Se încheie circul așa-ziselor represalii împotriva Austriei prin care puterea PSD-PNL a încercat să se sustragă responsabilității în cazul eșecului înregistrat în decembrie, când România nu a fost admisă în Spațiul Schengen. La o lună după pumnii agitați în aer de Rareș Bogdan și de amenințările lui Marcel Ciolacu, România își retrimite la Viena ambasadorul pe care-l chemase ca semn al răcirii relațiilor.
Emil Hurezeanu fusese rechemat în țară în decembrie, în toiul campaniei de manipulare prin care PNL încerca să le arate românilor că nu Iohannis și Guvernul Ciucă fuseseră vinovați de ratarea intrării în Schengen, ci ostilitatea „irațională“ a Austriei. Acest gest a făcut parte dintr-un set de declarații și inițiative populiste, precum îndemnurile ca românii să boicoteze firmele austriece și companiile de stat să-și mute conturile din băncile cu capital austriac.
Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, totul rămânând la stadiul de vorbe goale. În scurt timp, s-a demonstrat că Austria avusese dreptate să reclame că România este o rută importantă de migrație ilegală. Au apărut date concrete care arată că granița de Vest a României e un ciur prin care grupări de interlopi fac trafic masiv de migranți cu complicitatea autorităților și știința politicienilor. S-a descoperit că ministrul Bode și-a pus un prieten din liceu șef la Inspectoratul de Imigrări, iar respectivul a fost prins jucând Solitaire în timpul unei reuniuni cu colegii săi din celelalte țări UE tocmai pe tema migrației ilegale!
Coincidență sau nu, după acest imens scandal au început să apară rezultatele. La granițele României a crescut masiv numărul de migranți prinși – semn că abia acum s-a luat în serios această problemă la vârful statului. În consecință, Austria a anunțat că și numărul de migranți ilegali a scăzut brusc începând din luna ianuarie.
Klaus Iohannis a vorbit joi, la telefon, cu Alexander Van der Bellen, președintele Austriei, pe tema votului negativ al Vienei dat în decembrie, în privința aderării României la Spațiul Schengen. După această discuție, anunță Administrația prezidențială, Iohannis a decis să-l retrimită la Viena pe ambasadorul Emil Hurezeanu, „ca gest de deschidere pentru identificarea unor soluții constructive și de falicitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile“.
Citiți mai jos comunicatul integral al Administrației prezidențiale din România despre discuția dintre cei doi șefi de stat.
„Președintele României a exprimat deschiderea autorităților române de a lucra împreună, în plan bilateral și european, pentru a implementa soluțiile identificate pentru reducerea migrației ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria“
„Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 19 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Austria, Alexander Van der Bellen, la inițiativa părții austriece.
Președintele Klaus Iohannis a transmis omologului austriac că votul negativ exprimat de Austria în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne privind aderarea României la spațiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetățenilor români. Președintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înțeles cu cât nu reflectă bunele relații existente între cele două țări și cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne, și nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migrația ilegală.
În cadrul discuției, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că România este și va continua să fie un furnizor de securitate și va proteja în continuare în mod eficient frontiera externă a Uniunii Europene, în interesul tuturor cetățenilor europeni, așa cum a făcut-o și până acum.
Președintele României a mulțumit pentru sprijinul exprimat public de Președintele Austriei pentru aderarea țării noastre la Schengen și a arătat că mesajele numeroase de susținere venite din partea mediului politic, economic și social din Austria sunt semnale clare că locul României este în Schengen și că va putea fi identificată o soluție. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat interesul direct și prioritar al țării noastre ca poziția actuală a Austriei să fie schimbată cât mai curând posibil, guvernul austriac să adopte o atitudine constructivă și îndreptată spre cooperare, astfel încât obiectivul de aderare a României la Schengen să fie atins anul acesta.
De asemenea, Președintele României a exprimat deschiderea autorităților române de a lucra împreună, în plan bilateral și european, pentru a implementa soluțiile identificate pentru reducerea migrației ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria. De altfel, aceste propuneri și disponibilitatea părții române de a contribui cu soluții au fost prezentate în mod repetat autorităților austriece.
În urma discuției cu Președintele Van der Bellen, Președintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în țară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022. Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluții constructive și de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile.
Cei doi Președinți au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind evoluțiile de securitate din regiune și sprijinul acordat Ucrainei.“
Dacă mai continuau austriecii ii dădeau in gat pe banditii bolșevici care au vândut pe șpagă petrolul, gazele și pădurile României 😂😂😂😂😂
Da, e f harnic Tandala, mai are pitin si da in fiert, cel putin pana e destula zapada pe partiile de ski.