marți, martie 5, 2024
AcasăNewsCioloș şi 4 "locotenenți" ai săi au demisionat din USR, care rămâne...

Cioloș şi 4 „locotenenți” ai săi au demisionat din USR, care rămâne cu doar 3 europarlamentari din 8! Noul partid al lui Cioloș nu va fi PLUS, ci REPER

-

Plecarea „grupului Cioloș” lasă USR descoperit în Parlamentul European: din 8 eurodeputați, partidul condus de Cătălin Drulă mai rămâne doar cu 3. Ceilalți 5 pleacă și fondează o nouă formațiune politică: REPER, continuatorul PLUS-ului care anul trecut s-a „topit” în USR.

Dacian Cioloș s-a săturat de USR la mai puțin de 8 luni de la Congresul care hotăra fuziunea dintre partidul său, PLUS, și vechiul USR, condus la acea vreme de Dan Barna. La același Congres din 3 octombrie 2021, Cioloș era ales președinte al noului USR, care „înghițise” PLUS. După numai 4 luni, el a demisionat de la conducerea partidului, iar astăzi a renunțat și la statutul de membru.

Deși nu a participat la alegerile din 2019, noul partid REPER va avea din start 5 europarlamentari: Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu, Alin Mituța.

USR mai rămâne doar cu 3 europarlamentari: Vlad Botoș, Vlad Gheorghe, Nicolae Ștefănuță.

- Advertisement -

România are 33 de membri în Parlamentul European, dintre care 8 au revenit în 2019 Alianței USR-PLUS.

„Nu vedem la conducerea USR nici dorinţa, nici maturitatea de a schimba o direcţie care duce partidul spre irelevanţă politică”

Europarlamentarii Dacian Cioloș, Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Alin Mituţa și Dragoş Tudorache au renunţat marţi la calitatea de membri ai USR. Ei declanşează înfiinţarea unei noi formaţiuni politice – Reînnoim Proiectul European al României (REPER). Cei cinci rămân afiliaţi grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Într-o declaraţie comună, transmisă printr-un comunicat de presă, cei cinci europarlamentari au explicat: „Din păcate, conducerea actuală a USR a îndepărtat partidul treptat, dar sigur, de valorile şi promisiunile cu care noi, eurodeputaţii aleşi pe lista Alianţei 2020 USR-PLUS, am cerut şi obţinut votul a două milioane de cetăţeni români în campania electorală din 2019. Nu vedem la conducerea USR nici dorinţa, nici maturitatea de a accepta greşelile trecutului şi de a schimba o direcţie care duce partidul spre irelevanţă politică. Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competenţe (oameni şi idei) şi de a dezvolta organizaţia. Vedem un cerc restrâns de membri care îşi consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre şi ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”.

- Advertisement -

Cei cinci europarlamentari rămân afiliaţi grupului Renew Europe din Parlamentul European. Ei anunță: „Am înţeles nemulţumirile susţinătorilor noştri, vedem că guvernarea PNL-PSD nu reprezintă o soluţie şi că nu există o alternativă reală în actualele partide de opoziţie. Avem responsabilitatea de a crea această alternativă şi am decis înfiinţarea partidului REPER, pe care-l vom construi împreună cu cei care se vor alătura acestui demers”.

În manifestul REPER, adresat cetățenilor români, se mai arată: „Îţi împărtăşim dezamăgirea. Noi, cei care am activat deja în politică într-un fel sau altul, ne asumăm partea noastră de responsabilitate. Ştim că ne-ai oferit încrederea prin vot. Ştim că ţi-ai pus speranţe în noi. Suntem gata s-o luăm de la capăt, folosind experienţa şi învăţămintele din ceea ce am făcut până acum. Suntem gata să lucrăm împreună cu tine, să facem lucrurile altfel. Dacă nu te simţi reprezentată sau reprezentat de nicio organizaţie politică din România de astăzi, provocarea este să construim acest proiect politic împreună. Transformarea României este posibilă numai dacă ştim cum să facem echipă, să găsim forme noi de conlucrare cu societatea – cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, cu mediul academic, cu cele şi cu cei care vor să fie activi, să participe la viaţa comunităţii lor şi a ţării, fie că trăiesc în România, fie peste hotare. Niciun partid politic din România nu a reuşit acest lucru până acum. Am văzut găşti, grupuri de interese, prietenii, oportunism, dar nu echipe. Provocarea noastră este să facem o mare echipă”.

Cu excepția lui Dragoș Tudorache, ceilalți patru europarlamentari plecați din USR pentru a fonda REPER au făcut și anunțuri individuale, pe paginile lor de Facebook.

Anunțul lui Dacian Cioloș (europarlamentar)

Îmi este imposibil să găsesc o formulă prin care să exprim pe de-a-ntregul ceea ce simt în aceste momente. Cu siguranță despărțirea de USR îmi lasă un gust amar și o uriașă cantitate de tristețe.

În același timp, nu vreau să renunț la speranța că există o soluție politică prin care să oferim electoratului din România un mod de a face politică moderată care să reflecte o stare de spirit diferită față de ceea ce a primit în ultimele decenii. Sunt optimist de felul meu și cred că mai presus de orice e important să păstrăm speranța că putem depăși obstacolele, iar vocația noastră principală este de a construi o lume mai bună. Iar acest lucru nu se face vorbind doar în mici cercuri închise de prieteni, ci stabilind punți cu societatea civilă, muncitorii, antreprenorii și cu celelalte forțe politice chiar dacă avem diferite viziuni despre viitor.

De astăzi, mă alătur unui nou proiect politic inițiat alături de colegii mei europarlamentari Ramona Strugariu, Dragos Pislaru, Alin Mituța și Dragos Tudorache. Este vorba de un nou partid care va face parte din familia europeană Renew Europe și despre care veți găsi toate detaliile necesare la următorul link: https://www.partidulreper.ro. M-aș bucura ca ideile și propunerile noastre să vă atragă și să ne reîntâlnim în acest nou proiect.

Pentru cei mai puțin familiarizați cu ultimele evoluții politice cred că sunt necesare câteva precizări în legătură cu decizia mea de a părăsi USR și de a participa la acest nou proiect.

Am crezut multă vreme, în anii de după 1989, în înflorirea vieții politice din România și în revigorarea unor partide cu vocație și dorința de a se transforma în stâlpi ai democrației românești. Numiți-le instituții sau găsiți orice altă metaforă pentru ele. Din nefericire, unul după altul, partidele începutului de drum au capotat, s-au dizolvat în metehne politice reprobabile sau au supraviețuit într-o formă de o toxicitate insuportabilă. Au urmat ani în care am sperat că integrarea europeană va fi suficientă pentru a servi drept motor al unei noi politici interne care să transforme radical România. Nu a funcționat și din nou am revenit la o politică măcinată de conflicte și corupție. Pentru mine și mulți dintre cei cu care am avut bucuria să lucrez în ultimii ani, aceste nereușite au fost o motivație excepțională pentru a începe să construim o soluție politică bazată nu pe partide, instituții sau sisteme, ci pe încrederea în oameni.

Am avut multe deziluzii și multe obstacole, așa cum era de așteptat. Nu cred că vom reuși să schimbăm România peste noapte și fără să depunem un efort uriaș. Dincolo de propriile noastre îndoieli și gânduri, avem de luptat cu o mare de prejudecăți care ne va testa caracterul și puterea de a rămâne cinstiți cu noi înșine. Pentru a-mi respecta acest crez am intrat în politică și tot pentru a-mi respecta valorile și încrederea în oameni am decis să ies din USR. Nu își are rostul să ascund tristețea legată de această plecare, după cum nu pot să nu regret despărțirea de un număr uriaș de oameni pe care îi consider extraordinari, pe care îi respect pentru lupta și convingerile lor și pe care sper să îi am din nou aproape într-o zi.

