marți, martie 5, 2024
AcasăNewsRusia, despre solicitarea Maiei Sandu de a-și retrage trupele din Moldova: “Iresponsabilă”....

Rusia, despre solicitarea Maiei Sandu de a-și retrage trupele din Moldova: “Iresponsabilă”. E spre binele Moldovei să fie ocupată militar, spune Moscova

-

Rusia califică drept “iresponsabilă” cererea noii șefe a Republicii Moldova, Maia Sandu, de a fi evacuate trupele de ocupație de pe teritoriul țării. Reacția vine de la cel mai înalt nivel, însuși Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, folosind acest cuvânt. Bineînțeles, rușii spun că păstrarea armatei într-un stat străin care nu-i vrea este spre binele celor ocupați, care nu s-ar descurca dacă ar fi lăsați singuri.

Lui Lavrov i-a crescut tensiunea numai când s-a gândit că armata rusă ar putea fi înlocuită de o misiune civilă.

Șeful diplomației lui Putin a dat vina tot pe cei ocupați, spunând că armata rusă păzește niște depozite de muniții din Transnistria care nu pot fi lăsate de izbeliște. Șirul explicațiilor puerile a continuat cu argumentul că Rusia ar vrea să evacueze respectivele depozite, dar nu poate pentru că nu e lăsată de separatiștii din Transnistria!

În realitate, după cum știe toată lumea, pseudo-guvernul de la Tiraspol este, de fapt, tot Rusia, acest regim supraviețuind exclusiv datorită Moscovei și armatei ruse care-l menține la putere.

- Advertisement -

Serghei Lavrov a rebotezat trupele ruse de ocupație din Moldova drept “pacificatori”: “Este greu de înţeles ce a avut în vedere doamna Sandu când a vorbit despre necesitatea ca pacificatorii ruşi să fie evacuaţi din Transnistria, însă nu cred că asta va ajuta la reglementarea conflictului şi nu cred că noi putem accepta o asemenea solicitare“.

Diplomatul rus a invocat acordurile internaționale în baza cărora trupele ruse ocupă în continuare cu forța baze în Moldova, explicând că acestea au misiunea de a menține pacea.

După ce a fost aleasă președinte al Republicii Moldova în locul pionului rus Igor Dodon, Maia Sandu a cerut retragerea armatei de ocupație pe care Moscova o menține în teritoriul din stânga Nistrului. Șefa statului moldovean a spus că soldații ruși trebuie înlocuiți cu o misiune civilă condusă de OSCE.

- Advertisement -

Rușii, al căror vechi obicei este de a uita să plece după ce ajung undeva, indiferent că merg acolo invitați sau cu forța, nici nu vor să audă de retragere. Din bazele lor transnistrene, trupele ruse pot ocupa Chișinăul într-o singură oră, dacă este necesar, iar Moldova trăiește de 30 de ani sub această amenințare care i-a influențat permanent atât politica internă, cât și cea externă.

Poziția din Transnistria este una strategică pentru Rusia, pentru că de acolo poate lansa operațiuni de spionaj, destabilizare sau chiar atacuri și asupra Ucrainei.

În 1992, după destrămarea imperiului sovietic (URSS), Federația Rusă avea în Moldova Armata a 14-a. Conducerea noului stat Republica Moldova a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său. Așa că rușii au provocat un război civil, exploatând faptul că, de-a lungul deceniilor de ocupație sovietică, în Moldova au fost colonizate importante populații rusești. Moscova a organizat și susținut militar o așa-zisă tabără separatistă formată din cetățeni proveniți din minoritatea rusă de pe teritoriul Moldovei, întărită cu trupe speciale și comandouri ale armatei ruse.

În conflictul armat iscat, România a sprijinit, inițial, trupele moldovene, dar în final victoria a fost de partea taberei separatiste, mai ales după ce Rusia s-a implicat direct, amenințând cu invazia întregii țări. S-a creat o zonă – cea din stânga Nistrului – care deși aparține teritorial de Moldova, este sub controlul total al Rusiei.

După acordurile de încetare a focului mediate internațional, conflictul a rămas înghețat în ultimii 30 de ani, Rusia folosind această pârghie pentru a controla Moldova și pentru a se asigura că țara nu basculează către Europa.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru ea, și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. In urmatorii ani rusia o sa aiba MARI PROBLEME ECONOMICE si IMPLICIT POLITICE !!! ORICE DICTATURA ARE COSTURI FOARTE MARI ,PETROLUL SE VA IEFTINI , CHIAR SI GAZELE SE VOR REDUCE TREPTAT PE MASURA CE EUROPA VA TRECE LA ENERGIILE VERZI . PUTIN NU INTINERESTE <NAVALNII ESTE PE VAL <MULTE ORASE MARI SI MIJLOCII <NU MAI ADMIT IN TOTALITATE POLITICA MOSCOVEI <ASA CA VIITORUL ESTE SUMBRU SI IMPREVIZIBIL PENTRU "URSUL DE LA RASARIT" !!! TIMPURILE SINT DE_ASA NATURA CA NIMIC NU E BATUT IN CUIE !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -