„Schimbările climatice sunt scăpate de sub control. Trecem la o situație catastrofală!” Secretarul general al ONU anunță că Pământul a înregistrat cea mai caldă săptămână din istorie

2
607
Temperatura medie pe glob a stabilit joi un nou record absolut, 17,23 grade Celsius, doborând recordul de marți, care fusese de 17,18 grade Celsius

Schimbările climatice au scăpat deja de sub control și Pământul trece la o situație catastrofală, ireversibilă, pe un tărâm necunoscut, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, după ce Pământul a înregistrat cea mai caldă săptămână din istorie, scrie „The Guardian”. Recordurile actuale vor fi doborâte din nou și din nou, mai spune conducătorul ONU.

O analiză neoficială a datelor colectate de pe toată planeta relevă că temperaturile medii înregistrate în lume din 29 iunie până în 5 iulie au fost constituit cea mai caldă săptămână de pe Pământ de când se fac măsurători meteorologice. Între timp, datele arată că joi, 6 iulie, s-a doborât din nou recordul.

Temperatura medie globală a aerului a fost de 17,18 grade Cesius marți, potrivit datelor colectate de Centrele Naționale pentru Predicția Mediului din SUA (NCEP). S-a doborât astfel recordul care fusese stabilit cu doar o zi înainte, luni, când fusese o temperatură medie globală de 17,01 grade Celsius. Miercuri, temperatura medie a rămas la nivelul-record din ziua precedentă, de 17,18 grade Celsius. Joi s-a stabilit al treilea record mondial în patru zile, ajungându-se la 17,23 grade Celsius.

Schimbarea este ireversibilă, spun foarte mulți experți, în primul rând pentru că s-a întâmplat un alt fenomen extrem de grav: a început să crească temperatura medie a apei din oceane. Aceasta este o masă enormă, care are o inerție extraordinară. A fost foarte greu ca să se întâmple acest lucru, dar odată petrecut, devine imposibil de oprit.

Antonio Gutteres a făcut un apel disperat: „Dacă persistăm în amânarea măsurilor cheie care sunt necesare, cred că trecem la o situaţie catastrofală, aşa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură”.

Karsten Haustein, cercetător în domeniul radiațiilor atmosferice la Universitatea din Leipzig, nu lasă loc la speranțe: „Sunt șanse ca luna iulie să fie cea mai caldă din toate timpurile și, odată cu ea, cea mai caldă lună din toate timpurile… «din toate timpurile», adică de la Eemian [perioada interglaciară], adică de acum 120.000 de ani”.

Eforturile de reducere a emisiilor de gaze de seră, care împiedică răcirea atmosferei terestre, sunt subminate de țări precum China. În timp ce statele occidentale și SUA au reușit, cu eforturi majore, să stopeze emisiile de noxe și chiar să-și coboare nivelul, în ultimii ani China și-a continuat politica industrială extrem de poluantă. Emisiile de gaze de seră ale Chinei au crescut exploziv, fiind de departe cele mai mari de pe planetă.
Și alte țări aflate în curs de dezvoltare ignoră această problemă, considerând prioritară creșterea economică. Efectele sunt însă devastatoare și vor afecta în primul rând aceste state. Indonezia, spre exemplu, va trebui în următoarele decenii să-și schimbe capitala, deoarece încălzirea globală duce la topirea calotei glaciare, iar nivelul oceanului va crește. Jakarta va intra sub ape, iar acest fenomen nu mai poate fi evitat.

Experții avertizează că, în deceniile următoare, încălzirea climei va duce la pustiirea unor întinse suprafețe de pe glob. Sute de milioane de oameni vor trebui să fugă din fața căldurii și a deșertificării, ținta lor urmând să fie, cel mai probabil, Europa și SUA.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Răzbunătoare, Firea a făcut presiuni asupra purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, după ce acesta criticase dur fariseismul și cruzimea clanului Pandele-Firea în „azilele groazei” din Voluntari

* Sora Gabrielei Firea trebuia să oprească atrocitățile din „azilele groazei”! Ca șefă la Serviciul de Protecție Socială Voluntari, la ea se opreau toate reclamațiile venite de la rudele bătrânilor torturați. În funcție a numit-o cumnatul Pandele

* Clanul Pandele-Firea a descoperit vinovatul pentru „azilele groazei” din Voluntari: Nicușor Dan! Bolboroseala ineptă a primarului din Voluntari. Cică primarul Capitalei e plătit de străini să distrugă Bucureștiul!

* Armand Goșu: „În România e tot mai activă propaganda rusească. E pe bani, probabil se face prin Moldova această corupere. Dacă serviciile de informații ar face un mic efort, ar descoperi traseele pe care se mișcă banii”

La inaugurarea podului peste Dunăre de la Brăila, făcut de japonezi și italieni pe banii UE, Ciolacu a ținut un discurs cu iz suveranist, proclamându-l „un simbol al patriotismului economic” și „un proiect reușit al României”

Prima gafă externă de proporții a lui Ciolacu a pus România într-o situație penibilă: germanii au refuzat oficial cererea premierului PSD de a trimite trupe permanente

Ex-consilierul prezidențial Iulian Chifu a semnat o carte împreună cu un putinist dat afară de la Universitatea Uppsala pentru propagandă pro-Kremlin: „E un vechi prieten”

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

„Du-te, copile, unde vezi cu ochii! Alege o meserie pe care s-o poți practica oriunde și apoi pleacă, du-te cât mai departe de țara asta!”

2 COMENTARII

  1. De ce cautati sa panicati lumea cu apocalisme din astea? Credeam ca sunteti o publicatie serioasa. „Expertii declara” mda asta e convingator. Si cum ii cheama pe acei experti? Puteri sa prezentati o formula de calcul de unde sa rezulte cit la suta incalzeste clima omul, cit activitatea solara, orbita planetei, activitatea geologica si a vulcanilor?
    Un singur vulcan arunca in atmosfera intr-o zi CO2 cit toata umanitatea in citiva ani. Alternanta glaciatiunilor cu perioadele calde e o normalitate pe Pamint.
    Ma intreb cit e prostie intr-un asemenea articol si cit e platit. Pilitica asta woke prosteste omul. De parca nu avem oricum destui analfabeti functionali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here