TVR a scăpat de „propagandistul roșu”, Ionuț Cristache. Mutat de la ora 21 la 17, acesta nu și-a atins ținta de audiență și, prin urmare, nu i-a fost prelungit contractul

3
11804
Ionuț Cristache

Duminică, 13 februarie, Ionuț Cristache (zis „Sărmăluță”) a anunțat pe Facebook că nu mai colaborează cu Televiziunea Română, pe care a căpușat-o timp de 5 ani prin contractul scandalos făcut cadou de „regimul Dragnea”, prin intermediul directoarei Doina Gradea, pentru a realiza emisiunea „România 9”.

Anunțul lui Cristache este mincinos prin omisiune: lasă impresia că despărțirea a avut loc acum, spre jumătatea lunii februarie, când de fapt relația contractuală a încetat pe 31 decembrie 2021! Noul director al TVR, Dan Turturică, nu i-a prelungit înțelegerea, dat fiind că „Sărmăluță” nu și-a atins ținta de audiență prevăzută în contract.

Despărțirea de Ionuț Cristache este un pas important făcut de TVR pentru a-și reface imaginea și a recâștiga încrederea publicului. „Sărmăluță” reușise să compromită grav televiziunea publică, prin abordările sale tendențioase, mereu în slujba PSD și a cauzelor toxice. Invitații săi erau, de regulă, politicieni, afaceriști sau jurnaliști condamnați pentru fapte de corupție. Automat, aceștia alimentau curentul anti-justiție și pro-infractori, la televiziunea publică, finanțată din bani publici.

Anunțul lui Ionuț Cristache: „După 5 ani, colaborarea mea cu Televiziunea Publică a ajuns la final! Vă mulțumesc pentru mesajele, telefoanele, întrebările, toate câte au venit în această perioadă! Nu o să fiu patetic, nu o să încep să înșir cifre, ediții, momente, să mă autoelogiez sau să-mi fac autocritica! Ce a fost ați văzut! Despre ce nu s-a văzut, poate altădată! Rămân cu satisfacția construirii unui brand, «România 9», poate cea mai sinceră, și, de ceva timp, cu siguranță cea mai curajosă emisiune de dezbatere! Nu am construit-o singur, ci împreună cu o mână de oameni cărora le mulțumesc! Dar, în special, vă mulțumesc dumneavoastră! O emisiune fără public nu are misiune și voi ați fost numeroși indiferent de oră, format sau context! Nu știu ce va fi, nu știu ce urmează, vă țin la curent! Mă înclin!”.

Cristache dă de înțeles că încetarea colaborării sale cu TVR a avut loc în aceste zile de februarie. În realitate, el nu nu mai avea contract cu televiziunea publică de la începutul anului! Precedenta înțelegere a expirat pe 31 decembrie 2021, iar noul director general al TVR, Dan Turturică, nu i-a prelungit-o. Turturică a invocat, perfect justificat, neîndeplinirea clauzei privind audiența pe care trebuia s-o atingă emisiunea lui Cristache.

În acest an 2022, TVR nu a mai difuzat nicio ediție a emisiunii „România 9”. Producțiile difuzate pe același spațiu orar au adus televiziunii publice audiențe cel puțin egale cu cele ale lui Cristache. TVR a obținut însă două avantaje majore:

1. economisește 110.000 de euro pe an (atât costa producția emisiunii lui Cristache);

2. scapă de un personaj toxic și, astfel, își îmbunătățește imaginea de serviciu public.

Nici justiția nu i-a dreptate! A pierdut ora 21.00 și, ulterior, contractul

Sub protecția PSD, „Romania 9” a fost principalul talk-show de la TVR, difuzat în prime-time, de la ora 21.00, din 2017 până în vara lui 2021, când  noua conducere a televiziunii publice, numită de PNL, a decis să mute emisiunea la ora 17.00.

