților de la Bucea! Bonus: doi generali eliminați în Herson

Ucraina primește armele cerute: Franța livrează autotunuri Caesar și rachete antitanc Milan; Canada și Marea Britanie – tunuri grele; esticii – tancuri T-72 și avioane

Putin l-a avansat pe „măcelarul de la Bucea”: Azatbek Omurbekov, făcut colonel și trimis în Donbass

Morți suspecte printre oligarhii ruși: acuzați de Putin de „trădare”, ei „se sinucid” după ce-și omoară familiile

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Mama Dianei Șoșoacă îi calcă pe urme celebrei sale fiice-urlătoare. Cu cine a ajuns să se judece medicul ginecolog Alice Florescu

2 COMENTARII

  1. In WW2, SUA a bagat banii masiv in brava Armata Rosie cand a luptat impotriva Germaniei. Rusii au uitat repede ajutorul si au dat cu pumnul in masa sa obtina o halca din Europa fara sa mai ia in considerare ajutorul. Tipic comportament de P.O.R.C.I. Sceleratul de la Kremlin face exact acelasi lucru. In 1994 a obtinut toate focoasele nucleare ale Ucrainei si si-a garantat securitatea alaturi de SUA si UK. Astazi Armata Rosie este in Ucraina omoara, violeaza, fura, preia teritorii, incalcand tratatul din 1994. UK si SUA isi respecta intelegerea, dar sceleratul se face ca a uitat-o. Scopul sau este ca sa revina la influenta din epoca Stalin asupra Europei. Imbecilul nu intelege ca foarte putine tari mai agreaza rusii, ca nu poti sa subjugi tari cu santajul resurselor energetice. La propaganda mafiei tv ruse se pregateste populatia pentru WW3. Adica sceleratul nu-si respecta intelegerile si apoi cere poporului sa il sprijine in dat cu nucleare. Sper ca de data asta niciun rus sa nu mai calatoreasca in afara gulagului lui Putin si niciun produs rusesc sa mai fie vandut intr-o tara civilizata.

  2. Putin nu este un Hitler. În bine și în rău, Putin este continuatorul lui Miloșevici. Nu este cabotinul cu succes de public care a fost Hitler, este doar un funcționar mediocru, conștiincios, fără o viziune proprie, speriat pentru că se vede încolțit. Iar dacă acest război va deveni sau nu mondial depinde de China, nu de Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here