luni, martie 4, 2024
AcasăOpiniiCiocăzanuÎnainte de toate, trebuie salvate vieți, nu bani!

Înainte de toate, trebuie salvate vieți, nu bani!

-

Redeschiderea școlilor, chiar și gradual și în funcție de nivelul de infectare, este o greșeală.

La fel orice măsură de relaxare din motive de ”salvat economia”, ”dreptul la educație”, ”libertatea”.

Înainte de toate trebuie salvate vieți, nu bani, nici norme sociale sau sloganuri!
Nu poți face profit, carieră, nu putem avea succes și nu vom putea reveni la traiul aproape normal de dinainte, dacă vom călca printre cadavre pe străzi, la morgi sau prin spitale.
Spun asta de anul trecut încoace de când am fost prins în tragedia pandemiei care a lovit Spania exact în urmă cu un an, trăită de mine pe viu, fiind efectiv blocat trei luni în casă, în regiunea Valencia.
În mai multe intervenții televizate de lângă Mediterană, mă declaram atunci foarte fericit pentru România; Guvernul Orban luase măsuri prompte, prevenind un impact dezastruos care ne amenința țara odată cu revenirea acasă a sute de mii de ”diasporeni”, forțați de carantina totală din Europa să se refugieze în patria-mamă.
Luni bune, România a stat bine, dar pe măsură ce a lăsat garda jos impactul îmbolnăvirilor și al deceselor a devenit tot mai grav. Între timp, Spania, Italia, Germania și ale țări ce fuseseră efectiv devastate puseseră coronavirusul la respecte, lumea se bucura de plajă, terase, plimbări etc.
Așadar, eram în contratimp. Asta se întâmplă și acum. Europa se află în faza în care era când mă aflam eu în Valencia, adică strânge puternic șurubul prin carantinare, în schimb România lasă garda jos ca în toamna trecută. Urmările se vor vedea în curând.
Redeschiderea școlilor și relaxarea în zona de ”HORECA” sunt doar două dintre sursele care vor aduce și mai multă jale în țară.
Zilele trecute, am avut o întâlnire cu niște prieteni. Era frig, deci trebuia să ne vedem undeva înăuntru. Au ales ei un bar din centru, nu contează orașul. Era ”full”. 80%, tineri sub 30 de ani. Spațiul, mic, nearisit. I-am rugat pe prieteni să alegem alt loc. Alături, era relativ la fel. Localul – ceva mai mare însă, distanță ok între mese, personalul de serviciu cu mască etc.
Doar că înăuntru, evident, nimeni nu purta mască, fiind clienți la mese. Am stat cât am stat cu mască, la final am cedat și eu și am coborât-o sub barbă, pentru a-mi putea servi ceaiul și a fi auzit de ceilalți trei tovarăși de discuție.
Cred că am stat așa vreo 30 de minute. N-am stat liniștit, pentru că până acum m-am ferit de a zăbovi prea mult într-un spațiu cu oameni fără mască. Dar am realizat că doar eu din cei vreo 30 de oameni dinăuntru eram preocupat de așa ceva.
Desigur, dacă mai aveam vârsta lor, probabil m-aș fi comportat la fel. În general, de la tineri pleacă moartea, chiar dacă ei nu-și propun să trimită pe nimeni pe lumea cealaltă. Ei trăiesc și atât.
Doar că unii vor lua virusul din astfel de locuri și-l vor da mai departe celor mai vulnerabili, poate chiar și unora din familiile lor, părinți sau bunici, ori eventual unor prieteni mai puțin protejați.
Am realizat și că mulți au obosit efectiv de atâtea restricții, de acest fel de trăi. Unii gândesc, probabil, ”asta e, dacă e să-l iau îl iau și basta!”, aproape că s-au împăcat chiar și cu moartea din jur. Ce poți face în fața unui astfel de fenomen? Prea puțin.
Mi-e clar că școala, dar și familia au eșuat în a-i educa pe tineri să fie atenți.
M-am gândit și la patronii localurilor. Au pierdut mult din cauza pandemiei, au datorii, familii de întreținut, nimeni nu le oferă ajutor – pentru ei era mană cerească să aibă localul plin.
Cât despre mine, aveam de ales? Da, însă era pe cât de simplu, pe atât de complicat. Nu puteam propune un alt loc pentru întâlnire, iar ceilalți trei oameni cu care m-am văzut sunt persoane responsabile, deci și ele s-au gândit la riscuri.
Și dacă am fi ales un alt loc unde să discutăm, să spunem undeva unde puteam fi doar noi, oricare dintre noi putea fi sursă de focar asimptomatic, iar masca nu e întotdeauna cea mai sigură protecție.
Trebuie să respecți concomitent distanța, să ai spațiul bine ventilat pentru a evita riscul de infectare cu aerosoli (sursa principală), să nu stai prea mult de vorbă față în față etc.
Când trebuie să îți câștigi viața și să rămâi ”sociabil”, ai puține șanse de a respecta simultan toate condițiile care te pot feri de infectare.
Puțini dintre noi pot sta feriți de lume multă vreme, iar unii sunt expusi zilnic riscului maxim (angajații din spitale, comerț, servicii publice, călătorii cu transportul în comun etc).
A nu se înțelege că pledez pentru relaxare.
Dimpotrivă, am fost și rămân exagerat de strict cu măsurile de protecție, am refuzat chiar prezența în studiouri TV, alegând varianta skype.
Concluzia: când lași lumea să zburde liber prin viață în plină pandemie, oamenii vor profita și mai mult, mai ales că sunt cam sătui de restricții. Vor dori să se ”elibereze”, să ”scoată pârleala”, să se ”descarce”, să uite efectiv de tot!
Dar tocmai de aceea, există AUTORITĂȚI și RĂSPUNDERE politică. Un Guvern, indiferent câtă hărmălaie și conspiraționiști mitingiști ar exista în jur, trebuie să își asume măsuri dure, nepopulare, pentru a salva cât mai multe vieți.
Nu șoșoacele, nici nașii TV, ciolacii sau adepții lui Garcea răspund de viață, ei mai degrabă ajută moartea prin alimentarea publică a unor teorii iresponsabile, clădite pe minciună, fals, manipulare și în cele din urmă multă, foarte multă prostie.
Viața oamenilor este întotdeauna în mâna liderilor aflați la PUTERE, care pot stăvili dezastre dacă înoată uneori și împotriva curentului.
Dacă se lasă și ei purtați de valul populismului, atunci acest curent se va duce apocaliptic la vale și va izbi precum ghețarul topit din Himalaya, apărut și el parcă să ne arate că viața are nevoie de măsuri urgente, chiar dacă foarte nepopulare.
- Advertisement -

