Cum a scăpat de pușcărie Valeriu Zgonea (PSD) în ciuda dovezilor evidente ale traficului de influență. Rolul decisiv al CCR și al „legilor lui Dragnea”

3
2785
Valeriu Zgonea (foto dreapta), Ionela Dobrică (blonda) și bucuria din familia PSD-istă

Achitarea lui Valeriu Zgonea (PSD), fost președinte al Camerei Deputaților, de către Curtea de Apel București, după ce Tribunalul București îl condamnase la 3 ani de închisoare cu executare, nu atestă nevinovăția acestuia, ci arată starea deplorabilă a justiției din România. Faptele penale sunt clare, dar Parlamentul României (prin masacrarea legilor justiției în „era Dragnea”), Curtea Constituțională (prin câteva decizii scandaloase, în nesfârșita „eră Dorneanu”) și Curtea de Apel București (prin schimbarea deciziei Tribunalului București) au contribuit la această sentință mincinoasă.

Jurnalistul Ionel Stoica, angajat acum ca director de comunicare la Primăria Sectorului 1, a făcut câteva precizări esențiale în legătură cu acest dosar, pe care-l cunoaște în detaliu. Într-o postare pe Facebook, el a ridiculizat triumfalismul președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care apare și el ca personaj (marginal, e drept) în „dosarul Zgonea”.

Ionel Stoica ne mai oferă și o mostră clară de trafic de influență, cu mituirea lui Zgonea la pachet, dar aceste înregistrări zdrobitoare au fost eliminate din dosar, ca urmare a unei decizii a CCR.

 

Ionela Dobrică e fericită: a parvenit! În poză își fac loc și alți doi parlamentari de Buzău: Marcel Ciolacu și Lucian Romașcanu

Demonstrația lui Ionel Stoica

„Am văzut un titlu în presă care m-a făcut să râd. Marcel Ciolacu, după achitarea lui Zgonea: «Justiția a făcut dreptate. Astăzi a ieșit din nou soarele, Vali». Știu bine dosarul lui Valeriu Zgonea, am scris mai multe articole despre de el, am fost și la multe termene la Tribunalul București, am citit sentința de condamnare pentru trafic de influență dată de prima instanță (3 ani.exe) și chiar decizia definitivă de achitare care a fost dată vineri de Curtea de Apel București. Mi-am făcut bine temele. Haideți să vă spun eu de ce a fost achitat Valeriu Zgonea!

Dumitru Dobrică

Pentru început, puțină istorie. Fostul președinte al Camerei Deputaților a fost acuzat de procurorii DNA că în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când ocupa această funcție, ar fi acceptat promisiunea făcută de fostul consilier de la Consiliului Județean Buzău, Dumitru Dobrică, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii fiicei acestuia într-o funcție publică.

În acel moment, Dumitru Dobrică era un important lider în PSD Buzau și beneficiar al unor contracte cu instituții publice. Conform DNA, Valeriu Zgonea ar fi primit de la consilierul județean contravaloarea unor servicii de turism (cazare hotel la Viena și bilete la concertele Bon Jovi și André Rieu) si cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în localitatea Comandău (Covasna), foloase necuvenite în cuantum total de 62.143 de lei.

În schimb, fiica consilierului, Ionela Dobrică, a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea, ea ar fi fost numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, respectiv președinte al Agenției pentru Agenda Digitală a României.

În 2016, Ionela Dobrică a fost aleasă deputat PSD de Buzău, la 26 de ani. Unul dintre cei mai tineri parlamentari din istoria României.

Important: Valeriu Zgonea a fost trimis în judecată în ianarie 2018, iar Dumitru Dobrică a recunoscut inițial acuzațiile la DNA și a făcut un acord cu procurorii anticorupție pentru 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru cumpărare de influență. Dosarul abundă de interceptări, realizate de SRI în baza unor mandate pe siguranță națională, discuții în care Zgonea îi povestea lui Dobrică toate demersurile pe lângă politicieni.

Pentru a vă face o idée, un articol scris de mine în 2020 – https://bit.ly/35X4GlR.

Valeriu Zgonea: Stai, mă, că mă cert cu Dragnea, că Dragnea vroia să pună el subsecretar…

Dumitru Dobrică: Îi nebun la cap?

Valeriu Zgonea: Pe cuvântu’ meu! Deci… căldură! Acuma l-am convins!

Dumitru Dobrică: Da?

Valeriu Zgonea: Da! Că i-o face pe Oana subsecretar de stat la Ministeru’ Telecomunicațiilor, c-o face nu știu unde… «Nu, mă, io aicea vreau!»…

Dumitru Dobrică: Și s-a lămurit? Ce-a zis? Sau…

Valeriu Zgonea: Da, mă, s-a lămurit, nu-i problemă! Oricum, faptu’ c-am smuls trei variante – îi mai bine, știi? L-adusese pa băiatu’ lui de la Teleroman! Auzi, tu, mă, mânca-ți-aș!

