Rusia șantajează lumea: se retrage din programul Stației Spațiale Internaționale dacă nu sunt ridicate sancțiunile impuse după anexarea Crimeei

4
1448

Rusia se va retrage din programul Stației Spațiale Internaționale în 2025 dacă sancțiunile impuse acestei țări de comunitatea internațională după anexarea ilegală a Crimeei, de la Ucraina, nu vor fi ridicate. Anunțul a fost făcut luni de Dmitri Rogozin, șeful Agenției Spațiale din Rusia (Rocosmos) și a fost preluat de Reuters.

Este pentru prima oară când Rusia leagă participarea sa la un proiect internațional de anvergură cu probleme politice atât de serioase. Practic, e vorba de un șantaj la adresa comunității internaționale, somată să recunoască un act de agresiune la adresa unui alt stat și anexarea unor teritorii străine.

În același timp, este pentru prima dată și când un oficial rus de rang înalt recunoaște public că sancțiunile afectează masiv vârful tehnologiei rusești. Rogozin a dezvăluit: “Avem mai multe rachete decât avem nevoie dar nu avem cu ce să le lansăm. Avem nave spațiale care sunt aproape asamblate dar cărora le lipsește un tip specific de microcip“.

După 2014, când Rusia a invadat și anexat mai întâi Peninsula Crimeea, apoi a invadat Estul Ucrainei prin intermediul așa-zișilor “omuleți verzi” și al “milițiilor separatiste”, Occidentul a impus sancțiuni dure care, încet-încet, au sufocat economia. Agresiunile continue ale Moscovei, care a comis asasinate pe teritoriile altor state, a aruncat în aer depozite de muniții și armament (Cehia și Bulgaria), atacă Uniunea Europeană și SUA prin rețelele de troli online, se amestecă în alegerile prezidențiale și parlamentare ale acestor state, comite atacuri cibernetice și își reprimă violent disidenții, au făcut ca numărul și amploarea pedepselor să crească.

Principala problemă o reprezintă interdicția de a accede la tehnică de vârf. În acest fel, Rusia a rămas tot mai în urmă la acest nivel. N-a primit tehnologia 5G, nu mai are acces la softuri și nici la dispozitive precum microcipurile vitale.

Rogozin încearcă acum să arunce presiunea pe ceilalți: “Totul se află, acum, în mâinile partenerilor noștri americani”.

Guvernul rus a anunțat deja că nu va renunța sub nicio formă la Crimeea, pe care a blindat-o cu armament, inclusiv nuclear, și zeci de mii de soldați.

Stația Spațială Internațională este un proiect început în 1998 și la care participă numeroase țări ale lumii. Rolul principal îl au însă SUA și Rusia, cele mai avansate state în această privință.

Bill Nelson, directorul NASA, estimează că e de așteptat să înceapă o nouă cursă spațială în care SUA să se confrunte cu principalele sale adversare, Rusia și China: “Dacă Rusia începe să depindă de China, atunci ne așteptăm să avem o nouă cursă pentru Lună cu China și Rusia împotriva SUA. În ultimele zeci de ani, am cooperat cu rușii în spațiu și aș vrea ca această cooperare să continue”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Amenzi grozave pentru Cerva, Tudy și încă doi „protestatari RTV”: 38.000 de lei costă gunoaiele aruncate lui Clotilde Armand!

* Mama premierului Florin Cîțu a murit la 7 zile după ce George Simion a târât-o într-un potop de minciuni

* Dan Voiculescu o atacă și pe soția lui Mihai Șora, cu o tehnică securistă: „Am aflat cu tristețe că postările unui venerabil om de cultură nu sunt scrise de acesta, ci de o persoană apropiată…”

* Liderii AUR au votat împotriva propriei legi, prin care ziceau că elimină subvenția pentru partidele politice!

* Șoșoacă a dat buzna peste medicii de la centrul de vaccinare și le-a ținut o lecție de medicină! Ignoranță totală!!!

* Omul lui Tudorache, fost șef al Poliției Locale Sectorul 1 care o fila pe Clotilde, e pericol și pentru propria-i familie! Are interdicție să se apropie la mai puțin de 100 de metri de soția și de fiica sa

* Dezvăluiri despre averea lui Gigi Becali: „Are pământuri de două miliarde de euro. 5.000 de ani nu rămâne fără bani”

* Top 3 al moderatorilor TV, în viziunea lui Ion Cristoiu: 1. Gâdea (Antena 3); 2. Ciutacu (RTV); 3 Cristache (TVR)

* Legendarul Kasparov, la București: „Nu președintele Putin, ci dictatorul Putin!” / „Domnule Biden, nu faceți pe plac dictatorilor!”

* Naționala de fotbal a României, cele mai proaste rezultate din ultimii 60 de ani! Mirel Rădoi continuă să-și roadă unghiile…

4 COMENTARII

  1. Asa-i la bolșevici, Mult Iubitul se Stimatul Conducător le știe pe toate, conduce și dă indicații prețioase în toate domeniile :))) Pană acum le-a rezolvat pe toate, chiar mă mir că asta i-a scăpat :)))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here