Euro-minciuna lui Dacian Cioloș. Comisia Europeană NU „suspendă” aprobarea planului de redresare al Ungariei. Precizarea fermă a comisarului Vera Jourova

1
634
Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, copreședintele USR-PLUS și liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a comis o gafă cu reverberații continentale. El a anunțat miercuri, într-un mesaj pe Twitter, că Guvernul Europei „suspendă aprobarea planului de redresare” al Ungariei, trimis la Bruxelles de Guvernul lui Viktor Orbán. Informația a fost dezmințită ferm de vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova.

Dacian Cioloș a fost mânat de bune intenții. În calitate de șef de grup europarlamentar, el a făcut demersuri remarcabile pentru ca Beuxelles-ul să aibă control asupra banilor europeni pe care-i va primi Guvernul Viktor Orban, astfel încât acesta să nu-i cheltuiască discreționar. Trebuie „pedepsiți cei care folosesc banii europeni pentru a lovi Europa”, a argumentat, just, Dacian Cioloș.

Eroarea acestuia este aceea că a confundat dorința sa (justificată) cu realitatea (care e alta). El a răspândit o informație neadevărată, aceea că aprobarea planului maghiar a fost deja „suspendată”. În realitate, există solicitări în acest sens, dar nu există o asemenea decizie a Comisiei Europene.

Mesajul lui Cioloș pe Twitter

„Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Orban. Bun.

@RenewEurope a cerut asta săptămâna trecută. De ce? Pentru că astăzi nu avem garanții că banii vor ajunge la ungurii cinstiți și merituoși – și nu doar la camarila lui Orban.

Iată cele trei garanții pe care i le-am cerut lui Orban.”

„Nu înseamnă a pedepsi Ungaria, ci a-i pedepsi pe Orban și pe cei care folosesc banii europeni pentru a lovi Europa”

Nici după o zi, Dacian Cioloș nu și-a editat postarea, în sensul de a o aduce în limitele adevărului. Mai mult, el a reluat informația și în intervenția pe care a avut-o în ședința Parlamentului European, în care s-a discutat despre concluziile summitului Consiliului European din 24-25 iunie, la care a participat și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Doamnă președintă, săptămâna trecută, noi, deputații din Grupul Renew, v-am trimis o scrisoare prin care am solicitat suspendarea adoptării pachetului de redresare al lui Viktor Orban. (…) Ieri am aflat, de la presa germană, că acceptați această cerere și că intenționați să suspendați adoptarea planului, pentru moment. Doamnă președintă, a nu aproba pachetul de redresare ungar în această etapă nu înseamnă a pedepsi Ungaria, ci a-i pedepsi pe Orban și pe cei care folosesc banii europeni pentru a lovi Europa”, a argumentat Cioloș în plenul legislativului de la Bruxelles.

Informația greșită a fost vehiculată inițial de presa germană, inclusiv prestigioasa agenție DPA. Aceasta pare să fie și sursa de la care s-a inspirat Dacian Cioloș. El avea însă obligația de a-și corecta postarea inițială, imediat ce au venit dezmințiri din toate părțile.

Agenția DPA a anunțat, citând surse de la Bruxelles, că suspendarea evaluării planului de redresare al Ungariei ar fi fost decisă din cauză că nu sunt suficiente garanții pentru a evita abuzurile în utilizarea fondurilor europene.

Vera Jourova: „Nu am oprit nimic, procesul continuă”

La câteva ore după tweet-ul lui Daciaon Cioloș, a ieșit la rampă vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova. Cehoaica a precizat ferm că nu s-a decis suspendarea aprobării planului de redresare al Ungariei.

„M-am consultat cu Cabinetul doamnei președinte și cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare și reziliență și cu evaluarea planurilor. Și nu există o astfel de știre, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a spus Jourova.

Ea a amintit că decizia privind aprobarea planurilor de redresare trebuie luată de Consiliu, cu majoritate calificată.

„Desigur, Comisia poate opri lucrurile când constatăm probleme grave, dar nu pot confirma în acest moment că acest lucru s-a întâmplat. Presa germană s-a înșelat„, a precizat Vera Jourova.

Vera Jourova a răspuns astfel unei întrebări venite din partea europarlamentarului belgian Guy Verhofstadt, din grupul Renew, care a invocat aceeași informație din presa germană. Verhofstadt s-a declarat nemulțumit de faptul că șefa Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, nu a dat un răspuns la o întrebare similară pe care i-a adresat-o liderul grupului, Dacian Cioloș.

Cei 4+7 care au cerut suspendarea planului Ungariei

Pe 29 iunie, Grupul Renew Europe din Parlamentul European i-a transmis șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care îi solicita să nu aprobe planul de redresare al Guvernului lui Viktor Orban până când nu va fi adoptat un sistem eficient antifraudă în Ungaria.

În scrisoare, europarlamentarii Renew au trei solicitări concrete:

 • Viktor Orbán să acorde Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) acces la lista beneficiarilor finali ai banilor din planul de redresare și reziliență;
 • persoanele și entitățile cu istoric de nereguli financiare „grave” sau de conflicte de interese să nu poată primi fonduri prin planul de redresare;
 • abrogarea sau revizuirea legilor care împiedică jurnaliștii de investigație și organizațiile societății civile să acceseze informațiile publice.

Scrisoarea este semnată de:

 • Dacian Cioloș (România) – președintele grupului europarlamentar Renew Europe;
 • Katalin Cseh (Ungaria) – vicepreședinte Renew Europe (născută la Montreal, Canada);
 • Luis Garicano (Spania) – vicepreședinte Renew Europe;
 • Valérie Hayer (Franța) – coordonator pentru afaceri bugetare al Renew Europe.

O altă solicitare către Comisie a fost transmisă de europarlamentari din patru grupuri politice care au susținut că în Ungaria are loc o deteriorare continuă a statului de drept.

Cei șapte semnatari sunt:

 • Ramona Strugariu (România) – Grupul Renew Europe
 • Damian Boeselager (Germania) – Grupul Verzilor
 • Gwendoline Delbos-Corfield (Franța) – Grupul Verzilor (născută în Marea Britanie)
 • Eider Gardiazabal Rubial (Spania) – Grupul Socialiștilor și Democraților
 • Bettina Vollath (Austria) – Grupul Socialiștilor și Democraților
 • Malin Björk (Suedia) – Stânga
 • Dimítrios Papadimoúlis (Grecia) – Stânga.

Aceștia susțin că este necesară „o vigilență suplimentară” din partea Comisiei Europene atunci când evaluează planul propus de Ungaria.

Construită pe patru puncte, care ar justifica respingerea planului de redresare al Ungariei, scrisoarea subliniază că cetățenii europeni trebuie să fie „pe deplin asigurați” că banii contribuabililor sunt investiți în mod corespunzător și nu sunt folosiți „pentru a submina bazele UE”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Planul Guvernului de a aduce 1,2 milioane de zilieri și lucrători casnici sub protecția pensiei și a asigurării de sănătate

* Omul fostului ministru Răzvan Cuc (PSD), reținut de DNA pentru o șpagă de 460.000 de lei în scandalul navelor cumpărate de stat la suprapreț. Petre Neacșa e director în Ministerul Transporturilor

* Comisia Europeană: România are cea mai mare creștere economică din UE în 2021 – 7,4%. Urmează Irlanda, cu 7,2%

* VIDEO. Comportament „de cea mai joasă speță” al „polițistului-televizor” Christian Ciocan: 7 reguli încălcate, presiuni asupra agenților care i-au aplicat legea

* Schimbare majoră în sistemul de Educație: se revine la examenele de admitere în liceu! Reforma „România educată” e inițiată de președintele Iohannis

* Șeful Universității Agronomice din București a fost găsit spânzurat în biroul său. Avea 69 de ani, iar luni seara n-a ajuns acasă

* A murit, la 73 de ani, românul cu cea mai nesimțită pensie: 16.000 de euro pe lună. S-a pensionat la 57 de ani și a „mâncat” două milioane de euro, dintre care 93,4% abuziv!

* Prințesa Lia și prințișorul Carol Ferdinand au fost evacuați, din cauza datoriilor… iar „bravul” Prinț Paul se ascunde de 7 luni!

* „Trezorierul lui Dragnea”, 5 ani de pușcărie – definitiv! Și-a cumpărat vilă din subvenția primită de PSD de la stat

* Două finale de vis: Anglia – Italia (Euro 2020) și Brazilia – Argentina (Copa America). Englezii s-au calificat cu un penalty inventat

1 COMENTARIU

 1. Așa cum se subliniază și în articol: INTENȚIA a fost NU NUMAI JUSTIFICATĂ, dar chiar… EXCELENTĂ!

  Probabil că cineva l-a dezinformat pe Cioloș și el s-a grăbit să anunțe vestea pe „F.B.”, fără să mai verifice o dată în scriptele OFICIALE!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here