Dumitru Dobrică: Da, și mi-a zis, că-i zisese Nicu… Oana m-a sunat adineaori, îi zisese Nicu că dacă nu s-o putea, un director, nu-ș ce! «Nu, domnule, nu vreau niciun director!», i-a spus…

Valeriu Zgonea: Nu, mă, cu…

Dumitru Dobrică: C-am trimis-o cu… N-am trimis-o singură ca s-o fraierească, am trimis-o cu Andrei! Cu Andrei, că Andrei îi prieten cu Nicu!

Valeriu Zgonea: Așa, așa! Da!

Dar să revin, de ce a fost achitat Valeriu Zgonea!

  • În primul rând, în baza unor decizii CCR au fost anulate toate aceste interceptări și au golit dosarul de o parte importantă din probe. Trebuie spus că în baza mai multor decizii CCR, care au tot curs în perioada 2016- 2020 (a fost dezincrimat parțial abuzul în serviciu, probele – interceptări, filaje, monitorizări GPS, expertize etc. – strânse cu ajutorul serviciilor secrete – SRI, DIPI, DGIA – au fost anulate etc.), au fost achitați, deopotrivă, mai mulți interlopi și o galerie întreagă de gulere albe. Doamne-ajută la toată lumea!
Facsimil din motivarea Curții de Apel București
  • În timpul procesului, Dumitru Dobrică a revenit asupra declarațiilor date la DNA și a spus că a fost supus unor presiuni din partea procurorilor anticorupție. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost respins, în iunie 2018, de Curtea de Apel Ploiești, iar în noiembrie 2020 a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru cumpărare de influență. Dosarul lui este pe rolul Tribunalului Buzău. În decizia de achitare a lui Zgonea, Curtea de Apel București a reținut ca verosimile declarațiile date de Dobrică în timpul procesului, nu cele de la DNA.
Facsimil din motivarea Curții de Apel București

Decizia de achitare a Curții de Apel București a fost dispusă în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedură penală – «fapta nu există».”

Din rechizitoriului procurorilor DNA Ploiești

”În perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu-Ștefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a lui Dobrică Dumitru.

Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu-Ștefan a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.

La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu-Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu-Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* SUA: Putin a decis să invadeze Ucraina „în zilele următoare, probabil miercuri”. Va fi atacată și capitala Kiev, pentru a fi impus un guvern pro-rus

* Băsescu: „De ce susținem Ucraina? Dacă privim pe hartă, vedem că după Ucraina urmăm noi” / „Putin a pierdut. Nu va invada Ucraina”

* Liiceanu face zob cooperativa Gâdea – Antena 3: daune morale de 20.000 de euro, după un proces de calomnie! „Vidanjorul lui Voiculescu” afirmase, abject, că filosoful și-a bătut soția când era însărcinată

* PSD l-a rezolvat și pe Nelu Barbu de la B1 TV: jupân la Registrul Auto Român, cu 2.500 de euro pe lună! E a 8-a sinecură a sa în 5 ani. Dăncilă îl trimisese consul la Shanghai, Orban l-a revocat

Cel mai dur atac al lui Nicușor Dan la adresa Antenei 3: „Minte isteric, pentru a o pune pe Firea din nou primar”; „o mașinărie infernală”, care „manipulează, dezinformează, distorsionează, înveninează”, face „presiuni josnice”

Procurorii dau iama în căpeteniile AUR: dosare penale pentru George Simion, Călin Georgescu și Diana Șoșoacă!

Tatăl lui George Simion, condamnat penal pentru că a bătut 5 polițiști! Ulterior, a lovit și un reporter. „E scandalagiu, îi place băutura. Dacă mergi la el, ai grijă! E foarte violent!”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (85) / “L-a umplut de sânge pe Tovarăşu’!”

* Persoanele paralizate ar putea merge din nou. Cum funcționează dispozitivul care se implantează pe măduva spinării

* Viktor Orban dă de înțeles că ar putea scoate Ungaria din Uniunea Europeană! Românii n-ar mai avea acces terestru fără vize spre Vest, ci doar spre Sud

3 COMENTARII

  1. Nu e nimic nou ! CCR consideră normal ca un judecător să mintă cu nerușinare pentru a „rezolva o cauză” conform bunului său plac sau la ordin, dar admite că e ilegal să constatăm că omul a (pretins și) primit foloase și că și-a respectat promisiunile. Ar fi irelevant faptul că informațiile care au justificat verificările (efectul evident și cauze posibile) au pornit de la SRI sau că ar fi judecat un complet de trei sau de cinci nespecializați.
    Inspecția judiciară apără independența grupului organizat, dar nimeni nu apără drepturile justițiabililor. Ca să nu mai amintesc de obligațiile pentru care unii sunt plătiți copios și au multe drepturi speciale. Abuzul de aceste drepturi nu surprinde pe nimeni !
    Despre Curtea de Apel Ploiești nu surprinde pe nimeni faptul că decide conform indicațiilor (vezi probele cu Portocală, Cosma, Ghiță, Dumbravă, etc.) „Câinii latră ursul merge !” Fără justiție fermă, imparțială, operativă, România rămâne un stat eșuat de tip mafiot!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here