vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăFără categorieRujeola "erupe" în Europa. Nu doar copiii sunt în pericol, ci şi...

Rujeola „erupe” în Europa. Nu doar copiii sunt în pericol, ci şi maturii cu vârste între 40 şi 50 de ani. Răspândirea bolii e ajutată şi de „virusul fake news”

-

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat cu privire la „creșterea dramatică” a impactului rujeolei în Europa, o boală infecțioasă care poate fi prevenită doar prin vaccinuri, ce poate fi fatală sau poate produce consecințe grave asupra sănătăţii. Deși tendința este globală, OMS este preocupată în special de situaţia din Europa, urmare a paşilor înapoi pe care continentul i-a făcut în controlul bolii.

„Mergem într-o direcție greșită”, a spus Kate O’Brien, directorul Departamentului OMS pentru vaccinuri și imunizare. Deși cea mai mare parte a creșterii incidenţei virusului se datorează slăbiciunilor sistemelor de sănătate în țările estice, printre care şi România, organizația avertizează şi asupra impactului tezelor anti-vaccin – celebrul fenomen al știrilor false („fake news”), din Europa de Vest.

Patru țări – Regatul Unit, Grecia, Albania și Republica Cehă – au pierdut în 2018 statutul de „țară fără rujeolă”, ceea ce înseamnă că virusul a circulat din nou în mod autohton. Este prima dată când s-a întâmplat acest lucru de când OMS a stabilit acest proces de revizuire a datelor, în 2012.

- Advertisement -

Organizația a înregistrat 89.994 cazuri de rujeolă în 48 de țări europene, în prima jumătate a anului 2019, mai mult decât dublu față de aceeași perioadă a anului trecut și mai mult decât în ​​2018.

Războiul cu „fake news”

 

În date absolute, patru foste republici sovietice reprezintă 78% din cazuri: Kazahstan, Georgia, Rusia și Ucraina. 60% din cazuri sunt persoane afectate cu vârsta sub 19 ani. „Transmisia autohtonă este produsă din nou, ceea ce este foarte îngrijorător. Fără a menține o acoperire imunologică masivă, copiii și adulții vor suferi inutil și, din păcate, unii vor muri”, a declarat Günter Pfaff, președintele Comisiei regionale pentru verificarea rujeolei și a rubeolei.

- Advertisement -

Pentru Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a acuzat fenomenul știrilor false, răspândite prin rețelele de socializare, pe tema vaccinurilor. „Sunt la fel de contagioase și periculoase ca bolile care ajută la răspândire”, a comentat înaltul oficial.

 

Cifre îngrijorătoare

În primele șase luni ale anului, 37 de persoane au murit din cauza rujeolei din cele 53 de țări pe care OMS le include în biroul său european, cifră care a crescut la 73 în 2018.

Un număr de 35 de țări au menținut la sfârșitul anului 2018 statutul de „țară liberă” a bolii. Sunt cu două mai puțin decât anul precedent, deoarece deși patru state au pierdut-o, iar două au recuperat-o (Elveția și Austria). Printre țările în care boala rămâne endemică sunt Germania, Franța și Italia. Marea Britanie a înregistrat 953 cazuri în 2018 și 489 în primele șase luni ale acestui an.

„Nu sunt țări cu sisteme de sănătate deosebit de slabe, ceea ce ar trebui să constituie un apel de trezire. Nu este suficient pentru a obține o acoperire națională ridicată a imunizării, trebuie acţionat în fiecare comunitate și în fiecare familie”, a spus O’Brien.

Numărul de cazuri înregistrate pe planetă s-a triplat între 1 ianuarie și 31 iulie 2019, cu 364.808 de pacienți, comparativ cu 129.239 anul trecut în aceeași perioadă. Cele mai numeroase s-au înregistrat în Republica Democrată Congo, Madagascar și Ucraina. Statele Unite au suferit în ultimul an cel mai mare focar dintr-un sfert de secol.

20 de milioane de vieţi salvate de vaccin

Nu există tratament împotriva rujeolei după infecție, iar asistența medicală este concentrată pe ameliorarea simptomelor (febră mare, tuse severă, erupții cutanate). Conform datelor agenției de sănătate publică din SUA, una din cinci persoane infectate va fi spitalizată, unul din 20 de copii va suferi de pneumonie și între unu și trei din o mie de cazuri vor muri și vor suferi sechele neurologice ireversibile.

Cu toate acestea, boala poate fi prevenită cu două doze de vaccin. OMS estimează la peste 20 de milioane numărul de decese evitate în lume între 2000 și 2016, datorită vaccinării.

 

„Pregătim vaccinarea populației cu vârstă între 40 și 50 de ani”

Pere Godoy (Lleida, 1956) prezidează Societatea Spaniolă de Epidemiologie (SEE) și este frustrat de datele diseminate de OMS despre incidența rujeolei în Europa. Într-un interviu pentru prestigiosul cotidian global de limbă spaniolă El Pais, specialistul a tras un nou semnal de avertizare legat de gravitatea fenomenului care loveşte Europa.

El Pais: Cum evaluați datele OMS?

Foarte negativ. Este o boală cu impact mare asupra sănătății și avem mijloacele de a o eradica. Când reușim să încheiem poliomielita, acesta ar trebui să fie următorul obiectiv.

Și de ce nu se realizează?

