„În România e tot mai activă propaganda rusească. E pe bani, bănuiala mea e că se face prin Moldova această corupere. Dacă serviciile de informații ar face un mic efort, ar și descoperi traseele pe care se mișcă banii” – istoricul Armand Goșu

1
1747
Istoricul Armand Goșu, care a lucrat ca jurnalist la biroul BBC din Moscova la mijlocul anilor 1990, atrage atenția asupra faptului că în România sunt chiar șefi de publicații plătiți de ruși

Rușii sunt foarte activi în România, întotdeauna au fost așa și se simt foarte bine aici, unde nu-i deranjează absolut nimeni, spune istoricul Armand Goșu într-un interviu acordat pentru Aktual24.ro. În presa românească sunt jurnaliști, chiar șefi de redacții plătiți direct de ruși, pe filiera Republicii Moldova, dar serviciile de informații nu fac absolut nimic în această direcție, mai spune expertul în spațiul ex-sovietic.

Profesorul universitar Armand Goșu are doctorat în istoria Rusiei pe care l-a luat la Moscova, în 1995. Urmărește, analizează și comentează evenimentele din Rusia de 30 de ani, publică articole în mai multe reviste și site-uri și are mai multe cărți pe această temă. În această primăvară, a făcut un drum pentru documentare la Kiev, cu mașina, străbătând Ucraina aflată în război.

Mai jos, afirmațiile profesorului Armand Goșu despre infiltrarea rusească în România și lipsa de reacție – sau chiar complicitatea – autorităților române.

„Sunt niște oameni cinici care au spus: «Dacă e să facem bani, hai să facem bani!». Dacă au văzut că rușii dau bani, asta e! Sunt de un cinism desăvârșit, toată viața lor au practicat tipul ăsta de jurnalism foarte cinic, pe bani, n-au niciun fel de valori, nu cred în nimic… Mă refer la jurnaliști, la șefi de gazete”

„În România e tot mai activă propaganda rusească. Cred că e pe bani, bănuiala mea e că se face prin Republica Moldova această corupere și cred că dacă serviciile de informații ar face un mic efort, ar putea să și descopere aceste trasee pe care se mișcă banii. Sunt niște oameni cinici care au spus: «Dacă e să facem bani, hai să facem bani!». Ei nu cred în nimic. Erau pro-americani acum 10 ani așteptând să vină bani de la americani. Ei sunt pro cine dă bani. Dacă au văzut că rușii dau bani, asta e! Sunt de un cinism desăvârșit, toată viața lor au practicat tipul ăsta de jurnalism foarte cinic, pe bani, n-au niciun fel de valori, nu cred în nimic…

Mă refer la jurnaliști, la șefi de gazete. Aici e ce se observă. În rest, mi-e greu să spun. Știu că sunt interese rusești în energie, în imobiliare, știu că-s afaceri care se fac nu direct din Rusia, ci prin Israel, prin Republica Moldova, prin Elveția, prin Olanda. Așa, cu jumătate de gură, din vârful buzelor, se mai pronunță câte un nume. Dar e imposibil de controlat. Presupun că sunt influenți. Foarte influenți pe anumite zone din țară. Târgoviște, Slatina, înțeleg că sunt foarte influente rețelele lor, că sunt conectate și la partide politice. Dar n-am contacte la serviciile secrete ca să pot da nume. Dar sunt activi. Au fost tot timpul foarte activi în România. Faptul că România a fost printre ultimele țări care au expulzat ruși… Presa română a sărit, «vai, ce le facem rușilor!». Nu! Noi facem după un an de zile ce au făcut alții!

Noi am avut Institutul Cultural Rusesc până acum câteva luni! Amintiți-vă, țineți cont de faptul că noi în mai 2015, la un an și câteva luni după anexarea Crimeei, am permis Rusiei să deschidă la 100 de metri de Guvernul României Centrul Cultural Rus! Când s-a deschis, de față a fost conducerea Ministerului Afacerilor Externe! Fără ca România să deschidă, la rândul său, Institut Cultural la Moscova! Sau altceva. Deci, repet, Rusia a deschis institut cultural la 100 de metri de sediul Guvernului României! L-au închis foarte recent, atunci când au văzut că acolo făceau propagandă pe față împotriva Ucrainei. Ceea ce nu cred că i-a deranjat pe ai noștri, că și ei sunt profund anti-ucrainieni.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Sora Gabrielei Firea trebuia să oprească atrocitățile din „azilele groazei”! Ca șefă la Serviciul de Protecție Socială Voluntari, la ea se opreau toate reclamațiile venite de la rudele bătrânilor torturați. În funcție a numit-o cumnatul Pandele

* Delirul Gabrielei Firea: confruntată cu dezvăluirile din „azilele groazei” din Voluntari, conduse de pilele sale, PSD-ista spune că totul e o înscenare a adversarilor politici!

Prima gafă externă de proporții a lui Ciolacu a pus România într-o situație penibilă: germanii au refuzat oficial cererea premierului PSD de a trimite trupe permanente

Prostie fără margini în „România Educată”: rezultatele la Evaluarea Națională au fost afișate greșit, aruncând în haos sute de mii de copii și părinți! A trebuit să fie republicate

La inaugurarea podului peste Dunăre de la Brăila, făcut de japonezi și italieni pe banii UE, Ciolacu a ținut un discurs cu iz suveranist, proclamându-l „un simbol al patriotismului economic” și „un proiect reușit al României”

Ex-consilierul prezidențial Iulian Chifu a semnat o carte împreună cu un putinist dat afară de la Universitatea Uppsala pentru propagandă pro-Kremlin: „E un vechi prieten”

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

VIDEO. Minciunile lui Putin. De la „Rusia nu are nimic de-a face cu Wagner” la „Wagner este finanțat în întregime de stat”. Mercenarii sunt responsabili de masacre în mai multe țări și declarați organizație criminală la nivel mondial

„Du-te, copile, unde vezi cu ochii! Alege o meserie pe care s-o poți practica oriunde și apoi pleacă, du-te cât mai departe de țara asta!”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here