Decizia venea la scurt timp după demiterea fostei directoare a postului, Doina Gradea, şi numirea în locul acesteia a unei directoare interimare, Ramona Săseanu, adusă de la Craiova.

Decizia conducerii TVR de a muta emisiunea a fost contestată de Cristache în instanță, iar Doina Gradea a fost unul dintre martorii care au şi dat declaraţii, în proces, în favoarea realizatorului de la „Romania 9”.

Cristache a pierdut însă procesul. Atât Judecătoria Sectorului 1, cât şi Tribunalul Bucureşti i-au respins solicitarea de a reveni cu emisiunea la ora 21.00. Motivarea deciziei: „Contractul lui Cristache cu TVR nu conţine o clauză cu privire la ora de difuzare a emisiunii”.

Pentru Cristache, tronsonul orar 21.00 – 22.00 (în prime-time) era vital, pentru că-i asigura o audiență mai mare și, implicit, prelungirea contractului, prin îndeplinirea „clauzei de rating”. La capătul firului se afla o uriașă miză financiară.

O povară pentru TVR: 110.000 de euro pe an

Potrivit unui articol publicat de „Libertatea” în iulie 2021, „suma cu care este renumerat jurnalistul este de 44.700 de lei brut lunar. La un calcul simplu, suma brută pe care Cristache o încasează anual este de 536.400 de lei, undeva la 110.000 de euro. Fiind vorba de un contract pe drepturi de autor, salariul net nu este foarte diferit, ușor peste 36.000 de lei pe lună”.

Costurile emisiunii „România 9” erau crescute și de sumele încasate de invitații permanenți ai emisiunii, în primul rând Ion Cristoiu.

Porecla de „Sărmăluță” i se trage lui Ionuț Cristache din perioada în care era reporter la Antena 3. Într-un soi de acțiune pseudo-jurnalistică „sub acoperire”, Cristache a sunat la mai multe restaurante și a cerut să-i fie livrate sarmale. Jurnalistul se recomanda ca fiind consilier al primarului de atunci al Sectorului 2, Neculai Onțanu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* SUA: Putin a decis să invadeze Ucraina „în zilele următoare, probabil miercuri”. Va fi atacată și capitala Kiev, pentru a fi impus un guvern pro-rus

* Băsescu: „De ce susținem Ucraina? Dacă privim pe hartă, vedem că după Ucraina urmăm noi” / „Putin a pierdut. Nu va invada Ucraina”

* Cum a scăpat de pușcărie Valeriu Zgonea (PSD) în ciuda dovezilor evidente ale traficului de influență. Rolul decisiv al CCR și al „legilor lui Dragnea”

* Liiceanu face zob cooperativa Gâdea – Antena 3: daune morale de 20.000 de euro, după un proces de calomnie! „Vidanjorul lui Voiculescu” afirmase, abject, că filosoful și-a bătut soția când era însărcinată

* PSD l-a rezolvat și pe Nelu Barbu de la B1 TV: jupân la Registrul Auto Român, cu 2.500 de euro pe lună! E a 8-a sinecură a sa în 5 ani. Dăncilă îl trimisese consul la Shanghai, Orban l-a revocat

Cel mai dur atac al lui Nicușor Dan la adresa Antenei 3: „Minte isteric, pentru a o pune pe Firea din nou primar”; „o mașinărie infernală”, care „manipulează, dezinformează, distorsionează, înveninează”, face „presiuni josnice”

Procurorii dau iama în căpeteniile AUR: dosare penale pentru George Simion, Călin Georgescu și Diana Șoșoacă!

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (85) / “L-a umplut de sânge pe Tovarăşu’!”

* Persoanele paralizate ar putea merge din nou. Cum funcționează dispozitivul care se implantează pe măduva spinării

* Viktor Orban dă de înțeles că ar putea scoate Ungaria din Uniunea Europeană! Românii n-ar mai avea acces terestru fără vize spre Vest, ci doar spre Sud

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.