Răzbunarea lui Stelian Tănase: aflat în proces cu Tismăneanu, și-a pus soția să-l dea afară de la Europa Liberă!

2
6011
Soții Tănase l-au "executat" pe Tismăneanu

O răfuială balcanică, de joasă speță, dar cu bătaie până în America: familia Tănase i-a venit de hac lui Vladimir Tismăneanu! Elena Vijulie-Tănase, directoarea secției în limba română a legendarului canal Europa Liberă (celebru ca post de radio, acum activ în online), l-a concediat pe reputatul profesor-politolog stabilit la Washington, după 37 de ani de colaborare.

Conflict de interese scandalos: Elena Vijulie-Tănase (44 de ani), cea care l-a concediat pe Vladimir Tismăneanu (69 de ani), este soția lui Stelian Tănase (69 de ani), pe care politologul l-a dat în judecată pentru un gest oribil.

Vestea a dat-o Vladimir Tismăneanu, într-un mesaj pe Facebook. Profesor de științe politice la Universitatea Maryland, acesta a insistat pe conflictul de interese care însoțește această decizie: „Cu consortul doamnei Tănase mă aflu în proces, pentru că a publicat în abjecta fițuică online «Cotidianul», a lui Nistorescu, numărul meu de cont bancar și adresa mea personală”.

Tismăneanu constată amar: „Ceea ce n-au reușit Ceaușescu și Iliescu, a reușit doamna Tănase. O felicit!”.

Elena Vijulie-Tănase a fost numită director la Europa Liberă pe 26 august 2020, în locul Sabinei Fati. După numai două luni (spre sfârșitul lui octombrie), ea l-a anunțat pe Vladimir Tismăneanu că-i întrerupe colaborarea. Acum a venit și înștiințarea oficială.

Anunțul lui Vladimir Tismăneanu

Reproșul lui Corneliu Coposu: „Datorită ție, îl avem pe cap pe acest fanfaron numt Stelian Tănase, care ne asasinează cu pretenția că ar fi «politolog»”

„Nu mor caii când vor câinii! Am început colaborarea cu postul de radio Europa Liberă în februarie 1983. Am stabilit condițiile contractuale cu profesorul Vlad Georgescu, directorul Departamentului Românesc. Au rămas neschimbate, cu aducerile la zi necesare (adresa, cont bancar) până azi. Remunerația a rămas aceeași din 1983 încoace. Am scris și scriu pentru Europa Liberă nu pentru bani, ci pentru cauza libertății.

De-a lungul acestor decenii, am primit nu puține amenințări cu moartea. Nu e cazul să intru în detalii. Am salutat redeschiderea unui birou RFE la București în urmă cu un an și ceva. Eram colaborator permanent al Radio Europa Liberă Moldova, am fost încântat că unul din articolele mele să fie transmis săptămânal de către biroul din București.

Acum o lună am primit o înștiințare laconică din partea doamnei Elena Vijulie-Tănase că, din rațiuni financiare, rubrica «Agora» de pe site-ul secției române se desființează.

Regrete? O încercare de a comunica personal? Expresia prețuirii pentru 37 de ani de colaborare constantă? Nici vorbă. Azi am primit înștiințarea oficială semnată de doamna Elena Tănase (fără Vijulie), directoarea secției române. Până la proba contrarie, care – sunt sigur – va veni mai repede decât își închipuie doamna Tănase și al ei consort (cu care mă aflu în proces pentru că a publicat în abjecta fițuică online «Cotidianul», a lui Nistorescu, numărul meu de cont bancar și adresa mea personală).

În concluzie:

1. Rămân colaborator permanent la Radio Europa Moldova.

2. Ceea ce n-au reușit Ceaușescu și Iliescu, a reușit doamna Tănase. O felicit! Conflict of interests? You bet…

P. S. Îmi amintesc ce-mi spunea cândva domnul Corneliu Coposu: «Dragă Vladimir, îți iert orice, dar există un lucru peste care nu pot să trec». «Ce anume, domnu’ Coposu?» «Faptul că, datorită ție, îl avem pe cap pe acest fanfaron numt Stelian Tănase, care ne asasinează cu pretenția că ar fi „politolog”…». O filă din istoria CDR și din aceea a erorilor mele…

Rezultatul colaborării mele de-o viață cu Europa Liberă este palpabil: «Arheologia terorii», «Noaptea totalitară», «Irepetabilul trecut», «Efigii ale unui coșmar istoric», «Teze și antiteze la Washington». În plus, și cel mai important, sentimentul că am făcut bine țării unde m-am născut și a cărei limbă a fost și va rămane pe veci prima în viața mea.”

Elena Vijulie-Tănase și Stelian Tănase

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru ea, și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

2 COMENTARII

  1. Imi pare tare rau sa aud asta. Sunt consternata. Stelian Tanase e, totusi, o minte limpede. De multe ori am ascultat cu bucurie analizele lui politice, dar, dupa ce i-am citit cartea”Sunt un copil al razboiului rece”, am avut mari indoieli asupra integritatii lui ca om. Mi s-a parut superficial si smecher. Nu-i contest inteligenta, ii contest profunzimea si chiar cinstea. Desigur, fiecare om are dreptul sa fie discret legat de viata lui, dar daca are ceva dubios de ascuns, atunci mai bine nu-si scrie istoria vietii…Vom mai urmari…

  2. Cine e Vijulie asta? Am vazut-o odata sau de doua ori la tv si mi-a facut o impresie proasta, de persoana cam… asa cum ii suna numele.
    Cine a comis blasfemia de a o numi la conducerea postului Europa Libera? Europa Libera este mai mult decat un post de radio, a fost o lumina in intunericul in care se traia.
    Cum si-a permis sa demita nu numai un intelectual in fatza careia ea este un zero, dar un OM legat de istoria acestui post!
    Pe Stelian Tanase mereu l-am simtit cam gaunos si cam dubios,dar acum chiar si-a dat in petec!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here