Raport secret britanic: armata rusă ar putea intra în colaps din cauza pierderilor uriașe – peste 30.000 de militari. Putin consideră că e “un preț acceptabil”

1
3923
Forțele rusești au ajuns la un punct în care pierderile suferite tind să devină insuportabile, relevă un raport confidențial britanic. REUTERS/Alexander Ermoșenko

Armata rusă e în pericol să intre în colaps din cauza pierderilor uriașe suferite în primele 3 luni trecute de la invadarea Ucrainei – peste 30.000 de militari, relevă un raport secret al armatei britanice la care au ajuns jurnaliștii de la The Mirror. Documentul este o analiză a evoluției războiului până acum și conține inclusiv informații despre starea de spirit de la Kremlin, unde Putin consideră că aceste pierderi sunt un “preț care trebuie plătit” ca să ocupe măcar estul și sudul Ucrainei.

Raportul a fost scris, spune sursa citată, de un analist de top din Marea Britanie pentru conducerea statului și văzut de cel puțin un înalt oficial din Guvernul de la Londra – cel mai probabil, autorul este un specialist din serviciile de informații. Documentul menționează că responsabili din armata rusă au încercat în van să-l convingă pe Putin că invazia este catastrofală și că imensele pierderi în echipamente și oameni nu sunt justificate de măruntele achiziții teritoriale. Însă dictatorul a fost de neclintit, replicându-le că el încă mai crede într-o „victorie parțială”.

Victoria parțială din zona Donbass ar fi salvatoare pentru Putin, care s-ar menține la putere și ar putea șantaja Kievul

Autorul analizei menționează însă că un eșec în Ucraina nu l-ar putea determina pe Putin să ordone un atac nuclear, așa cum amenință, de săptămâni bune, propagandiștii săi de la televiziunile de stat rusești.

Pentru dictatorul de la Kremlin, această victorie parțială din est este foarte importantă. Succesul în capturarea regiunilor Donețk și Lugansk i-ar oferi o pârghie asupra Kievului, în timp ce o înfrângere ar duce probabil la înlăturarea lui Putin din funcția de președinte.

Analiștii militari descriu bătălia din estul Ucrainei ca făcând parte dintr-o cursă contracronometru pentru Kremlin, care vrea să finalizeze capturarea regiunii industriale Donbass înainte ca mai multe arme occidentale să sosească pentru a consolida apărarea forțelor ucrainene.

„Populația rusă a «cumpărat» până de curând dezinformarea lui Putin“, care a reușit să ascundă eșecurile sau să dea vina pe alți oficiali de la Kremlin

Potrivit The Mirror, raportul confidențial spune: „Încercarea Rusiei de a obține o victorie rapidă și decisivă în Donbas nu a reușit încă. Ei continuă să avanseze, câștigând 1-2 km pe zi. Rușii obțin succesele de acum, în mare parte, prin intermediul unei bătălii de uzură, cu atacuri de infanterie repetate, foarte costisitoare, care amintesc de 1945 și nu de 2022“.

Documentul relevă că, până în prezent, Putin a reușit în mare parte să ascundă publicului rus „eșecurile grosolane“ ale invaziei sau să dea vina pe alți oficiali de la Kremlin: „Populația rusă a «cumpărat» până de curând dezinformarea lui Putin“.

Referitor la acest raport, comentatorul britanic Bruce Jones, specializat în spațiul rusesc, a declarat pentru The Mirror că până la urmă va veni un moment în care armata lui Putin nu va mai putea suporta alte pierderi: „Aceasta ar fi picătura care a umplut paharul, în care unitățile nu vor mai putea funcționa ca forță de luptă pentru că sunt atât de epuizate“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* Rușii îi torturează cumplit pe prizonierii capturați la Azovstal. Militarii sunt bătuți, electrocutați, strangulați, strânși cu cleștii și li se injectează medicamente experimentale

* Putin și ai lui, acuzați că și-au înecat intenționat marinarii de pe crucișătorul Moscova! „Au fost abandonați în bucătărie. Ofițerii au scăpat primii, ca șobolanii”

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Cum a fost posibilă a doua excludere din magistratură pentru Cristi Danileț în epoca Iohannis-PSD. „Asistăm la o anesteziere a Justiției pentru o epocă de concordie politică”

* Guvernul PSD-PNL, marele câștigător al inflației: a încasat, în doar 4 luni, cu 23 de miliarde de lei mai mult de pe urma exploziei prețurilor

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Real Madrid nu e o echipă, e o legendă! Nici nu trebuie să se mai prezinte la stadion, te bate doar cu istoria

* Dinamo a retrogradat la 74 de ani de când era înființată de bolșevicul Teohari Georgescu, sub ocupație sovietică

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here