Ex-consilierul prezidențial Iulian Chifu a semnat o carte împreună cu un putinist dat afară de la Universitatea Uppsala pentru propagandă pro-Kremlin: „E un vechi prieten”

14
1861
Iulian Chifu (între președintele Iohannis și Ciucă pe vremea când acesta din urmă era premier) a semnat o carte împreună cu un activist pro-Kremlin

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate Iulian Chifu a semnat o carte împreună cu un profesor putinist, Greg Simons, care a fost, de altfel, și dat afară de la Universitatea Uppsala, din Suedia, pentru propagandă pro-Kremlin. Confruntat cu acest gest, Chifu s-a justificat spunând că-i pare rău, dar coautorul la volumul „Rethinking Warfare in the 21st Century” („Regândirea războiului în Secolul al XXI-lea”) este un vechi prieten de-al său.

Cazul a fost semnalat de Anton Șehovțov, directorul Centrului pentru Integritate Democratică și editorialist la EUObserver. Acesta a scris pe conturile sale de Facebook și Twitter: „Surprins să văd că Iulian Chifu face echipă, pentru cartea «Rethinking Warfare in the 21st Century» scrisă în parteneriat, cu un academician pro-Putin și pro-Assad care a fost dat afară de la Universitatea Uppsala pentru activismul său pro-Kremlin”.

Pe Facebook, Iulian Chifu a răspuns în engleză: „Îmi pare rău, Anton. Este un vechi prieten și este vorba de o carte academică. A acceptat capitolele mele ca autor în lista de interdicție a Rusiei și textele sale sunt preluări academice corecte. Nu puteam să-l etichetez în acest fel pe Greg Simons și nici pe Cambridge University Press, care a acceptat cartea noastră. Dar vă respect poziția”.

În discuție a intervenit celălalt autor al cărții, Greg Simons, care a reacționat foarte agresiv: „Iulian Chifu, nu vă faceți griji, se pare că nu înțelege ieșirea de la Uppsala, a fost o redundanță. Dar astfel de propagandiști înverșunați nu pot înțelege astfel de lucruri, darămite să înțeleagă libertatea de exprimare și de gândire fără să eticheteze cu o banală și plictisitoare încercare de asasinare a caracterului”.

Iulian Chifu și Anton Șehovțov au continuat dialogul ignorându-l pe Greg Simons, care a continuat să peroreze agresiv.

Șehovțov a publicat o captură de ecran din carte în care se scrie că Statele Unite și aliații săi din Uniunea Europeană au susținut răsturnarea președintelui Ianukovici și instalarea la Kiev a unui Guvern prietenos cu Occidentul. În cartea semnată de Chifu și Simon se mai scrie că, prin declararea operațiunii anti-teroriste în Donbass, Guvernul pro-occidental și aliații din SUA și UE au încercat să recapete controlul asupra întregului teritoriu ucrainean, stimulând conflictul.

Pus în fața acestor dovezi, Iulian Chifu s-a apărat spunând că poate da socoteală doar pentru propriile sale texte din carte, care au susținut exact contrariul: „Aceasta este o opinie. A mea este în direcția total opusă”.

Anton Șehovțov i-a răspuns: „Asta e bizar peste măsură. Voi arunca o privire”.

În discuție a apărut și o anume Mara Simons, probabil nevasta propagandistului putinist, care a început să spună despre Anton Șehovțov că e propagandist și să întrebe dacă are și el vreo carte publicată la editura Universității Cambridge.

Greg Simons, profesorul concediat de la Universitatea Uppsala, scrie pentru Globalaffairs.ru și e membru al Institutului Suedez pentru Studii Rusești și Eurasiatice.

Iulian Chifu, „vechiul prieten” al lui Greg Simons, a fost consilier de politică externă, securitate și apărare al președintelui Traian Băsescu (2011-2014), dar și al premierului Nicolae Ciucă (2021-2023). E conferențiar la Universitatea Națională de Apărare Carol I, unde și-a luat doctoratul în informații și securitate națională. În 2004 și-a luat doctoratul și în științe istorice, la Universitatea din Craiova. Studiile post-universitare le-a făcut la SNSPA, fosta Academie „Ștefan Gheorghiu” de cadre pentru partidul comunist înainte de 1989.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Apropiați ai Gabrielei Firea apar într-un înfiorător dosar de tortură la un azil de bătrâni. O fostă responsabilă pentru aceste atrocități lucrează acum la Ministerul Familiei; Firea a luat-o cu ea de la Antena 1, via Primăria Capitalei

* Iohannis, înconjurat de plagiatori și impostori, a promulgat entuziast legile „României Educate”. Primul efect toxic: amnistierea plagiatorilor

* Victor Rebengiuc: „Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră” / „Revoluţia a fost o iluzie, ruşinea pe care o trăim acum. Moştenitorii comuniştilor au pus mâna pe putere, au furat toţi banii”

* Ministrul Boloș (PNL), amenințat în partid că „va fi dat cu capul de pereți”! Motivul: a îndrăznit să dezvăluie că UE ne taie fondurile europene dacă nu reducem deficitul

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* VIDEO. Băsescu către jurnalistul-mutant de la Realitatea Plus: „Marș, mă! Documentează-te!”. Fostul președinte i-a aplicat chiar sloganul televiziunii. Răzbunarea frustratului: i-a închis telefonul

* CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

* VIDEO. Minciunile lui Putin. De la „Rusia nu are nimic de-a face cu Wagner” la „Wagner este finanțat în întregime de stat”. Mercenarii sunt responsabili de masacre în mai multe țări și declarați organizație criminală la nivel mondial

* „Du-te, copile, unde vezi cu ochii! Alege o meserie pe care s-o poți practica oriunde și apoi pleacă, du-te cât mai departe de țara asta!”

* România e regina Europei la tenis de masă: unguroaica noastră e mai tare decât chinezoaicele nemților! În finală: România – Germania 3-2, Bernadette Szöcs ne-a adus două puncte

14 COMENTARII

  1. Agentii rusilor colcaie in Romania. Unii par pro-occidentali puri, dar accentul moale si rezerva unor opinii ii tradeaza. Desigur, e libertate. Dar traim vremuri dure si lipsa de vigilenta in a observa actiunile unor oameni ne poate duce la dezastru, daca nu suntem deja in el…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.