joi, aprilie 25, 2024
AcasăViațaNaturaJonathan, cea mai bătrână broască țestoasă din lume, a împlinit 190 de...

Jonathan, cea mai bătrână broască țestoasă din lume, a împlinit 190 de ani. Avea 94 de ani când s-a născut Regina Elisabeta a II-a

-

Jonathan, uriașa broască țestoasă care trăiește pe insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic, a împlinit venerabila vârstă de 190 de ani. A supraviețuit la 33 de guvernatori ai insulei.

Există indicii că țestoasa Jonathan s-ar fi născut în anul 1832, la 11 ani după moartea împăratului Napoleon Bonaparte (exilat chiar pe această insulă).

Țestoasa Jonathan i-a fost făcută cadou lui Sir William Grey-Wilsonguvernatorul britanic al insulei Sfânta Elena. De atunci, Jonathan a supraviețuit altor 32 de guvernatori care au administrat această insulă.

Jonathan face parte din specia Broasca țestoasă din Seychelles (Aldabrachelys gigantea hololissa). Existența ei se bazează pe trei activități esențiale: mănâncă, doarme și se înmulțește. Persoanele care se ocupă de ea spun că și-a pierdut văzul și mirosul, dar aude foarte bine și și-a păstrat energia, în mare măsură.

- Advertisement -
Jonathan

Când s-a născut regina Elisabeta a II-a, în anul 1926, Jonathan tocmai împlinise venerabila vârstă de 94 de ani. Acum, când regina Marii Britanii sărbătorește 95 de ani de viață și 70 de ani pe tron, animalul cel mai bătrân din lume împlinește 190 de ani și stabilește un nou record de longevitate. El a fost nominalizat „guvernator simbolic” al insulei.

Între timp, Jonathan își continuă viața sa obișnuită, bucurându-se din plin de atenția care i se acordă. După cum povestește Joe Collins, persoana care l-a îngrijit în ultimii 13 ani, țestoasa trăiește alături de alți 3 giganți, David, Emma și Fred, devorând împreună cantități uriașe de morcovi, conopidă sau fructe. Și la această vârstă, animalul a fost văzut cum se împerechează, în special cu Emma, preferata sa.

- Advertisement -

Cu această împlinirii a 190 de ani, Jonathan va fi vedeta unor evenimente la care vor participa atât locuitorii insulei, cât și turiști veniți anume pentru a-l vedea. În onoarea sa va fi creat un timbru omagial.

Jonathan

Broaștele țestoase sunt printre cele mai longevive din întreg regnul animal. Când, în anul 2006, a murit țestoasa mascul Adwaita, care trăia la Calcutta (India), se estimează că avea 250 de ani, dar acest record nu a putut fi dovedit cu dovezi concrete.

Înaintea lui Jonathan, recordul aparținea țestoasei Tu’i Malila, care fusese dăruită familiei regale din Tonga. Tu’i Malila ar fi trăit 188 de ani.

Jonathan, uriașul blând

Sfânta Elena, insula în care a fost exilat Napoleon

Sfânta Elena este o insulă în Atlanticul de Sud, în largul coastelor Africii, având suprafața de 122 km². Face parte ca teritoriu dependent din Teritoriile britanice de peste mări. Teritoriul include și insulele Ascension și Tristan da Cunha.

Insula, de origine vulcanică, este situată la circa 1.800 km de Africa și la circa 3.500 km de Brazilia.

Plasarea Insulei Sfânta Elena, în Atlanticul de Sud, între Africa și America de Sud

Astăzi se mai găsesc numai câteva porțiuni din vechiul con vulcanic, reprezentate prin Mount Actaeon (875 m înălțime) și High Peak (797 m). Se apreciază că vulcanul a activat ultima dată cu 14 milioane de ani în urmă.

În interiorul insulei se dezvoltă un ansamblu vegetal care totalizează circa 700 de specii (din care 52 indigene, restul fiind aclimatizate din Marea Britanie, India sau Africa). Dintre acestea, inul – adus din Noua Zeelandă în 1874 – constituie principala cultură locală.

Creșterea animalelor (ovine, bovine, caprine) este asigurată de iarba suculentă.

Insula Sfânta Elena

Insula a fost descoperită de portughezul João da Nova pe data de 21 mai 1502. În amintirea acestei zile, insula a primit numele împărătesei Elena, sărbătorită în calendarul romano-catolic pe 21 mai.

Insula a devenit faimoasă ca loc de exil pentru împăratul francez Napoleon Bonaparte, între 1815 și moartea sa în 1821. Napoleon a stat în localitatea Longwood, unde se găsește și casa-muzeu. Domeniul în care Napoleon a rezidat între 1815-1821 este proprietate a guvernului francez din 1858.

Casa-muzeu Longwood

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Propagandă anti-americană violentă, filo-rusă, făcută de secretarul general al PNL Italia, fost consilier parlamentar al unui deputat PNL

* Băsescu: „De ce susținem Ucraina? Dacă privim pe hartă, vedem că după Ucraina urmăm noi” / „Putin a pierdut. Nu va invada Ucraina”

* FSB a primit misiunea să organizeze „lovituri de stat” în toate marile orașe ucrainene imediat după declanșarea invaziei rusești, scrie „The Guardian”

* A murit, la 62 de ani, „deputatul moților”. În 2019 a venit din spital pentru a vota căderea Guvernului Dăncilă

* TVR a scăpat de „propagandistul roșu”, Ionuț Cristache. Mutat de la ora 21 la 17, acesta nu și-a atins ținta de audiență și, prin urmare, nu i-a fost prelungit contractul

* Cum a scăpat de pușcărie Valeriu Zgonea (PSD) în ciuda dovezilor evidente ale traficului de influență. Rolul decisiv al CCR și al „legilor lui Dragnea”

* Comisia Europeană dă șah-mat PSD-ului în subiectul pensiilor: „Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR”

* Liiceanu face zob cooperativa Gâdea – Antena 3: daune morale de 20.000 de euro, după un proces de calomnie! „Vidanjorul lui Voiculescu” afirmase, abject, că filosoful și-a bătut soția când era însărcinată

* PSD l-a rezolvat și pe Nelu Barbu de la B1 TV: jupân la Registrul Auto Român, cu 2.500 de euro pe lună! E a 8-a sinecură a sa în 5 ani. Dăncilă îl trimisese consul la Shanghai, Orban l-a revocat

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (86) / Secretul din pădure

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -