NATO crede că „retragerea” unor trupe ruse de la granița cu Ucraina e o păcăleală. „Anunță că retrag trupe, dar armamentul rămâne acolo”

3
3859

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că o parte din trupele poziționate la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor, după încheierea unor exerciții militare, relatează BBC, citând agenția Interfax. Ucraina este însă sceptică, iar secretarul general al NATO n-a văzut „niciun semn al reducerii prezenței militare rusești”. Jens Stoltenberg a spus despre ruși: „Anunță că retrag trupe, dar armamentul rămâne acolo”.

Rusia: „Unitățile care și-au îndeplinit sarcinile au început deja încărcarea în transportul feroviar și rutier. Astăzi încep să se mute în garnizoanele lor”

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a anunțat marți: „Unitățile din raioanele militare din Sud și Vest, care și-au îndeplinit sarcinile, au început deja încărcarea în transportul feroviar și rutier și astăzi vor începe să se mute în garnizoanele lor”.

Konașenkov a adăugat: „O serie de evenimente de antrenament de luptă, inclusiv exerciții, au fost efectuate conform planului. Pe măsură ce antrenamentele se vor finaliza, trupele, ca întotdeauna, vor pleca spre bazele lor”.

Dar exercițiile la scară largă în toată țara continuă, potrivit agenției Interfax.

„Practic, toate districtele militare, flotele și forțele aeriene iau parte la exerciții”, a declarat Konașenkov.

„O serie de exerciții navale care implică nave de suprafață, submarine și aviație se desfășoară în zonele importante din punct de vedere operațional”, a mai spus Konașenkov.

În ultimele luni, Rusia a masat peste 130.000 de militari în apropierea granițelor cu Ucraina.

Ucraina: „Nu credem până nu vedem”

Ucraina a primit cu prudență anunțul Ministerului rus al Apărării.

Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a spus marți că Rusia trebuie să-și retragă „toate forțele rămase de la frontiera cu Ucraina”.

„Avem o regulă: nu crede ceea ce auzi, crede ce vezi. Când vom vedea o retragere a trupelor, vom crede într-o detensionare a situației”, le-a spus Kuleba jurnaliștilor.

Dmitro Kuleba a adăugat că este în continuare folosită calea diplomatică, împreună cu aliații occidentali, pentru detensionarea situației.

NATO: „Anunță că retrag trupe, dar armamentul rămâne acolo”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că până acum nu a văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești în apropiere de frontierele Ucrainei. El cere Moscovei să retragă atât militarii, cât și armanentul. În plus, el spune că eforturile diplomatice oferă „motive pentru un optimism prudent”.

„Nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina, dar vom continua să monitorizăm situația. Vom urmări să vedem ce face Rusia”, a spus Stoltenberg într-o conferință de presă.

„Anunță că retrag trupe, dar armamentul rămâne acolo. Mișcarea acestor trupe nu reprezintă o retragere clară”, a adăugat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a cerut oficial Rusiei să-și retragă atât trupele, cât și tehnica militară din apropierea frontierelor.

„Cu toată această tehnică militară, Rusia poate invada Ucraina fără efort suplimentar, în orice moment”, a continuat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a adaugat: „Există semnale din partea Moscovei pentru o continuare a diplomaţiei. Acest lucru îndeamnă la un optimism prudent, însă desfăşurarea de trupe de către Rusia nu permite o reducere a tensiunilor atât timp cât echipamentele grele rămân pe teren”.

El a mai spus că NATO încă aşteaptă răspunsul Rusiei la propunerile sale privind securitatea. „Sperăm că vom obţine în curând un răspuns de la Rusia la scrisoarea noastră”. Situaţia actuală încă reprezintă cea mai gravă criză de securitate cu care se confruntă Europa de decenii”.

Intensificarea eforturilor diplomatice

Anunțul Ministerului rus al Apărării, privind retragerea unor trupe în cazărmi, vine în condițiile în care oficialii occidentali se tem că Rusia vrea să lanseze o invazie în Ucraina, dar spun că vor continua eforturile diplomatice pentru a împiedica acest lucru.

În ultima vreme, aceste eforturi au avut loc într-un ritm susținut.

  • Cancelarul german Olaf Scholz a fost chiar astăzi la Moscova, pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin.
  • Și președintele francez Emmanuel Macron a mers în Rusia, săptămâna trecută, pentru a încerca o detensionare a situației.
  • Sâmbătă, președintele SUA, Joe Biden, a avut o discuție telefonică de peste o oră cu Vladimir Putin, cerându-i ferm să nu facă „greșeala istorică” de a invada Ucraina..
  • Zilele trecute, șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a cerut Rusiei să-şi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina, precizând că „situaţia poate degenera în orice moment”. „UE şi NATO sunt unite alături de Ucraina. Trebuie să folosim toate oportunităţile de dialog pentru a ajunge la o soluţie paşnică”, a spus ministrul german de Externe.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Propagandă anti-americană violentă, filo-rusă, făcută de secretarul general al PNL Italia, fost consilier parlamentar al unui deputat PNL

* Băsescu: „De ce susținem Ucraina? Dacă privim pe hartă, vedem că după Ucraina urmăm noi” / „Putin a pierdut. Nu va invada Ucraina”

* FSB a primit misiunea să organizeze „lovituri de stat” în toate marile orașe ucrainene imediat după declanșarea invaziei rusești, scrie „The Guardian”

* A murit, la 62 de ani, „deputatul moților”. În 2019 a venit din spital pentru a vota căderea Guvernului Dăncilă

* TVR a scăpat de „propagandistul roșu”, Ionuț Cristache. Mutat de la ora 21 la 17, acesta nu și-a atins ținta de audiență și, prin urmare, nu i-a fost prelungit contractul

* Cum a scăpat de pușcărie Valeriu Zgonea (PSD) în ciuda dovezilor evidente ale traficului de influență. Rolul decisiv al CCR și al „legilor lui Dragnea”

* Comisia Europeană dă șah-mat PSD-ului în subiectul pensiilor: „Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR”

* Liiceanu face zob cooperativa Gâdea – Antena 3: daune morale de 20.000 de euro, după un proces de calomnie! „Vidanjorul lui Voiculescu” afirmase, abject, că filosoful și-a bătut soția când era însărcinată

* PSD l-a rezolvat și pe Nelu Barbu de la B1 TV: jupân la Registrul Auto Român, cu 2.500 de euro pe lună! E a 8-a sinecură a sa în 5 ani. Dăncilă îl trimisese consul la Shanghai, Orban l-a revocat

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (86) / Secretul din pădure

3 COMENTARII

  1. Papașa Putin a pierdut partida și nu știe cum s-o mai dreagă. Atacă – își pune toată Europa în cap, plus Americanii. Se retrage – s-a compromis definitiv în ochii rușilor. O dă cotită, ca să încerce să dreagă busuiocul. Nu se aștepta la o asemenea reacție din partea „restului lumii”.
    Dasvidania, Volodea, idi k ciortu!

  2. Fiu de mujic Vladimir Putin a avut o educaţie precară încă din familie iar după ce a devenit membru KGB a trecut la o viaţă cazonă şi la „ordinul se execută, nu se discută” urmat de „să trăiţi, am înţeles”. Cu mintea înceţoşată de „Stalin-skaya votka” şi-a străbătut etapele vieţii până la alegerea lui de către mujici în funcţia de ţarul roşu al noi Rusia. Încă sub efectul aburilor alcolici s-a opintit să schimbe Constituţia Rusiei ca să poată rămâne dictatorul roşu al Rusiei pe viaţăşi să înveţe câteceva de la Stalin şi Hitler cum se stăpâneşte o naţie şi cum să se războiască cu alţii. Planul războinic al consumatorului de „Votka Stalin-skaia”, copiat după tactica lui Hitler, a început cu ocupaţia pe nepusă masă a teritoriului Crimea urmat de ocuparea Belarusului în sunetele de fanfară a şenilelor tancurilor mujicilor. Succesul acesta i-a trezit pofta de a intra şi peste ucranieini. Dar surpriză de proporţii. Vrerile lui de dictator al mujicilor s-au izbit frontal de dorinţa ucrainienilor de a-şi apăra ţara. Ba mai mult au cerut ajutorul puternicului NATO care s-a hotărât să-i sprijine. Mujicul dictator alcoolic Putin a început să dea înapoi şi să caute soluţii prin declaraţii sforăitoare de beţivan de a ieşi din impasul în care a intrat. Până la urmă va trebui să şteargă putina şi să meargă la a-şi păstorii mujicii lui. Să ne aducem aminte că toţi dictatorii din ultima vreme precum Gadafi, Huseim, Ceauşescu etc au primit câte un glonţ pentru grozăviile pe care le-au făcut. Hitler a fost ars după ce s-a sinucis. Poate îş va aminti şi mujicul Putin ce li s-a întâmplat dictatorilor aşa cum este şi el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here