Gigantul rusesc Gazprom a tăiat complet aprovizionarea cu gaze a Poloniei și Bulgariei, încălcând brutal contractele în vigoare, anunță BBC. Polonezii nu s-au lăsat intimidați și au replicat că “ne descurcăm și fără”. Bulgarii sunt cei mai revoltați, pentru că apucaseră să plătească în avans, în dolari, și în plus evitaseră fricțiunile cu Moscova refuzând explicit să ajute Ucraina.
Gazprom a justificat măsura de a tăia gazul pentru Polonia și Bulgaria prin faptul că n-a primit plata pe aprilie în ruble, așa cum stabilise Putin, unilateral, în urmă cu o lună. Dictatorul anunțase că țările „neprietenoase” trebuie să plătească în ruble. Polonia și Bulgaria au refuzat acest lucru, invocând contractul clar între părți care prevedea plata în dolari.
Și alte țări europene au refuzat să achite gazul rusesc în ruble, dar până acum doar Polonia și Bulgaria au fost lăsate fără livrări. Gazprom a avertizat cele două state sancționate asupra „retragerilor neautorizate” de gaz care trece prin conductele aflate pe teritoriul lor și este destinat altor națiuni.
Compania poloneză PGNiG a confirmat sistarea livrărilor rusești de gaze. Guvernul de la Varșovia a anunțat însă că „ne vom descurca” și fără gazul rusesc, urmând ca acesta să fie înlocuit din alte surse. Depozitele de gaz poloneze sunt pline în proporție de 80%, iar cererea e în continuă scădere pe măsură ce vara se apropie. PGNiG a importat din Rusia mai mult de jumătate din gaz, în primele trei luni ale acestui an.
Bulgarii nu sunt la fel de relaxați. Sofia s-a chinuit să nu provoace Moscova în ultimele două luni. A refuzat explicit să sprijine Kievul. Plata pe luna aprilie a fost făcută în avans, dar în dolari, conform cu contractul dintre părți. Cu toate acestea, ruși au tăiat acum aprovizionarea. Guvernul bulgar a acuzat Rusia că încalcă angajamentele stabilite prin contract. Alexander Nikolov, ministrul bulgar al Energiei, a reacționat: „În acest moment, gazul e folosit ca armă politică și economică în război”.
Rusia, care consideră Bulgaria un fel de vasal tradițional, n-a fost mulțumită cu atitudinea Guvernului de la Sofia, pe care l-a acuzat că ajută „informal” Ucraina. La fel ca și în România, rușii desfășoară o foarte puternică acțiune de propagandă și lobby în Bulgaria, unde au construit o zgomotoasă tabără „pacifistă”, care cere „neutralitatea” țării și separarea de NATO și UE.
Au inceput cu tarile mai firave sa-si arate muschii. Nu vor sa o faca cu Austria si Germania. In momentul in care astea doua, impreuna cu Ungaria, platesc in ruble cum vrea sceleratul de la Moscova, unitatea UE este zdruncinata puternic. Ar trebui ca aceste tari sa dea la schimb ceva pentru Ucraina. Nu poti sa-ti vezi doar interesul personal si sa nu-ti pese de restul cu care esti in vagon. O astfel de masura arata santajul lui Putin in disperarea ca nu mai isi poate finanta masina de razboi. Lucrurile este evident ca nu merg deloc bine si nu va obtine o victorie cata vreme SUA si Marea Britanie sunt alaturi de Ucraina, in plus si Polonia, Cehia si-au aratat obraznicia la adresa dictatorului. Acum este foarte important ca Ucraina sa isi recapete teritoriului si sa faca zid in calea taranilor violatori, hoti, criminali. Altfel Europa va fi daramata de la temelie de Rusia. Am uitat prea usor ca valurile de migratori din Siria au plecat in Europa datorita Armatei Rosii care a instaurat teroarea in Siria.