11 COMENTARII

 1. (ȘI!) de această dată suntem TOTAL (1000%, cum se spune) de acord cu Laurențiu: sătui (SPERIAȚI???!) de ULTRA-POPULISTELE răcnete AGRESIVE ale opoziției și ale celor pecuniar-interesați, care cer redeschiderea urgentă a tuturor școlilor, la toate nivelurile, de la grădinițe până la universități (era cât de cât mai prudent/LOGIC/înțelept ca măcar să începi cu clasele I-IV, de probă!), guvernanții… AU CEDAT!

  Această LIPSĂ-de-CURAJ (dar, ne pare SINCER RĂU că SUNTEM NEVOIȚI s-o spunem: și deee… RESPONSABILITATE!) o să-i coste (POLITIC!) teribil, dacă va-ieși-rău, căci P.S.D.-&-GAȘCA… TOOOOT pe Guvern o să dea vina!!!

  Nu putem decât să ne rugăm la Dumnezeu să… NU se întâmple ce s-a întâmplat prin alte părți (!), în țări mult mai DEZVOLTATE și CIVILIZATE (iar Laurențiu, autorul BINEVENITULUI – ! – articol, cunoaște bine, NEmijlocit, situația din Spania!), când S-AU GRĂBIT/AVENTURAT cu astfel de relaxări (HIPER-)RISCANTE!

  Așa cum BINE spune și titlul: (ABSOLUT!) NIMIC nu poate să fie peste… DREPTUL-la-VIAȚĂ!
  Așadar…, NU CREDEM că un Guvern (acesta sau oricare altul) are îndreptățirea/MANDATUL (!) să… RIȘTE (!) acest PRIMORDIAL-drept!!!!!

 2. Ai dreptate, dar vezi România noastră cel puțin de mine nu poate fi înțeleasă, oricum ar face guvernul tot nu ar fi bine, când s-au închis, de ce, când se deschid, de ce, nicicum nu-i bine!!

  • Răspunsul la (ABSOLUT!) NORMALA Dumneavoastră întrebare/DILEMĂ, stimate Domnule Pataki, îl oferă autorul articolului chiar… din titlu (!): VIAȚA/SĂNĂTATEA… „über alles (in der Welt)!”, ca să cităm din Imnul-Național german!

   • Desigur, citatul are valoare (numai) de… PARAFRAZĂ, căci în Imnul-Național al Germaniei este vorba despre… Deutschland („Für das deutsche Vaterland!”), iar nu despre „Leben” sau „Gesundheit”…

 3. Guvernul face doar ce poate, daca oamenii sunt prosti si neglijenti, pandemia se va agrava din nou! Scoala intr-un format controlat si protejat trebuia sa inceapa, macar pe semestrul doi si mai ales pentru clasele terminale.

  • CORECT! Dar…, ați spus-o chiar Dumneavoastră, cităm: ” (…) daca oamenii sunt prosti si neglijenti, pandemia se va agrava din nou! „!

   Și acum vine întrebarea: Vi se pare, cumva, că oamenii-noștri ar putea fi… ALTFEL decât v-ați arătat și Dumneavoastră temerea că ar putea să fie?!?

 4. Raportările-zilnice (OFICIALE!), în legătură cu… CREȘTEREA-ALARMANTĂ (!!!) a numărului cazurilor de Covid-19 în școli, nu fac altceva decât… să-i dea dreptate autorului acestui articol: ceea ce era de așteptat, s-aaa… întâmplat (și… SE ÎNTÂMPLĂ, zi-de-zi!), DIN PĂCATE!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -