Rusia lansează o vânătoare „fratricidă” pentru capturarea unor foști ofițeri ai săi, care au luptat împotriva Ucrainei în 2014

0
2657
Igor Girkin - Andrei Kurșin

S-a extins vânătoarea regimului de la Moscova împotriva celor ce contestă modul în care decurge „operațiunea militară specială” din Ucraina. Nu mai sunt vizați doar inamicii dictaturii putiniste, ci și „mari patrioți” care până de curând îi cântaseră în strună tiranului de la Kremlin. Unul e din „Republica Populară Donețk”, celălalt din Moscova, dar amândoi activează acum în teritoriile ocupate de ruși în Donbass.

Cei doi „proscriși” se află în zonele ocupate din autoproclamatele „republici populare” Donețk (DNR) și Lugansk (LNR). Ei sunt:

  • colonelul Igor Girkin, zis „Strelkov” – terorist internațional, fost lider al milițiilor pro-ruse și ministru în DNR);
  • moscovitul Andrei Kurșin – a luptat în perioada 2014-2015 în regiunea Donețk, împotriva armatei ucrainene, iar acum activeză în „Repblica Populară Lugansk”.

Conform site-ului Obozrevatel.com, cei doi foști militari ai invadatorilor au ajuns în prezent să fie considerați „dușmanii” Rusiei pentru postările lor critice de pe rețelele de socializare. Atât Girkin, cât și Kurșin sunt nemulțumiți de evoluția „operațiunii militare speciale”, la aproape un an și două luni de la debutul ei.

Cei doi invocă:

1. pierderea mai multor districte cucerite în primele luni ale războiului;

2. neputința de a captura orașul Bahmut;

3. dezastrul suferit la Vuhledar;

4. eliberarea militarilor din batalionul Azov;

5. exploziile din zonele de frontieră ale Federației Ruse.

Obozrevatel.com: „Minciunile regimului Putin și ale complicilor săi despre războiul din Ucraina au ajuns deja la cetățenii Federației Ruse. Mai mult, printre ei s-au numărat chiar și cei care au luptat anterior împotriva apărătorilor noștri din Donbass. Astăzi se scriu denunțuri în masă către Poliție și FSB împotriva oamenilor «luminați dintr-o dată» și se anunță o recompensă pentru capul lor. Și Ministerul rus al Afacerilor Interne a preluat deja chiar și reclamațiile făcute la adresa neatinsului Strelkov”.

Girkin: „Dacă există «voință politică», atunci tocmai sub articolul 2 mă vor întemnița – și nu se pot face iluzii în acest sens”

Colonelul Igor Girkin, poreclit „Strelkov” („Pușcașul”), este cel mai cunoscut și vocal dintre așa-zișii „oponenți” ai Kremlinului. În trecut, el servise în cadrul FSB (ex-KGB) și avusese funcția de comandant al unui detașament de militari putiniști care în 2014 a capturat orașul Slaviansk din regiunea Donețk.

Are statut de terorist și criminal de război, fiind găsit vinovat de Tribunalul de la Haga pentru moartea a 298 de pasageri și membri ai echipajului avionului Malaysia Airlines, doborât de o rachetă din sistemul de apărare Buk pe 17 iulie 2014.

De o bună bucată de vreme, Girkin atacă violent conducerea armatei ruse și pe ministrul Serghei Șoigu, pe care-l definește „mareșal de placaj” din cauza deciziilor sale stupide. Colonelul pensionar dă de înțeles că poate fi arestat în orice moment de autoritățile de la Moscova, pentru două capete de acuzare.

Igor Girkin pe canalul său de Telegram: „Până acum, nu am primit nicio informare oficială de la organele Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse (precum și o invitație de a le vizita). Dacă o primesc, vă voi spune despre esența taxei (dacă există). În acest timp, eu folosesc – ca toți ceilalți – informații de pe internet. Până acum au fost exprimate două acuzații: «discreditarea Forțelor Armate» și «fraude cu colectarea ajutorului umanitar». Dacă, teoretic, pot fi adus cu mandat pentru primul «articol» (pentru asocierea deplină a «Mareșalului din Placaj» și a «Generalului Mu-Mu» cu Forțele Armate), atunci a doua acuzație poate fi doar falsificată. Totuși, dacă există «voință politică», atunci tocmai sub articolul al doilea mă vor întemnița – și nu se pot face iluzii în acest sens. Până acum însă este prea devreme pentru a trage vreo concluzie. Să așteptăm hârtia cu stema și numărul”.

Igor Girkin

Kurșin: „Răul pe care l-am observat încă de la începutul operațiunii speciale – orașe șterse de pe fața pământului, zeci de mii de civili uciși, canibalism fără precedent în rețea – este mult mai mare decât orice altceva”

A doua persoană luată în vizor de „fanii Z” și de Kremlin este luptătorul Andrei Kurșin, ofițer de informații în domeniul artileriei. Și el figurează în baza Mirotvoreț drept criminal de război care a luat parte la masacre din partea DNR în districtul Șirokin de lângă orașul Mariupol în anii 2014 și 2015. Drept „răsplată”, rușii vor acum să-l rețină și să-l bage după gratii.

Kurșin nu regretă că a participat activ la războiul împotriva Ucrainei în 2014-2015. Deși îi consideră „criminali” pe militarii Forțelor Armate Ucrainene fiindcă „i-au împiedicat pe locuitorii din Donbass să trăiască așa cum doresc”, teroristul nu este de acord sub nicio formă cu masacrarea populației civile de către armata Kremlinului.

Andrei Kurșin: „Răul pe care l-am observat încă de la începutul operațiunii speciale – orașe șterse de pe fața pământului, zeci de mii de civili uciși, canibalism fără precedent în rețea – este mult mai mare decât orice altceva, decât ceea ce a făcut armata ucraineană în Donbass”.

Andrei Kurșin

Site-ul Obozrevatel.com mai scrie că această părere formulată pe Telegram de Kurșin a stârnit furia militanților Z, care oferă o recompensă financiară consistentă pentru capturarea lui.

Militarul a fost implicat în dezvoltarea programelor de ghidare a proiectilelor de rachete nedirijate la corporația rusă Tactical Missile Arms JSC (unul dintre cei mai mare producători de arme).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD „prelungește“ Revoluția cu 3 zile ca să-l salveze pe Ciolacu! Impostorul vrea certificat de luptător cu rol determinant, deși în Buzău n-a existat fenomen revoluționar în 1989

* Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

* După țeapa de miliarde de la Euroins, șefii ASF și-au făcut cadouri de Paște de 6.000 de euro. Vinuri fine franțuzești, ciocolată și foie gras, ca să aibă Sărbători fericite

România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here