Securiștii care l-au ucis pe disidentul anticomunist Gheorghe Ursu, achitați de Justiția română. Sentința ICCJ este definitivă, torționarii au fost declarați nevinovați

12
1481
Torționarii Vasile Hodiș (stânga) și Marin Pîrvulescu, ofițerii de Securitate care au coordonat uciderea disidentului Gheorghe Ursu, au fost făcuți scăpați de Justiția română. Colaj foto: Ziare.com

Ofițerii de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, cei care au coordonat în 1985 asasinarea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, au fost achitați joi de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Sentința este definitivă, torționarii fiind declarați nevinovați de Curtea Supremă. Decizia a provocat deja un val de indignare în societatea civilă. Procesul dura din 2017, iar criminalii fuseseră achitați, în 2019, și de Curtea de Apel.

Conform sentinței pe scurt, părțile civile care și-au căutat dreptatea în Justiție și Ministerul Afacerilor Interne sunt obligați să achite și cheltuielile judiciare. Suma nu e mare, 300 de lei, dar gestul e simbolic pentru situația în care a ajuns Justiția în România după atâția ani cu Klaus Iohannis președinte și PSD la putere.

Justiția română: „Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de părțile civile și de părțile responsabile civilmente”. Criminalii au fost scăpați

Minuta de încheiere a procesului pe scurt: „Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, de părțile civile Ursu Andrei Horia, Ursu Ștefan Olga și Ursu Sorana și de părțile responsabile civilmente Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Interne împotriva sentinței penale nr. 196/F din 17 octombrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția I Penală, în dosarul nr. 2500/2/2017 (1030/2017).

Obligă pe fiecare dintre apelantele părți civile și pe apelanta parte responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel și de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată prin punerea hotărârii la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 27.07.2023”.

Cazul inginerului Gheorghe Ursu, decedat în 17 noiembrie 1985, la Spitalul Penitenciar Jilava, după aproape două luni în care fusese torturat în beciurile Securității, este unul dintre cele mai cunoscute în România.

Românul intrase în vizorul organelor de represiune ceaușiste la începutul anilor 1980. Trimitea scrisori de protest la Europa Liberă, ținea un jurnal în care critica regimul, făcea manifeste și, alături de prieteni intelectuali precum Radu Cosașu, Geo Bogza, Nina Cassian și Dan Deșliu, în cerca să închege o opoziție intelectuală, după modelul din alte țări central europene.

Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu o infracțiune de drept comun, acuzându-l că a fost prins având 17 dolari – în acea perioadă, pe care mulți români o regretă azi, era interzis pentru locuitorii de rând să aibă valută.

Inginerul a fost arestat pe 21 septembrie 1985 și băgat în celulă cu doi infractori reali, Marian Clită și Gheorghe Radu, care colaborau cu Securitatea și primiseră ordin de la ofițerii de caz să-l bată pe Gheorge Ursu.

În urma agresiunilor la care a fost supus, disidentul a murit la 17 noiembrie, în același an.

Ofițerii Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș au spus că ei n-au făcut decât să execute ordinele

Cei care au coordonat și participat la această crimă, ofițerii Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, de la Securitate, au fost achitați definitiv joi, 27 iulie 2023. Ambii s-au apărat în fața instanțelor spunând că ei n-au făcut decât să execute ordinele primite pe linie ierarhică.

Joi, înainte de pronunțarea sentinței definitive a ICCJ, fiul disidentului ucis, Andrei Ursu, a scris pe Facebook despre miza mult mai mare a acestui caz, deoarece este „primul proces pentru crime împotriva umanității intentat unor securiști în România”.

Iată mai jos explicațiile lui Andrei Ursu, care pot lumina în parte decizia ICCJ de joi – dacă asasinii ar fi fost condamnați, se crea jurisprudența pentru pedepsirea a zeci de alți ofițeri de Securitate care au comis crime împotriva poporului român. Faptul că, la aproape 34 de ani distanță după 1989, aceste lucruri sunt evitate de puterea din România arată cine a câștigat, de fapt, la Revoluție.

Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist ucis de Securitate: „Miza acestui proces nu este doar dreptatea pentru Gheorghe Ursu. E vorba de capacitatea justiției române de a înțelege și condamna fărădelegile dictaturii ceaușiste”

„(…) Prin natura acestei incadrari juridice, menite sa pedepseasca, printre altele, violentele comise impotriva opozantilor de catre agentii statului totalitar, beneficiind de impunitatea inerenta sistemelor „nelegitime si criminale”, faptele care au fost judecate sunt imprescriptibile.

Probatoriul aflat la dispozitia completului format din judecatorii Valerica Voica, Constantin Epure si Alin Sorin Nicolescu, despre care am mai scris pe aceasta pagina, este covarsitor. Zeci de marturii si documente demonstreaza ca Gheorghe Ursu a fost torturat in detentie, in mod sistematic, pana la moarte, de catre anchetatorul sau, Pirvulescu Marin, secondat de Hodis Vasile, ambii ofiteri in directia a VI-a a DSS. Prin faputul ca se afla in detentie, la discretia unui intreg aparat represiv, victima a fost desigur „cazuta sub puterea adversarului” politic. Motivul este de asemenea cunoscut: printre alte „grave manifestari dusmanoase”, Gheorghe Ursu a trimis scrisori la Europa Libera in care l-a acuzat pe Nicolae Ceausescu de crima legata de lasarea blocurilor avariate de cutremurul din 1977 in nelucrare. Conform marturiilor, violenta torturilor aplicate de ofiteri crestea intrucat „ing. Ursu”, care „s-a legat de taticu”, nu s-a dezis de acele scrisori si de acuzatia impotriva sefului statului; pentru ca a refuzat sa colaboreze, „nu a declarat ceea ce ii interesa pe anchetatori”, „a fost o nuca tare”.

Gheorghe Ursu nu a fost nici pe departe un caz singular.

O a doua dimensiune a probatoriului releva atacul generalizat si sistematic al Securitatii ceausiste impotriva opozantilor din ultimii ani ai dictaturii. Un atac ce ne-a tinut paralizati in frig, frica si o umilitoare penurie materiala si morala, printr-o varietate de „metodici”: la „destramarea anturajelor” prin „defaimare”, „compromitere” si amenitari; disimularea represiunii fizice, psihice si deseori psihiatrice „sub acoperirea altor organe” (militia, procuratura); si pana la bataile salbatice la care au fost supusi detinutii de la Aiud, muncitorii revoltati la Brasov in 1987 si alti opozanti in anchete similare cu cea la care a fost supus Gheorhe Ursu, culminand cu arestatii, ranitii si cei peste 1200 de morti ai Revolutiei din decembrie 1989.

Miza acestui proces nu este deci doar dreptatea pentru Gheorghe Ursu. E vorba de capacitatea justitiei romane de a intelege si condamna faradelegile dictaturii ceausiste. Responsabilitatea si semnificatia actului de justitie, in special in aceste cazuri de grave incalcari ale drepturilor si demnitatii umane, este in primul rand ca aceste crime sa nu se mai repete. Este, pana la urma, instrumentul juridic preeminent prin care comunicatea internationala, incepand de la Nuremberg, a incercat sa descurajeze sistemul totalitar – un sistem sustinut prin frica si violenta.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul mafiot Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat toți infractorii, este ilegală!

* „În loc să taie pensiile speciale și sinecurile, Ciolacu ne crește nouă taxele. Un parazit nu-și părăsește niciodată gazda de bunăvoie”

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

* VIDEO. Fiara dezlănțuită, în cazul „azilelor groazei”, deși era filmată și avea în față un bărbat în putere. „E clar că bieții bătrâni nu aveau nicio șansă, îi zdrobea bruta”

* VIDEO. Comportament bizar al șefei unui „azil al groazei”: a dansat pe stradă cântând „Criminalaaaaa!”. Dezlănțuirea în 7 fotografii

* VIDEO. Avocatul torționarilor din cazul „azilelor groazei”: fostul milițian Pavel Abraham, acuzat că a maltratat protestatari la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* Dosarul „Otopeni”: șpăgi de peste 1,5 milioane de euro erau notate minuțios într-un fișier numit ”Viața e frumoasă”!

* SONDAJ. Românii au cea mai mare încredere în Codruța Kovesi. Intenția de vot la partide: PSD – 31%, PNL – 19%, AUR – 18%, USR – 11%

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

* VIDEO. Hulpavul preot Calistrat povestește cum își dijmuiește enoriașii: 10% din toate cheltuielile nunții! „L-ați luat pe Dumnezeu de prost? Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? 10% trece-mi în cont sau pune-mi în plic!”

12 COMENTARII

  • „justitia” E DOAR O UNEALTA A SEKURITATII SI PARTIDULUI ?

   PARTIDUL SI SEKURITATEA PENTRU ETERNITATE !

   COMUNISTII SUNT CEI MAI MARI HOTI SI CEI MAI MARI CRIMINALI DIN ISTORIE !

  • LUATI DE AICI
   „Sefa ICCJ, enervata de criticile privind achitarea securistilor care l-au ucis pe Gheorghe Ursu: „Formatorii de opinie sa respecte principiile de functionare a justitiei”

   PRINTZIPURILE PLEBEO, PRINTIZPURILE!

   „justitia” ESTE IARASI CE A FOST SI MAI MULT DE ATAT !

  • alina gorghiu, după achitarea torţionarilor lui Gheorghe Ursu: „Pentru mine e o zi tristă azi”. Parchetul General caută o cale extraordinară de atac
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
   trista… 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
   atac….🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   SINISTRA LOR TOVARASA gorghiu NU E CRESCUTA LA MANASTIREA SEKU?

   • Ce trucaje are in ea Tovarasa GAlina 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 1. Putina istorie

  FSN Iliescu 1990 = un melanj de putori comuniste
  PSD = un melanj de putori comuniste si puiutii lor
  PD = FSN lui Roman un melanj de putori comuniste cu viziuni capitaliste
  PNL = partid istoric deturnat de fesenisti

  Am vazut USL 2.0 in 2012 cand trebuia sa fie Premierul de la Grivco. Am vazut USL 3.0 cu Citu si Ciolacu. Urmeaza dupa alegerile din 2024 USL 4.0, adica fesenism din tata in fiu in nepot. In tot acest timp singurul partid care a mai aratat lucrurile imputite a fost USR, tinut in sondaje intentionat la 11%, iar pe de alta parte Alianta pentru Unirea cu Romania este impins spre 30%. De unde domne atatia votanti ca eu tot vad ca scad? Cata vreme votati voma fesenista sa nu va mire ca niste tortionari dovediti scapa. Bietul fiul al lui Ursu trebuie sa ajunga la CEDO sa-si gaseasca dreptatea. Nimeni sa nu fie in locul sau si sa-si piarda asa parintele iubit. Rusine tuturor care se pisa pe el de vot si datorita carora avem voma fesenista la putere.

  • Visinescu ar fi scapat daca era judecat astazi. Sa curga pensiile speciale pentru securistii. Asta este cadoul, amnistia data si nespusa de putorile feseniste celor care i-au ajutat sa puna mana pe putere prin lovitura de stat din 1989.

 2. Ordin pe unitatea PCR-USL-AUR, scăpăm toți bandiții bolșevici si rămânem cu ce-am furat ! Mulțumim din inimă Iubitului Conducător !😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 3. Poate ziariştii din România sunteţi amorţiţi sau ameţiţi, dar astăzi tocmai aţi văzut o manifestare a juntei militare securiste instalată prin lovitura de stat din 1989.

  În orice dictatură prima victimă este adevărul.

 4. Totul este întârziat în țara asta: conducători, popor, judecători, miniștri, procurori, bandiți, securiști, primari. Toți întârziați. Toți legați de ochi, de mâini și de picioare. Dupa caz. Dar toți întârziați. În 1990 îl adula un întreg popor pe Iliescu. Acum îl regretă pe tiranul Ceaușescu și-l înalță pe G.Simion. Cât de întârziați să fim de nu ne putem trezi?

 5. Voi ati citit sentinta ICCJ si motivarea?
  Se pare ca respingerea actiunii e din vina formularii plangerii (”tratamente neomenoase”), care nu se sustine in cadrul definitiilor din legislatia valabila la momentul comiterii faptei incriminate.
  Orice s-ar putea zice, pe drept, de acesti securisti, functionarea statului de drept porneste de la prezumptia de nevinovatie si cere dovezi valabile de incriminare din partea acuzatiei.
  Ma tem ca e un caz de stangacie din partea avocatilor acuzarii, din pacate!
  PS: uciderea eroului Gh.Ursu nu cade in sarcina acestor acuzati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.