marți, februarie 27, 2024
AcasăLumeaTalibanii au masat 10.000 de militari la granițele cu Tadjikistan și Uzbekistan....

Talibanii au masat 10.000 de militari la granițele cu Tadjikistan și Uzbekistan. „Refugiații, cu armele în mână, se pot infiltra în Rusia”

-

Talibanii le-au pus gând rău rușilor. Și-au trimis circa 10.000 de susținători, înarmați până-n dinți, în nordul Afganistanului, la granițele cu Tadjikistan și Uzbekistan, două foste republici sovietice, anunță site-ul de informații Gazeta.ru. Acest fapt a fost confirmat chiar de șeful Statului Major General al Forțelor Armate Talibane, Kari Fasihuddin Fitrat.

„Unitățile talibane sunt echipate cu tehnologie modernă din SUA, pe care Pentagonul a lăsat-o în țara lor”, titrează publicația amintită, care realizează o analiză despre activitatea grupurilor armate ale talibanilor ce amenință Asia Centrală și Rusia.

Se poate remarca o coincidență stranie: acțiunea talibanilor are loc exact în momentul în care trupele rusești sunt masate la frontiera cu Ucraina.

„Purtătorul de cuvânt al talibanilor nu vorbește despre revendicări teritoriale împotriva țărilor învecinate, dar faptul că astfel de detașamente sunt dislocate, cu eventualul sprijin al aeronavelor de luptă moștenite de la fostul guvern afgan, ridică serioase îngrijorări în rândul multor observatori. Evoluția situației este monitorizată îndeaproape atât la Tașkent și Dușanbe, cât și la Moscova”, se mai arată în articolul apărut pe Gazeta.ru.

- Advertisement -

„În situația actuală, talibanii nu sunt deloc confortabili să intre în conflict cu Moscova”

Chestionat pe tema dislocării de forțe armate la granița cu Tadjikistan și Uzbekistan, generalul-colonel Boris Gromov, care a comandat Armata a 40-a în timpul războiului sovieto-afgan (1979-1989), a declarat că mutarea talibanilor e realizată doar pentru a prelua puterea totală asupra Văii Panjshir, controlată, pare-se, încă de foști membri ai Alianței Nordice și de luptători anti-talibani conduși de politicianul Ahmad Massoud și de fostul prim-vicepreședinte al Afganistanului, Amrullah Saleh.

Generalul Gromov: „Acțiunea talibanilor este cel mai probabil legată de situația politică internă din Afganistan. Acum nimeni nu amenință această țară din exterior, inclusiv din Tadjikistan și Uzbekistan. Nu cred că talibanii vor decide asupra agresiunii. Recentul răspuns operațional al CSTO din Kazahstan a arătat eficacitatea acțiunilor comune ale forțelor armate care fac parte din această organizație, în primul rând Rusia. În situația actuală, talibanii nu sunt deloc confortabili să intre în conflict cu Moscova”.

Numai că, în Kazahstan, rușii nu s-au confruntat cu 10.000 de soldați, ci cu oameni simpli, protestatari civili, mulți dintre ei lipsiți de apărare, care au ieșit în stradă în semn de revoltă față de dublarea prețului la gazul lichefiat, stabilit tot de puterea de la Kremlin! Așadar, Putin și-a trimis oastea să înăbușe o revoltă populară împotriva unui Guvern corupt, nu să se bată de la egal la egal cu militari profesioniști.

- Advertisement -

Nici Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), reprezentată de secretarul general Stanislav Zas, nu vede o amenințare directă a talibanilor către statele vecine, dar vorbește despre escaladarea confictelor provocate de bandele teroriste. „Vedem că în prezent nu există nicio amenințare directă cu extinderea militară de la talibani către statele vecine, inclusiv pe teritoriul Tadjikistanului, stat membru CSTO. În același timp, relevanța unor astfel de amenințări precum terorismul și traficul de droguri rămâne. În contextul crizei socio-economice și al catastrofei umanitare din Afganistan, relevanța acestor amenințări crește, pe măsură ce bandele, organizațiile teroriste și traficul de droguri devin din ce în ce mai active, ca una dintre sursele supraviețuirii oamenilor. Bineînțeles, luăm în considerare această circumstanță și intenționăm să acordăm în continuare maximă atenție întăririi graniței tadjiko-afgane”, a punctat generalul Zas în cadrul unei conferințe la Forumul Valdai.

„Principalul pericol nu sunt talibanii, ci refugiații care, cu armele în mână, pot ajunge pe teritoriul Tadjikistanului și Uzbekistanului, de unde se pot infiltra în Rusia”

La rândul său, expertul militar Gennadi Șorokov, colonel în rezervă și participant activ la războiul din Afganistan, susține că principalul pericol pentru Rusia nu-l reprezintă atât talibanii, cât refugiații afgani.

„Pentru un control complet asupra întregului Afganistan, talibanii trebuie să se stabilească în nordul opozițional al țării. După retragerea contingentului militar american și a aliaților lor din țară, talibanii au preluat rapid puterea în propriile mâini și au declarat controlul deplin asupra Afganistanului. Dar nu au reușit să spargă Panjshir-ul, provincia din nord care nu s-a supus nimănui. Panjshir este locuit în principal de tadjici, în timp ce centrul țării este locuit de paștuni. Acesta este motivul pentru mulți ani de confruntare între provincie și alte regiuni ale țării. Talibanii au reușit să captureze capitala provincială a orașului Bazarak, precum și mausoleul lui Ahmad Shah Massoud, tatăl actualului lider al miliției Ahmad Massoud, liderul Frontului Național de Rezistență. Massoud este de origine tadjik, majoritatea susținătorilor săi sunt și tadjici, dar talibanii acum nu au nevoie de Tadjikistan, ci doar de acea parte a Afganistanului pe care Massoud o controlează în regiunile muntoase. Lupta va fi purtată acum cu trupele sale. Principalul pericol nu sunt talibanii, ci refugiații care, cu armele în mână, pot ajunge pe teritoriul vecinelor Tadjikistan și Uzbekistan, de unde se pot infiltra în Rusia”, a precizat colonelul (r) Șorokov.

Andrei Makarov, care a lucrat în Afganistan în reprezentanța Ministerului Afacerilor Interne al URSS la sfârșitul anilor 1980, precizează: „Talibanii pot defăima Rusia cu mandatar prin Tadjikistan. Nu pentru că vor răul, ci pentru că o încercare de a stabili controlul asupra Panjshir va duce inevitabil la o creștere a fluxului de refugiați. Acest lucru ar putea provoca o criză în Tadjikistan, unde a existat deja un război civil cu islamiștii. Iar criza din Tadjikistan poate afecta și Rusia”.

Rușii, dușmanii de moarte ai talibanilor încă din vremea războiului sovieto-afgan

Nu trebuie totuși neglijată mutarea talibanilor. Pe lângă faptul că s-a produs pe fondul tensiunilor existente între Rusia și Ucraina, ea are și un substrat logic: masând 10.000 de soldați la frontierele cu Tadjikistan și Uzbekistan (foste republici sovietice), musulmanii fundamentaliști le dau rușilor un avertisment.

În primul rând, organizația lor e interzisă pe întreg teritoriul rus.

În al doilea rând, prin desfășurarea de forțe, talibanii amenință securitatea unei republici, Tadjikistan, ce face parte din CSTO, alături de Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan și Kârgâzstan. Și Uzbekistanul a fost la un moment dat în CSTO, dar s-a retras ultima oară în 2012.

În al treilea rând, talibanii au rămas cu sechele de pe urma invaziei sovietice din Afganistan, petrecută cu mai bine de 40 de ani în urmă. Atunci, sprijiniți de SUA, aceștia au luptat împotriva URSS alături de liderul lor, Osama bin Laden, teroristul de mai târziu. Într-un război de 10 ani, sovieticii au ucis până la 90.000 de afgani.

În al patrulea rând, afganii aceștia s-au mai confruntat cu tadjicii pentru teritorii. Locuitorii Tadjikistanului aparțin grupului tadjic înrudit cu afganii.

Talibanii sunt acum în expectativă. Dacă Rusia va ataca Ucraina, atunci forța CSTO va slăbi considerabil și la granița cu Tadjikistan. Asta pentru că rușii vor trebui să-și concentreze toate forțele pe frontul ucrainean, unde îi așteaptă o luptă aprigă cu peste 420.000 de militari ucraineni, plus circa un milion de rezerviști.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* NATO crede că „retragerea” unor trupe ruse de la granița cu Ucraina e o păcăleală. „Anunță că retrag trupe, dar armamentul rămâne acolo”

* Propagandă anti-americană violentă, filo-rusă, făcută de secretarul general al PNL Italia, fost consilier parlamentar al unui deputat PNL

* Băsescu: „De ce susținem Ucraina? Dacă privim pe hartă, vedem că după Ucraina urmăm noi” / „Putin a pierdut. Nu va invada Ucraina”

* A murit, la 62 de ani, „deputatul moților”. În 2019 a venit din spital pentru a vota căderea Guvernului Dăncilă

* TVR a scăpat de „propagandistul roșu”, Ionuț Cristache. Mutat de la ora 21 la 17, acesta nu și-a atins ținta de audiență și, prin urmare, nu i-a fost prelungit contractul

* Cum a scăpat de pușcărie Valeriu Zgonea (PSD) în ciuda dovezilor evidente ale traficului de influență. Rolul decisiv al CCR și al „legilor lui Dragnea”

* Comisia Europeană dă șah-mat PSD-ului în subiectul pensiilor: „Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR”

* Liiceanu face zob cooperativa Gâdea – Antena 3: daune morale de 20.000 de euro, după un proces de calomnie! „Vidanjorul lui Voiculescu” afirmase, abject, că filosoful și-a bătut soția când era însărcinată

* PSD l-a rezolvat și pe Nelu Barbu de la B1 TV: jupân la Registrul Auto Român, cu 2.500 de euro pe lună! E a 8-a sinecură a sa în 5 ani. Dăncilă îl trimisese consul la Shanghai, Orban l-a revocat

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (86) / Secretul din pădure

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -