Rușii fură cantități enorme de cereale și utilaje din sudul Ucrainei. Oamenii sunt îngroziți și se gândesc la Holodomor, când Stalin le-a luat bunicilor lor până și murăturile, lăsându-i să moară de foame cu milioanele

0
924
Utilaje agricole furate de ruși și fotografiate pe furiș de ucraineni, care apoi au trimis imaginile la CNN

Rușii fură cantități enorme de cereale și utilaje din sudul ocupat al Ucrainei, ritmul jafului fiind atât de accelerat încât e amenințată recolta din acest an, relevă un amplu material documentat de CNN. Mai multe surse au declarat pentru postul american de televiziune că, acolo unde nu pot ajunge să fure, rușii trag cu artileria în locurile de depozitare a alimentelor.

Ucrainenii sunt îngroziți și își amintesc de poveștile bunicilor despre Holodomor, perioada de la începutul anilor 1930 când Guvernul sovietic de la Moscova le-a luat până și murăturile din borcane și cartofii de sămânță, lăsându-i pe ucraineni să moară de foame cu milioanele.
Barbaria fără margini a acestei armate de ocupație care a început să semene cu un roi de lăcuste s-a accenturat în ultimele săptămâni.

Pe măsură ce controlul rusesc a devenit tot mai puternic asupra bogatelor regiuni agricole Herson și Zaporoje, fenomenul jafurilor și al distrugerii deliberate a silozurilor și depozitelor s-a accelerat. În multe zone, operațiunile de însămânțare au fost pur și simplu întrerupte sau abandonate.

Până în prezent, rușii au furat din sudul Ucrainei circa 400.000 de tone de cereale. Ce nu se fură e distrus cu tunul

Ministrul Apărării din Ucraina a afirmat joi că, până în prezent, s-au furat din sudul țării circa 400.000 de tone de cereale. Potențialul e însă mult mai mare. Oleg Nivievski, un specialist în agricultură de la Școala de Economie din Kiev, a declarat pentru CNN că în ajunul invaziei 6 milioane de tone de grâu și 15 milioane de tone de porumb erau pregătite pentru export din Ucraina, mare parte din ele fiind deținute în sudul țării care acum a căzut sub ocupație.

Acțiunile forțelor rusești amenință recolta din acest an într-una dintre cele mai importante țări producătoare de cereale din lume. În joc sunt volume de-a dreptul uriașe.
Exemplele sunt nenumărate. CNN a contorizat mai multe dintre acestea cu ajutorul fermierilor păgubiți, care au relatat ce-au pățit.

Într-un caz, la sfârșitul lunii aprilie, soldații ruși au sustras 1.500 de tone de cereale din unitățile de depozitare din satul Mala Lepetiha din Herson, folosind camioane cu numere de înmatriculare din Crimeea. A doua zi, aceleași camioane – 35 în total – s-au întors și au golit silozurile de cereale în apropiere, la Novorajsk, peste râul Nipru.

La Melitopol, oraș ocupat din regiunea Zaporojie, primarul Ivan Fedorov a obținut o înregistrare video în care se vedeau camioane – câteva dintre ele purtând semnul „Z” al armatei ruse – care transportau cereale spre Crimeea. Principalul depozit din oraș fusese golit. Fedorov a declarat pentru CNN că rușii „au umblat prin toate satele, prin fiecare curte și au căutat utilaje agricole, cereale, pe care ulterior le-au jefuit”.

Cei mai răi sunt kadîroviții, mercenarii ceceni aduși de Putin în Ucraina, care „se comportă ca niște criminali din anii ’90”

Cei mai răi, spun ucrainenii, sunt kadîroviții, mercenarii ceceni ai lui Putin, care de fapt sunt o hoardă de barbari fără Dumnezeu și limite. „Soldații ceceni, care luptă pentru Rusia, se comportă ca niște criminali în anii ’90. Mai întâi se oferă să cumpere cereale la un preț ridicol de mic. Dacă nu ești de acord, îți iau totul și nu-ți mai dau nimic. Amploarea jafurilor este pur și simplu copleșitoare”, a relatat primarul Ivan Fedorov, din Melitopol.

În ultimele două săptămâni a avut loc o creștere a furturilor din ferme, avertizează ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski. Bandele de jefuitori din armata rusă i-au avertizat pe fermieri și pe proprietarii firmelor păgubite că, dacă raportează furturile la poliție, ei și familiile lor vor fi în pericol.

Pentru ocupanți, cerealele reprezintă o marfă atractivă. Prețul grâului este de aproximativ 400 de dolari pe tonă pe piețele mondiale și a crescut brusc în acest an. Este dificil de urmărit originea sa și poate fi ușor de transportat.

Oleg Nivievski spune că țările din Orientul Mijlociu sunt încântate să cumpere grâul rusesc, pe care îl obțin cu o reducere de 20%, și nu le pasă dacă acesta provine din furturile comise în Ucraina.

Revine în amintire Holodomorul – uciderea prin înfometare a milioane de ucraineni la începutul anilor 1930, tot la ordinul Moscovei

Copii ucraineni în 1933, în timpul genocidului comandat și coordonat de Guvernul de la Moscova. Milioane de oameni au murit de foame în Holodomor

Pentru ucraineni, jaful făcut de ruși acum amintește de îngrozitorul Holodomor (1929-1933, cu perioada de maximă intensitate 1932-1933), când Moscova a ordonat să le fie luat cu forța stocurile de alimente. Oamenilor li s-au pus, începând cu 1929, cote tot mai mari de rechiziție de către autoritățile comuniste, până când pur și simplu n-au mai avut ce să dea.

Atunci au venit comuniștii, susținuți de armată, și le-au luat absolut tot, inclusiv cartofii de sămânță, borcanele cu murături, afumăturile din poduri și slănina din beciuri. Apoi, Moscova a ordonat înconjurarea regiunilor respective cu armata, pentru ca oamenii înnebuniți de foame să nu poată fugi.

În final, au murit milioane de oameni de foame. Nu se știe nici azi cu precizie câți ucraineni au murit, pentru că Guvernul Rusiei sovietice a ascuns genocidul după cum ascunde și azi crimele comise în Ucraina. Scenele au fost însă absolut cumplite, înregistrându-se cazuri de canibalism și necrofagie. Oamenii scormoneau după rădăcini, fierbeau buruieni și făceau plăcințele din ficatul copiilor morți.

Acum, șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Haidai, acuză că obiectivul rușilor este un alt Holodomor.

Din Lugansk s-au furat 100.000 de tone de grâne. Numeroase silozuri au fost aruncate în aer cu tot cu cerealele din ele, iar pagubele sunt de zeci de milioane de dolari

Rușii ocupă acum aproximativ 90% din terenurile agricole din Lugansk și au luat aproximativ 100.000 de tone de cereale din regiune, estimează el. Mare parte din ceea ce nu au furat a fost distrus.

CNN a vorbit cu Anatoli Detocika, proprietarul unui complex de depozitare a cerealelor de lângă Rubijne care a fost distrus pe 14 aprilie. Acesta a ars timp de două săptămâni. Silozul a fost construit în urmă cu doar doi ani, la un cost de 5 milioane de dolari. Detocika relatează că atunci când a fost lovit, conținea aproximativ 17.000 de tone de grâu și circa 8.500 de tone de semințe de floarea-soarelui, în valoare totală de 13 milioane de dolari.

El este sigur că silozul a fost vizat deliberat, deoarece nu există alte clădiri în zonă.
Cel puțin alte două spații de depozitare a cerealelor din zonă au fost lovite. CNN a obținut imagini video cu un alt siloz de cereale bombardat în Silnelkove, în Dnipro – așadar, e un fenomen mai amplu.

Haidai spune că în Lugansk nu s-a semănat în această primăvară „pentru că rușii nu sunt interesați”.

Rușii le permit fermierilor să semene ogoarele doar dacă le dau gratis 70% din recoltă. Celor care au grâne în silozuri le propun un preț de 10 ori mai mic decât valoarea de piață

Un oficial a declarat că rușii le-au permis fermierilor să semene în Herson doar dacă au fost de acord să cedeze 70% din recoltă pentru nimic. Majoritatea fermierilor au refuzat.
Povești similare vin din Zaporojie și Herson. Rușii „propun să cumpere pentru 10% din valoarea reală. Iar dacă nu ești de acord, atunci expropriază pe gratis. Nu este vorba de cazuri izolate. Acesta este un sistem”.

Furtul de cereale pe o scară atât de mare – combinat cu dislocarea cauzată de război – ar putea afecta piețele mondiale. Fedorov, primarul din Melitopol, a declarat: „Dacă nu vom recolta următoarea recoltă, efectul foametei poate fi semnificativ. Iar principala rută de export sunt porturile, care în prezent sunt blocate”.

Oleg Nivievski, de la Școala de Economie din Kiev, a declarat pentru CNN că riscul real se întinde pe ani, nu pe luni. Fermierii pierd bani și ar putea da faliment, spune el. „Chiar dacă aceste regiuni vor fi eliberate mâine, va fi nevoie de timp pentru a reporni ciclul de producție”, poate doi-trei ani. Cumpărarea de îngrășăminte și echipamente și angajarea de muncitori ar fi dificilă pentru fermierii care au fost curățați de ruși – pentru că cerealele lor reprezintă capitalul lor de lucru pentru sezonul următor”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Balamucul Șoșoacă s-a mutat la Ambasada SUA, la 34 de zile după primirea prietenească de la Ambasada Rusiei. Acum, și cu Bahmuțeanca!

* Ioan Feher, trădătorul care i-a ajutat pe hackerii ruși să atace instituții ale statului român, e fan AUR și citește site-ul lui Buble. E adept al lui Putin și susține Rusia, dar trăiește la Londra!

* Disperare în tabăra rusă: cu câteva zile înaintea paradei de 9 Mai, „niciun succes” pe frontul din Donbass

* La Kremlin se înmulțesc informațiile despre o iminentă lovitură de stat. Generali și șefi ai FSB se pregătesc să-l înlăture pe Putin și să pună capăt războiului

* „Putin mai are două săptămâni să-și salveze armata. Apoi va pierde Donbass-ul și Crimeea, dar și sprijinul generalilor”

* Rusia a început o nouă campanie de propagandă: acuză și Suedia că e nazistă!

* Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

* Rusia a pierdut 90% dintre cei mai buni parașutiști ai săi. Mai are doar 30% din rachetele de înaltă precizie și numai 30-40 de oameni instruiți să le lanseze

* General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

* „ARDEREA RUSIEI”. Putiniștii sunt disperați: ucrainenii le-au aruncat în aer o baterie de lansatoare de rachete BM-27 Uragan și 5 unități din sistemul de focoase termobarice TOS-1 Buratino

* Sprijin fabulos al SUA și UE pentru Ucraina. Americanii dau 33 de miliarde de dolari, din care de 20 de miliarde armament, în timp ce europenii elimină toate taxele pentru comerțul cu această țară

Pravda: „România și Polonia, primele candidate pentru loviturile cu rachete Kalibr. Aceste țări care se poartă greșit nu vor supraviețui fizic și mental”

* Fiul apără Ucraina. Tatăl, decorat de Rusia pentru teroarea din Donbass. Povestea sfâșietoare a unei familii rupte de război

Serviciile secrete occidentale știu în ce buncăr se află Putin! Tiranul rus va fi distrus dacă va ordona un atac nuclear

Expert: „Această armată rusă din Ucraina va dispărea în două luni. Vor avea nevoie de una nouă, care va fi de recruți, mai slab instruiți”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Real Madrid mai produce o minune: marchează în minutele 90, 90+1 și 95 și va juca finala Ligii Campionilor, cu Liverpool!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here