Motivele acestei decizii însă sunt dincolo de orice îndoială astăzi, indiferent de sentimentele pe care mi le provoacă. Am gândit pragmatic, am gândit emoțional și sufletește, am gândit punând înainte de toate datoria pe care simt ca o am pentru societate. Nu am vrut cu orice preț să fiu președintele USR PLUS și am căutat o soluție politică rezonabilă, negociată și care să afecteze cât mai puțin taberele din partid. Nu am găsit înțelegere. Am câștigat alegerile pentru președinția partidului și am încercat să construiesc o punte între taberele artificiale din partid. Cred că negocierile politice sunt mereu soluția cea mai bună pentru a rezolva o situație conflictuală, dar am recunoscut că e imposibil să negociezi cu cineva care a uitat că e între prieteni și nu vede decât dușmani în jurul său. Am demisionat când am înțeles că șansele de a reforma un partid de care societatea are nevoie sunt inexistente, iar eu nu pot să mint sau să disimulez că este totul perfect doar pentru a ocupa o funcție trecătoare.

Pentru colegii din conducerea partidului a fost mai importantă revanșa simbolică de a șterge din răzbunare o parte din numele partidului decât să construim împreună. Am trăit un lung șir de dezamăgiri provocate de frica enormă pe care unii dintre colegii mei o au față de dispariția politică. Eu cred că trăind în frică faci greșeli și vezi deformat realitatea. Frica schimbă oamenii și le justifică alegerile monstruoase. Eu am ales să nu las frica să îmi dicteze deciziile, chiar și cu prețul ieșirii din politică. Suntem oameni trecători și societatea nu ar mai trebui să își lege toate speranțele de un lider politic. România și cetățenii săi trebuie să înțeleagă că vor fi aici și vor fi mai importanți decât orice președinte, premier sau ministru al cărui nume mai devreme sau mai târziu îl vor uita. Aceasta este lecția pe care eu am învățat-o în viață și în politică.

Vreau să le mulțumesc în același timp colegilor mei din USR pentru energia pe care au pus-o în slujba unor idealuri curate și corecte. Le doresc mult succes și sunt convins că mai devreme sau mai târziu ne vom reîntâlni și sper că ceea ce ne-a unit să fie la fel de puternic.

Noul proiect politic REPER este încărcat de viziunea că există un public în România care prețuiește moderația, care are nevoie de soluții, care are nevoie de oameni și proiecte, care este gata să depășească starea de conflict permanentă și dispus să asculte înainte de a propune direcții și soluții. Am crezut mereu că cine seamănă vânt culege furtună și poate că formația mea de agronom m-a educat să am răbdare și să cultiv în loc de a distruge. Politic poate părea un pariu, dar viața nu e doar politică, ci o cursă lungă în care răbdarea și puterea de a lupta sunt mai importante decât conflictul și frica de irelevanță. Îmi doresc să construim proiecte și să propunem soluții, să deschidem scena politică pentru cei care își doresc să participe la viața societății fără teama că ne vor veni alături oameni noi și dornici de muncă.

Vă promit că nu voi renunța la principiile de bază care îmi dau puterea să activez în serviciul public și că îmi voi depune toată energia pe care o am pentru o politică mai curată și pentru o Românie mai bună așa cum am încercat și până acum. Fără repere sănătoase nu vom reuși să schimbăm nimic.

Anunțul Ramonei Strugariu (europarlamentar)

Am demisionat astăzi din USR. Doare, pentru că este acea casă pe care am avut-o mai mult în ultimii ani decât propria mea locuință, sub acoperişul căreia s-au întâmplat şi multe lucruri bune, politic, s-au legat prietenii, am cunoscut oameni de calitate şi colegi extraordinari. Iar împreună cu aceşti oameni pot şi imi doresc să colaborez mereu, oricum s-ar numi spațiul comun în care ne vom întâlni. Este nevoie de fiecare om, de fiecare competență în parte şi de fiecare energie bună pe care o are România, pentru anii care vin.

Nu este vina acestor oameni că astăzi conducerea USR a devenit captivă propriei viziuni şi trăieşte pentru sine. Noi am promis României nişte lucruri, atunci când ne-am asumat mandatele europene. Până acum, nu doar că ne-am îndeplinit unele dintre aceste angajamente, la nivel european, dar le-am şi depăşit. Pentru altele ne batem în continuare şi suntem foarte aproape de obiective.

Acelaşi lucru ar fi trebuit să se întâmple şi în România, politic, cu reprezentarea şi angajamentele pe care USR şi le-a asumat. Sunt oameni care muncesc mult pentru aceste obiective. Nu este vina lor că actuala conducere le ignoră. Noi nu mai ştim nici ce fac cele 2 milioane de oameni care ne-au votat la alegerile europarlamentare, nici restul țării. Iar aceşti oameni au nevoie de soluții la criza de acum, de siguranță, de onestitate şi de respect. Au nevoie de nişte voci clare, sincere, care poate nu au toate răspunsurile împachetate cu grijă, dar au repere şi dorința de a dialoga şi de a lucra umăr la umăr cu toată resursa bună a României, pentru a le găsi – nu perfecte, ci cele mai bune şi mai adaptate realităților pe care le trăim. Nu populiste, ci echilibrate, decente, realiste.

Am demisionat pentru că eu nu mai văd la conducerea USR nici dorința, nici maturitatea de a înțelege aceste lucruri, de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică. Eu nu mai pot gira acest fapt.

Aşa că, împreună cu ceilalți colegi europarlamentari, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloş, am declanșat astăzi înființarea partidului REPER (Partidul REPER) – Reînnoim Proiectul European al României – o nouă inițiativă politică de dialog și interacțiune cu societatea și comunitatea de afaceri, care să adune resurse umane și soluții pentru crizele și provocările reale actuale din societatea românească. Costul și calitatea vieții, securitatea energetică şi alimentară, statul de drept şi respectul pentru justiție, transformarea climatică și digitală sunt doar o parte importantă a acestor provocări. Lor li se adaugă şi altele, care ne pot fragiliza democrația şi ne pot amenința, în mod real, libertatea. Oamenii aşteaptă răspunsuri. Noi asta avem de făcut, nu altceva.

Un proiect politic are datoria de a rămâne constant deschis către societate și mediul de afaceri, de a răspunde nevoii de a coagula oameni și resurse pentru pregatirea guvernării. Iar când ajunge la guvernare şi are majoritățile politice care dau tonul schimbării, să şi facă ce a promis.

Eu pentru asta am intrat în politică. Şi continui aici, împreună cu voi, toți cei care credeți în aceleaşi lucruri: https://www.partidulreper.ro/manifest.

Vă aşteptăm să construim împreună acest proiect, pentru că există soluții, există repere, există o Românie mai bună.

Anunțul lui Dragoș Pîslaru (europarlamentar)

Am decis să plec din USR. O spun cu părere de rău pentru că aveam mari speranțe legate de evoluția USR, mai ales după fuziune. Speram să ajungem să ne echilibrăm unii pe alții și să trecem de la un partid anti-sistem, oarecum radicalizat, la un partid al construcției pentru oameni, al empatiei și maturității politice. Nu a fost să fie așa și îmi asum și eu acest eșec al fuziunii.

Dar cert este că eu nu am intrat în politică ca să mă ocup de scandaluri interne și nici să asist la bullying în partid. Nu am intrat pentru a mă ralia la interese tribale și a lovi în cei din jur care nu sunt din tribul potrivit.

Eu cred că energia oamenilor politici trebuie sa fie dedicată construcției. Nu poți construi temelia unui partid solid cu ranga și cu teama pierderii controlului. M-am săturat de scandaluri și de neîncredere. Vă spun cu părere de rău, că, la 3 ani de mandat ca europarlamentar, pe cât de departe a ajuns această delegație în Parlamentul European, pe atât de departe suntem acasă în România de principiile pe care le susținem la nivel european.

Atunci când am plecat la drum împreună, am primit un mandat și o responsabilitate uriașă – oamenii și-au pus speranța în noi pentru a moderniza și reforma România. Acum, când este clar că viziunea mea s-a blocat în USR, este logic să încerc să-mi țin această promisiune și să pun mai presus încrederea alegătorilor decât interesele unui grup din partid.

De astăzi, alături de Ramona Strugariu, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloş, voi munci pentru un proiect liberal matur, fără scandaluri, meritocratic în noua formațiune REPER – Reînnoim Proiectul European al României. Rămânem afiliați grupului parlamentar Renew Europe.

Vă invit pe pagina www.partidulreper.ro, unde noi, inițiatorii, admitem că există în societate dezamăgire și neîncredere în partidele politice, dar că nu este prea târziu pentru a o lua de la capăt. Vă așteptăm alături de noi!

Și încă ceva, foarte important pentru mine – las în urma mea în USR mulți oameni faini, pe care îi prețuiesc cu adevărat. Pentru ei și pentru timpul petrecut alături, pe stradă, în campanii și nu numai, nu mă veți vedea vreodată atacând USR de acum încolo. Respect decizia celor care vor să rămână și urez succes USR și colegilor buni care rămân. În același timp însă, îi asigur pe toți aceia care vor să mi se alăture că m-aș bucura să ne regăsim într-un nou proiect politic de anvergură, în care să ne regăsim entuziasmul de a ne lupta pentru români și pentru România.

Anunțul lui Alin Mituța (europarlamentar)

Am intrat în politică în 2018 pentru proiectul în care cred și am crezut mereu: România europeană. Nu am intrat pentru a face acea politică clasică, în care scopul scuză mijloacele iar lupta pentru putere e principala preocupare și cea care stoarce cea mai multă energie în mod toxic și inutil.

Deși sunt mai puțin idealist decât acum câțiva ani, cred în continuare că se poate face politică și altfel, cu respect pentru colegi, cu dezbateri reale centrate pe soluții și pe politici publice pentru oameni.

De aceea, împreună cu colegii mei Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache, Dacian Cioloş Ramona Strugariu, cu care am împărtășit mereu aceleași idealuri, lansăm astăzi construcția REPER ― Reînnoim Proiectul European al României (https://www.partidulreper.ro/). REPER este o organizație care face parte din familia liberală europeană a Renew Europe și care are rolul de a continua proiectul României europene, pentru care am intrat în politică.

Este în același timp o zi tristă pentru că înseamnă și o despărțire de colegi și prieteni cu care am lucrat în PLUS și apoi în USR PLUS. Prețuirea mea pentru cei cu care am lucrat în special în campaniile pentru alegerile europene, parlamentare și locale rămâne aceeași. Am reușit împreună lucruri extraordinare și bune pentru România. Vă urez succes în continuare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Cum a fost posibilă a doua excludere din magistratură pentru Cristi Danileț în epoca Iohannis-PSD. „Asistăm la o anesteziere a Justiției pentru o epocă de concordie politică”

* Guvernul PSD-PNL, marele câștigător al inflației: a încasat, în doar 4 luni, cu 23 de miliarde de lei mai mult de pe urma exploziei prețurilor

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Membrii UE au ajuns neașteptat la un acord de embargo asupra petrolului rusesc. Acum se renunță la 67%, iar până la sfârșitul anului – la 90%

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* Raport secret britanic: armata rusă ar putea intra în colaps din cauza pierderilor uriașe – peste 30.000 de militari. Putin consideră că e “un preț acceptabil”

* Rușii îi torturează cumplit pe prizonierii capturați la Azovstal. Militarii sunt bătuți, electrocutați, strangulați, strânși cu cleștii și li se injectează medicamente experimentale

* Putin și ai lui, acuzați că și-au înecat intenționat marinarii de pe crucișătorul Moscova! „Au fost abandonați în bucătărie. Ofițerii au scăpat primii, ca șobolanii”

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

* Real Madrid nu e o echipă, e o legendă! Nici nu trebuie să se mai prezinte la stadion, te bate doar cu istoria

* Dinamo a retrogradat la 74 de ani de când era înființată de bolșevicul Teohari Georgescu, sub ocupație sovietică

- Advertisement -

5 COMENTARII

  1. USR s.a transformat intr.un partid de politicieni , toti numiti de conducerea pe care trebuie sa o slujeasca. Ciolos a incercat sa rupa cercul asta vicios iar pe listele partidului sa apara oameni propusi de altii chiar din afara partidului. Asa ajungeau pe lista oamenii mai potriviti decat slugi de partid. Nu a fost lasat sa faca asta.sper ca la REPER sa ajunga pe liste oameni competenti care vor sa faca ceva. Altfel partidul e un GIO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -