Păsările uriașe care terorizează fermierii din nordul Germaniei. Au scăpat de la zoo, s-au înmulțit și distrug culturile

2
1099

Fermierii din Rezervația biosferei Schaalsee, din nordul Germaniei, s-au trezit cu un inamic neprevăzut: câteva sute de păsări Rhea, care le distrug culturile. Sunt păsări mari, originare din America de Sud. Mănâncă mult, iar rapița este o delicatesă pentru ele. Au scăpat 6 exemplare de la o grădină zoologică, s-au înmulțit în libertate și au ajuns la 600. Un reportaj „Focus Europa” realizat de Digi 24 împreună cu Deutsche Welle, ce va fi difuzat vineri de la ora 23.30 și în reluare sâmbătă de la ora 19.30.

Păsările Rhea americane sunt o specie de păsări Nandu, originare din America de Sud. Se aseamănă cu struțul, nu zboară, dar sunt foarte bune alergătoare.

Rezervația biosferei Schaalsee a devenit casa celei mai mari populații de păsări Rhea din Europa. Acest lucru este pe placul ecologiștilor, dar pentru fermieri este o adevărată pacoste. Păsările găsesc multă hrană pe câmpurile lor și nu au prădători naturali.

Fermierul Thomas Teut spune că păsările Rhea îl obligă să planteze cu 20% mai multă rapiță, iar paguba e de câteva mii de euro.

„Mulți oameni cred că sunt minunate. Și noi credem că păsările sunt grozave, dar când hrana lor e plătită din buzunarul tău, te enervezi. Ca fermieri, suntem obișnuiți să avem daune cauzate de animalele sălbatice. Dar acesta este un caz extrem, iar acestea sunt animale sălbatice care nu prea au nimic de-a face cu noi”, spune Thomas Teut.

O problemă și pentru circulație

De la 6 au ajuns la 600 de exemplare

Nu departe de câmpurile lui Teut, în orașul Gross Grönau din nordul Germaniei, au fost odată 6 păsări Rhea care trăiau într-o grădină zoologică privată. În jurul anului 2000, poarta a fost lăsată deschisă, iar păsările au fugit din țarcurile lor. În libertate s-au înmulțit rapid. Ca urmare a neatenției de acum 20 de ani, populația de păsări a crescut de la 6 la 600 de exemplare.

Păsările Rhea au înfruntat iernile reci din nordul Germaniei și au rezistat în regiune. Nu au prădători naturali aici, spre deosebire de America de Sud, unde sunt o hrană consistentă pentru jaguari.

Pădurarii încearcă să țină sub control populația de păsări Rhea. O metodă e să le distrugă ouăle. Dar ele fac și mai multe. Pădurarii speră că mistreții vor începe să fie interesați de ouăle păsărilor.

„Odată ce un mistreț încearcă un ou de această dimensiune, va fi interesat să găsească mai multe. Iar mistreții care se apropie de cuib nu vor fi speriați de un mascul Rhea. Vor reuși să mănânce ouăle”, spune pădurarul Mario Axel.

Pădurarul Mario Axel a descoperit un cuib cu ouă al păsărilor Rhea

Heiko Funk, vânătorul districtului, se alătură efortului de a ține sub control populația de păsări Rhea. A împușcat peste 200 – desigur, cu acord oficial. Nu încearcă să le omoare pe toate. Convins că păsările se vor înmulți în continuare, Funk spune că păsările sunt inteligente și părăsesc zonele în care sunt vânate și monitorizate.

Fermierul Thomas Teut nu are soluție: „Nu le putem alunga, pentru că aleargă mult mai repede ca noi. Am încercat cu sperietori și lucruri de genul ăsta – nu le deranjează deloc. Deci, nu există nicio modalitate de a le speria”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Rezultate finale în Moldova: partidul Maiei Sandu a luat 52,80%, iar în Parlament va avea 60,35%. Comuniștii proruși au scăzut la 27,17%

* AUR s-a făcut de râs în Moldova: a luat sub 0,5%! Moldovenii au fost mai deștepți decât românii: au înțeles câte parale fac provocatorii de pe orbita Rusiei

* Lașitate: tot grupul PSD a fugit din Parlamentul European la moțiunea privind condamnarea legii anti-LGBTQ din Ungaria

* Omagiu penibil adus de un deputat USR „propagandiștilor roșii” Gâdea – Ciutacu – Bahmuțeanu – Dana Budeanu, care o linșează pe Clotilde Armand

* Medic din Iași despre colegul său conspiraționist: „A încălcat Jurământul lui Hipocrate. Medicii trebuie să-i educe pe oameni în pandemie”

* Comisia Europeană: România are cea mai mare creștere economică din UE în 2021 – 7,4%. Urmează Irlanda, cu 7,2%

* Benone Sinulescu a fost găsit căzut în casă. Acuzații grave: „Se stinge fără ajutor. E o atitudine medievală!”

* Revoltă anticomunistă în Cuba. Președintele țării asmute populația împotriva protestatarilor: „Toți comuniștii să iasă pe străzi! Să înfrunte provocările într-un mod hotărât, ferm și curajos! Ordinul de luptă a fost dat: în stradă, revoluționari!”

* Puștiul român care uimește planeta: la 16 ani, bate recorduri mondiale și câștigă titluri europene la înot. „Când accelerează, ceilalți par că rămân pe loc”

* Italia e campioana Europei, Argentina e campioana Americii de Sud! Amândouă au câștigat în deplasare – în Anglia, respectiv Brazilia

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here