Și totuși, se confirmă anunțul lui Cioloș: Comisia Europeană amână pe termen nedefinit să aprobe PNRR-ul Ungariei

5
3604
Viktor Orban, premierul Ungariei. FOTO: Profimedia

Comisia Europeană a anunțat oficial, luni, amânarea pe termen nedefinit deocamdată a aprobării planului de redresare (PNRR) depus de Ungaria. Se confirmă astfel informația pentru care, săptămâna trecută, Dacian Cioloș a fost pus la zid, desființat la televiziunile oligarhilor și luat în bâză de UDMR.

Dacian Cioloș – care e liderul grupului europarlamentarilor Renew Europe – spusese că planul va fi “suspendat“ deoarece nu există garanția că banii europeni vor ajunge unde trebuie și nu în buzunarele camarilei lui Viktor Orban.

Imediat, împotriva lui Cioloș s-a dezlănțuit urgia. Kelemen Hunor, președintele UDMR, l-a acuzat de fake news și l-a avertizat că va plăti un preț politic pentru această minciună. Și Budapesta a reacționat ostil.

La televiziunile oligarhilor, Cioloș a fost acuzat de dezinformare, fiind folosită și o afirmație a Verei Jourova, vicepreședinta Comisiei Europene, care a spus că nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene: „Dacă analiza va avea nevoie de săptămâni, mai degrabă decât de zile, atunci vom propune Ungariei să fie de acord cu o extindere a termenului-limită de două luni“

Numai că luni, purtătoarea de cuvânt a aceleiași Comisii Europene, Adrianna Podesta, a anunțat că oficialii de la Bruxelles “încă analizează” răspunsurile date de Ungaria și că mai e nevoie de timp – e vorba de săptămâni, dar nu se știe câte – pentru aprobarea acestor proiecte.

Conform surselor de la Bruxelles ale Associated Press, Comisia Europeană se teme că nu sunt întrunite condițiile pentru a debloca fondurile de miliarde de euro din PNRR – planul de redresare după criza Covid. Termenul-limită era astăzi, 12 iulie.

Discursul oficialei de la Bruxelles a fost, ca de obicei, ambalat în formule diplomatice, însă mesajul a fost cât se poate de clar: va fi nevoie de săptămâni, nu se știe câte, pentru a se studia planul, iar termenul-limită se va extinde deocamdată cu două luni. Adrianna Podesta: „Lucrăm constructiv pentru a încheia analiza cât mai repede posibil. Dacă analiza va avea nevoie de săptămâni, mai degrabă decât de zile, atunci vom propune Ungariei să fie de acord cu o extindere a termenului-limită de două luni“.

PNRR-ul Ungariei ar trebui aprobat și de celelalte state membre UE, dacă trece de Comisia Europeană. Regimul Orban are însă mulți inamici în Europa

Pentru Ungaria, lucrurile sunt însă cu mult mai complicate. Chiar dacă executivul european de la Bruxelles va accepta, până la urmă, planul lui Viktor Orban, Ungaria va avea nevoie și de aprobarea celorlalte state membre UE ca să primească miliardele din PNRR.

Între Ungaria și numeroase state membre UE există tensiuni semnificative generate de politicile regimului Viktor Orban. Derapajele democratice, discursul violent anti-UE al lui Orban și al partidului său, o lege considerată homofobă, refuzul de a primi imigranți, corupția crescută în jurul liderului autoritar de la Budapesta, cenzura presei – toate au stârnit ostilitatea mai multor membri UE.

Premierul Olandei a ridicat chiar problema excluderii Ungariei din Uniunea Europeană.

Până acum, 5 state UE au cerut decalări ale termenelor-limită pentru aprobarea PNRR: Polonia, România, Suedia, Finlanda și Estonia.

În cazul Ungariei, însă, amânarea nu vine dinspre Budapesta, ci dinspre Comisia Europeană, care nu oferă nici un orizont clar de timp pentru aprobarea PNRR.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* AUR s-a făcut de râs în Moldova: a luat sub 0,5%! Moldovenii au fost mai deștepți decât românii: au înțeles câte parale fac provocatorii de pe orbita Rusiei

* Partidul Maiei Sandu amuțește Moscova: 52,72%! Va avea 60% din Parlament. S-au numărat 99,86% din voturi. Dodon și Voronin au strâns abia 27%

* Benone Sinulescu a fost găsit căzut în casă. Acuzații grave: „Se stinge fără ajutor. E o atitudine medievală!”

* Lașitate: tot grupul PSD a fugit din Parlamentul European la moțiunea privind condamnarea legii anti-LGBTQ din Ungaria

* Omagiu penibil adus de un deputat USR „propagandiștilor roșii” Gâdea – Ciutacu – Bahmuțeanu – Dana Budeanu, care o linșează pe Clotilde Armand

* Medic din Iași despre colegul său conspiraționist: „A încălcat Jurământul lui Hipocrate. Medicii trebuie să-i educe pe oameni în pandemie”

* Comisia Europeană: România are cea mai mare creștere economică din UE în 2021 – 7,4%. Urmează Irlanda, cu 7,2%

* Primul mesaj al soției președintelui asasinat: „Au intrat în casă și l-au ciuruit. Jovenel n-a apucat să spună niciun cuvânt”

* Puștiul român care uimește planeta: la 16 ani, bate recorduri mondiale și câștigă titluri europene la înot. „Când accelerează, ceilalți par că rămân pe loc”

* Patru finale grozave în acest weekend: Anglia – Italia, Brazilia – Argentina, Djokovici – Berrettini, Barty – Pliskova. Patru campioane mondiale la fotbal, doi lideri planetari la tenis

5 COMENTARII

 1. Proverbul cu prostul care moare de grija altuia si baga singur in seama se potriveste perfect lui ciolos si romanilor! Ciolos reprezentand un partid din Romania ar fi trebuit sa taca din gura avand in vedere ca PNRR-ul Romaniei facut de prostul lui de ministru a fost respins. In timp ce celelalte tari au inceput sa primeasca banii pe PNRR, alianta de guvernare a impostorilor incompetenti PNL-USR+-UDMR prostesc poporul cu realizari ceausiste din bani imaginari, cand adevarul este ca nu stim nici cand PNRR ne va fi aprobat de UE, nici cand vor incepe sa vina banii efectiv si mai ales nici pentru ce proiecte ne va da UE banii! Ciprului i-a fost aprobat planul de catre UE, prostii nostri cu gura mare si craniul gol mai asteapta!

  • MINCIUNI-ORDINARE, „FAKE-NEWS”… PE LINIE:

   1. „P.N.R.R.-ul României”… NICI VORBĂ SĂ FI FOST RESPINS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   2. NICIO țară… NU „a început să primească banii pe P.N.R.R.”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Așadar, PORCII de la A.U.R. și „Neamul Românesc”, pe care-l reprezentați aici, iarăși INTOXICĂ cu FALSURI-GROSOLANE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here