Ponta a plătit un sondaj cu rezultate bizare. Partidul său ar fi egalat USR-PLUS, care s-ar fi prăbușit! PNL conduce clar, urmat de PSD

2
1545

Un sondaj INSCOP comandat de partidul fostului premier Victor Ponta și dat publicității marți prezintă niște rezultate bizare ale opțiunilor electorale. Pro România, care a plătit sondajul, ar fi crescut la 9,4% și foarte aproape de Alianța USR-PLUS, prezentată cu doar 10,2% – ar fi o adevărată prăbușire.

Potrivit sondajului, prima forță politică ar fi în continuare PNL, iar pe locul 2, în siguranță, s-ar afla PSD.

Sondajul INSCOP îl arată pe Ponta la aproape 10%, în timp ce USR-PLUS s-ar fi prăbușit în preferințele electoratului

Sondajul a fost efectuat în perioada 15-20 mai, prin metoda CATI (interviuri prin telefon), pe 1.132 de persoane.

Rezultatele sunt prezentate ca având o marjă mică de eroare, +/-2,9%. Dar, în același timp, scorurile obținute de partide sunt neobișnuite, chiar suspecte.

Dacă în cazul PNL (38,5%) și PSD (25,8%) nimic nu bate la ochi, pentru că și alte sondaje recente indică „scoruri” în aceeași plajă, în schimb surpriza apare de la locul 3 în jos. Românii care au răsouns întrebărilor INSCOP s-ar fi arătat total neîncrezători în Alianța USR-PLUS, care ar fi ajuns – ne spun sociologii de la acest institut – la doar 10,4% în preferințele electoratului.

În schimb, Pro România, partidul lui Victor Ponta, care a și plătit sondajul, a urcat spectaculos, la 9,4%, consolidându-și poziția de a patra forță politică și amenințând chiar locul 3 ocupat de USR-PLUS.

În afara acestor 4 partide, în Parlament ar mai intra unul singur: UDMR – care ar fi votat de 6% din populație.

În schimb, ALDE-Tăriceanu (3,6%) și PMP-Băsescu (3,5%) ar fi sub pragul electoral și n-ar prinde mandate de parlamentari.

Alte două chestiuni, vizând măsuri din programul electoral al Pro România, par să aibă mare susținere din partea românilor sunați de INSCOP. Potrivit sondajului, 66,6% dintre cei intervievați au o părere bună și foarte bună despre ideea impozitării progresive a veniturilor. De asemenea, 58,6% ar avea o părere bună și foarte bună despre măsura creșterii impozitelor pe proprietăți și câștiguri de capital, în paralel cu scăderea impozitelor pe muncă.

În urmă cu doar două săptămâni, într-un alt sondaj, USR-PLUS era la 22%, iar ProRomânia la 5,1%

Anomalia provine din faptul că rezultatele unui alt sondaj, efectuat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS) cu puțin timp înaintea INSCOP și dat publicității pe 13 mai, arăta cu totul alte scoruri: PNL 33%, PSD 22,5%, USR-PLUS 22%, PMP 6,5%, UDMR 5,3%, Pro România 5,1%, ALDE 1,4%.

Cei de la BCS susțineau, de asemenea, că sondajul lor, efectuat pe 1.545 de persoane, are o marjă de eroare de +/-2,7%.

Acel sondaj n-a fost însă finanțat de Ponta, ci de Comitetul Național al Românilor-Americani Republicani din SUA.

INSCOP prezicea, acum un an, că PSD va câștiga alegerile europarlamentare, Pro România va lua 8,5% din voturi, iar ALDE 8,2%. Uriașe erori!

Acum exact un an, înaintea alegerilor europarlamentare, INSCOP publica un sondaj de opinie potrivit căruia scrutinul urma să fie câștigat de PSD, urmat îndeaproape de PNL. La mare distanță ar fi trebuit să vină Alianța USR-PLUS, în timp ce Pro România și ALDE ar fi luat, împreună, peste 16%.

Iată ce a prezis INSCOP pe 13 mai 2019: PSD 26,4%, PNL 26,1%, USR-PLUS 20,1%, Pro România 8,5%, ALDE 8,2%, UDMR 4,0%, PMP 3,5%.

Iată și rezultatele reale consemnate pe 26 mai 2019: PNL 27% (+0,9%), PSD 22,5% (-3,9%), USR-PLUS 22,4% (+2,3%), Pro România 6,6% (-1,9%), PMP 5,7% (+2,2%), UDMR 5,4% (+1,4%), ALDE 4% (-4,2%).

Concluzie: anul trecut, cei de la INSCOP au furat procente de la PNL, UDMR și mai ales de la USR-PLUS și PMP, fiind foarte generos, în schimb, cu PSD, ALDE și Pro România.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Lista celor 103 municipii cu zone metropolitane pe 30 km, în care nu e obligatorie declarația pe proprie răspundere

2 COMENTARII

  1. Egal cu zero….vom vedea la alegeri dacă se vor mai ține!!!.. dacă mergem în ritmul asta de semidictatura..greu să mai revi la democrație …poate după 2025….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here