Revolta din Belarus ar putea fi înăbușită de Moscova într-o baie de sânge, pe modelul România 1989. Putin i-a promis ajutor lui Lukașenko

0
4954
Minsk, 16 august 2020: o mulțime uriașă cere plecarea lui Lukașenko

În convorbirea telefonică de duminică, presedintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său belarus Aleksandr Lukașenko că, „dacă va fi necesar”, Moscova este gata să-i asigure sprijin în conformitate cu pactul militar colectiv din care ambele țări fac parte, informeaza Kremlinul într-un comunicat de presă, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Moscova a precizat în același comunicat că asupra Belarusului „se aplică presiune externă”, dar nu a menționat cine face acest lucru.

„Ambele părţi au exprimat încrederea că toate problemele apărute vor fi rezolvate curând. Ideea centrală este ca actualele probleme să nu fie utilizate în avantajul forţelor distructive care încearcă să afecteze cooperarea benefică dintre cele două ţări în cadrul Uniunii Rusia-Belarus”, a comunicat Preşedinţia Rusiei.

Lukașenko i-a promis lui Putin că-i va elibera pe cei 32 de cetăţeni ruşi arestaţi în Belarus pe motiv că ar fi ațâțat protestele împotriva președintelui belarus.

Putin i-a promis lui Lukașenko că toate problemele acestuia „se vor rezolva”. Altfel spus, că Moscova nu va lucra la debarcarea lui, ci îl va apăra de alte pericole, interne sau externe.

Promisiunea făcută de Putin lui Lukașenko sună lugubru pentru protestatarii pro-democrație din Belarus. Dacă rușii se vor implica pentru „liniștirea” Belarusului, adică pentru securizarea poziției lui Lukașenko, e de așteptat s-o facă dur, în forță, chiar dacă prin acțiuni neasumate.

Ar putea ieși o baie de sânge ca în România, în decembrie 1989. Atunci, Moscova s-a implicat decisiv nu doar în răsturnarea lui Ceaușescu (prin paralizarea sistemului de securitate al acestuia), ci și în impunerea la putere a unui lider pro-rus (Ion Iliescu) și a unei echipe filo-moscovite. Nenorocirea e că pentru a-și atinge acest obiectiv, Moscova (pe atunci, capitala URSS) a regizat o diversiune de mari proporții (Operațiunea „Teroriștii”), care a produs peste 1.000 de morți și peste 3.000 de răniți prin împușcare.

Dacă Moscova se va implica în susținerea lui Lukașenko așa cum s-a implicat în susținerea lui Iliescu (conform promisiunii lui Putin), cetățenii din Belarus trebuie să fie pregătiți pentru mult sânge vărsat și pentru multă durere! Rușii cunosc o singură metodă de „pacificare” a țărilor pe care vor să le controleze: călcând pe cadavre.

„Cea mai mare manifestație din istoria Belarusului”

Sute de mii de oameni s-au strâns duminică în centrul capitalei belaruse, Minsk, încercând să-l alunge de la putere pe dictatorul republicii ex-sovietice. „Marșul Libertății este cea mai mare manifestație din istoria Belarusului”, consemnează jurnalistul Frank Viacorka, martor ocular la protestele de la Minsk.

Lukașenko se bazează însă pe promisiunea liderul rus Vladimir Putin că-l va apăra în situații critice, inclusiv prin trimiterea unor trupe speciale.

Putin face acest joc și în alte țări conduse dictatorial. Cele mai cunoscute cazuri, în prezent, sunt Venezuela și Siria, unde Nicolas Maduro și Bashar al-Assad se mențin la putere cu ajutorul mercenarilor lui Putin.

Primul mort a fost îngropat

Sute de persoane au venit duminică, în orașul Gomel din Belarus, la înmormântarea unui tânăr care a fost arestat în timpul protestelor împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko și apoi a murit la spital, relateaza DPA.

Mama tânărului acuză poliția pentru moartea fiului ei, care suferea de o boală de inimă. El a fost arestat duminică, 9 august (ziua alegerilor prezidențiale), în timp ce mergea la prietena lui, și a murit la spital, în custodia poliției.

Autoritățile au confirmat decesul abia miercuri și au precizat că medicii legiști vor stabili cauza decesului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Jale mare la RTV: propagandista Rusiei se plânge că a fost atacată cu ouă clocite!

Dr. Musta despre idioții pandemiei: „S-au infectat, i-am salvat, dar ei nu cred că au fost bolnavi de Covid!”

* Încă un sondaj confirmă: Nicușor Dan va câștiga Primăria Capitalei. Scor surprinzător de mare pentru Firea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.