Din două motive. În țările mai dezvoltate, cum ar fi Germania, Franța și Italia, din cauza rezistenței împotriva vaccinării. În altele, precum Europa de Est, din cauza deficienţelor sistemelor lor de sănătate.

Și în Spania?

În Spania suntem bine, dar avem loc pentru îmbunătățiri. Aici, mișcarea anti-vaccin are o influență foarte mică, iar deficiențele au mai mult de-a face cu problemele socio-economice și cu lipsa unor politici specifice. De exemplu, avem o acoperire foarte bună în prima doză, de peste 95%, ceea ce este ideal. Dar în a doua doză scad unele puncte. Trebuie să fii atent la acest lucru, deoarece este foarte relevant.

De ce?

Pentru că arată că unele grupuri nu completează bine calendarele de vaccin. De obicei, sunt grupuri de populație vulnerabile care necesită efort suplimentar din partea echipelor de îngrijire primară. Și trebuie să te confrunți cu alte grupuri.

Care dintre ele?

Cea a persoanelor care au între 40 și 50 de ani, aproximativ. Vârstnicii pot considera că sunt imunizați pentru că erau în contact cu virusul când erau copii. Iar cei născuți din 1980 încoace au fost deja vaccinați. Dar în anii 70, când virusul a încetat să mai circule, nu toți cei care erau atunci copii au trecut cu bine de boală sau au fost bine vaccinați. Acest lucru păstrează „pungi” de populație neimunizate care, în momentul în care intră în contact cu un caz importat, provoacă mici focare precum cele care au avut loc anul acesta în Catalunia și Madrid.

Și ce trebuie făcut?

Pregătim o recomandare pentru vaccinarea întregii populații cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, persoane care nu pot proba că la vremea lor au făcut cele două doze de vaccin.

La toate persoanele?

Da. Este mai economic să se facă asta decât să se efectueze teste de imunizare pe întregul grup de populație, mulți dintre ei vor trebui să se vaccineze cu „tripla antivirală”, atunci când rezultatele arată că nu sunt imunizați împotriva rujeolei, oreionului sau rubeola. Și riscul vaccinării persoanelor care sunt deja imunizate este nul. Această acțiune are un echilibru pozitiv risc-beneficiu.

Ce se întâmplă cu profesioniștii din domeniul sănătății? În multe dintre focarele recente au jucat un rol important în răspândirea bolii.

A. Da, asta se întâmplă uneori și este îngrijorător, deoarece este ușor de evitat. Unitățile de sănătate profesională din centrele de sănătate ar trebui să se asigure că toți profesioniștii care îngrijesc bolnavii sunt imunizați.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Planul abject al lui Cumpănașu. Cățărat pe cadavrul Alexandrei, vrea să fie „doi ani” președintele României! De o lună minte întruna că nu are ambiții politice

Delir fascist-paranoic al lui Cumpănașu. ONG-istul parvenit e tot mai îndrăcit: „Bă, cretinii dracului!”. Escrocule, milionul înapoi! De euro!

Caracter și profitor. Tatăl Alexandrei a refuzat banii monstrului din Caracal, „Unchiul” se plimbă cu jeep-ul Jandarmeriei

DOCUMENT. Iată cine a ucis-o pe Alexandra! PSD și ALDE au scos din pușcării 3.592 de „Gheorghe Dincă” în 20 de luni

Șmecheria în 10 pași prin care „gașca PSD-istă” din CSM a salvat-o pe Dana Gârbovan. Aceasta rămâne judecătoare deși i-a fost aprobată demisia

Iohannis face șah-mat „gașca Savonea” de la CSM: Voi puneți în pericol independența și prestigiul justiției! La mine a ajuns cetățeanul Gârbovan, nu judecătorul Gârbovan

O mare înșelătorie: Tăriceanu în opoziție. Imunitatea lui e în mâinile PSD. ALDE continuă să voteze alături de Ciuma Roșie

2 COMENTARII

  1. 89% dintre cei îmbolnăviții de rujeolă în Europa erau vaccinați!Deci se presupune că ar fi trebuit să fie imunizați de către vaccin și să nu facă boala!Adevărul este altul și din păcate nu se spune adevărul.Actualele vaccinuri antirujeolă(toate) nu sunt eficiente împotriva actualelor variante de virus agresiv care au fost”importate”din țările arabe,o dată cu valurile de imigranți.Al doilea adevăr este că,nici o lege de vaccinare obligatorie,nu va putea duce la vaccinarea 100%a întregii populații a unei țări.Motivul:vaccinarea se va aplica doar pe cetățenii autohtoni”legați de glie”în timp ce emigranții și unele grupe etnice nu se vaccinează.Lucru demonstrat de către țările occidentale care,deși au vaccinare obligatorie(prevăzută cu amenzi,luarea copiilor din familie etc.ptr cei ce nu se supun)nu o aplică copiilor și familiilor de emigranți,astfel încăt a apărut situația în care cetățenilor țării respective li se resping copiii din școlile publice dacă nu sunt vaccinați,în timp ce copiii emigranților ce sunt majoritatea nevaccinați(emigranților nu li se aplică vaccinarea obligatorie ptr că forțarea lor”nu este „political correct”)au acces liber și neîngrădit în școli.La noi în țară este binecunoscută situația comunităților de rromi care nu sunt,nu vor,și nici nu pot fi obligați să-și vaccineze copiii,pentru că nu se poate intra cu mascații pentru ai obliga.Ar rezulta război civil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -