Putin se pregătește să „taie” Rusia de la Internetul global, pentru ca protestatarii pro-Navalnîi să nu mai poată comunica între ei

2
1722
Putin se pregătește să "taie" internetul. Ilustrație: dw.com

Regimul Putin se pregătește să deconecteze Rusia complet de la Internetul global, pentru a-i împiedica pe protestatarii ieșiți în stradă după arestarea lui Navalnîi să mai aibă acces la informații și să mai comunice între ei.

Anunțul privind posibilitatea de a le “tăia” Internetul celor 150 de milioane de ruși a fost făcut de fostul premier și președinte Dmitri Medvedev, care a declarat pentru agenția Interfax că Rusia este pregătită “legal și tehnologic”.

Medvedev, acum președinte adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a dat vina pe SUA, spunând că americanii păstrează “drepturi cheie de control” asupra Internetului. Rusia s-ar putea deconecta, a spus oficialul de la Moscova, “dacă ar fi să se întâmple ceva extraordinar”.

Autoritățile de la Moscova au anunțat că vor amenda toate platformele social media care nu elimină filmările și postările de la mitingurile împotriva lui Putin

Acel “ceva extraordinar” înseamnă chiar protestele împotriva regimului care zguduie Rusia de o perioadă bună. Opozantul Alexei Navalnîi, pe care Putin a încercat să-l otrăvească anul trecut cu Noviciok, a fost arestat la revenirea în Rusia. Au izbucnit proteste masive de stradă pretutindeni, din Siberia până la granița vestică a Rusiei, iar poliția a intervenit violent, bătând lumea și operând mii de arestări.

Oamenii comunică și se organizează prin intermediul aplicațiilor și al rețelelor de socializare, iar regimul Putin exact asta urmărește – să le rupă aceste canale de coagulare.

Rusia se pregătește de multă vreme pentru eventualitatea în care va trebui să se decupleze de la Internet. În 2019 s-a emis o lege a „internetului suveran”, care reglementează juridic deconectarea de la www.

În acest moment, protestele au loc în peste 100 de orașe din toată Rusia. Un material video despre un palat al lui Putin, urcat de echipa lui Navalnîi pe YouTube, a făcut deja peste 100 de milioane de vizualizări.

În replică, autoritățile de la Moscova au avertizat că vor amenda toate companiile social media care nu elimină postările video și materialele de la protestele opozanților lui Putin.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.