Sondaj: PSD + AUR + PNL = 66,8%! PNL a fost încălecat de AUR. Evoluția intenției de vot din 2021 încoace și predicțiile pentru anul 2024 (INSCOP)

5
1038

PSD, PNL și AUR, partidele care se opun reformei în România, cumulează 66,8% din intențiile de vot, relevă un sondaj de opinie INSCOP publicat miercuri, pe contul său, de sociologul Remus Ștefureac, directorul institutului. USR, singurul partid din „The Big Four” care militează deschis pentru reformă, occidentalizare, stoparea corupției și apropierea de Europa, are 12,7% din preferințe.

Față de acum doi ani, marele perdant este PNL, iar marele câștigător este AUR.

Trădarea promisiunilor din campania electorală pentru alegerile din 2020 și înhăitarea cu PSD le-a adus liberalilor o scădere de aproape 9% în intențiile de vot.

Cei care au capitalizat această prăbușire n-au fost, paradoxal, pro-europenii de la USR, ci extremiștii filo-ruși de la AUR, care au crescut în acest interval cu aproape 6 procente.

USR a scăzut, din iunie 2021 până azi, cu 0,5%, iar PSD – cu 1,5%.

Rezultatele ultimului sondaj de opinie INSCOP, făcut în iunie 2023:

  • PSD – 28,7%

  • AUR – 20,1%

  • PNL – 18%

  • USR – 12,7%.

Sociologul Remus Ștefureac spune că există o tendință de apropiere a scorurilor înregistrate de partide, ceea ce anunță o luptă strânsă la alegerile europarlamentare de anul viitor.

Vă prezentăm concluziile directorului INSCOP.

Remus Ștefureac: „Scorurile principalelor patru partide încep să se strângă, ceea ce sugerează o competiție strânsă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menține acestă tendință de erodare a partidelor de la guvernare și de creștere a celor din opoziție”

„The BIG PICTURE.

Evoluția intenției de vot măsurate de INSCOP Research pentru principalele partide în ultimii doi ani (iunie 2021 – iunie 2022) și cu un an înainte de primul test electoral – alegerile europarlamentare din iunie 2024.

Dincolo de evaluarea intenției de vot a momentului pentru principalele partide, ceea ce contează cu adevărat este tabloul de ansamblu și capacitatea de a analiza date dintr-o perspectivă mai cuprinzătoare, care surprinde marile tendințe.

Câteva concluzii:

1. În iunie 2021, se aflau la guvernare PNL, USR și UDMR. În iunie 2022, se aflau la guvernare PNL și PSD (câteva zile și UDMR)

2. Erodarea la guvernare afectează ceva mai mult PNL pentru că s-a aflat cel mai mult la guvernare. PNL pierde puțin peste 8 procente comparativ cu iunie 2021 (de la 26,6% în iunie 2021 la 18% în iunie 2023) și două procente comparativ cu decembrie 2021, când s-a instalat guvernul PNL-PSD-UDMR (de la 20,1% la 18%).

3. PSD se află la guvernare de un an și jumătate, iar erodarea la guvernare începe să-și producă efectul și asupra social-democraților. PSD pierde un procent și jumătate față de iunie 2021, când era în opoziție (de la 30,2% în iunie 2021 la 28,7% în iunie 2023), și aproximativ 7 procente față de momentul în care a intrat la guvernare în noiembrie-decembrie 2021 (de la 36% în decembrie 2021 la 28,7% în iunie 2023).

4. AUR, aflat mereu în opoziție în această perioadă, deși a avut o evoluție foarte sinuoasă, crește 6 procente în ultimii doi ani, de la 14,2% în iunie 2021 la 20,1% în iunie 2022). În ultima jumătate de an, AUR înregistrează o creștere relativ constantă a intenției de vot.

5. USR, care a trecut de la putere, în iunie 2021, în opoziție, stagnează (13,2% în iunie 2021, respectiv 12,7% în iunie 2023). De la începutul acestui an, USR a început să crească ușor, recuperând aproximativ 3 procente față de platoul de 10% pe care se instalase în ultima jumătate a anului 2022.

6. Scorurile principalelor patru partide încep să se strângă, ceea ce sugerează o competiție strânsă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menține acestă tendință de erodare a partidelor de la guvernare și de creștere a celor din opoziție. Prin urmare, cu un an înainte de primele alegeri, toate partidele au timpul necesar pentru a-și calibra mesajele, politicile, acțiunile astfel încât să modifice această tendință. Deși dificil, nu este chiar imposibil, însă sunt vitale înțelepciunea politică, o conectare mai bună cu agenda reală a populației, o capacitate de comunicare mult îmbunătățită și, mă încăpățânez s-o spun, responsabilitate, onestitate, rezultate și cât mai putțn populism deșănțat.

Datele sunt extrase din sondaje INSCOP Research realizate în ultimii doi ani, reprezentative pentru populația adultă a României.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Apropiați ai Gabrielei Firea apar într-un înfiorător dosar de tortură la un azil de bătrâni. O fostă responsabilă pentru aceste atrocități lucrează acum la Ministerul Familiei; Firea a luat-o cu ea de la Antena 1, via Primăria Capitalei

* Iohannis, înconjurat de plagiatori și impostori, a promulgat entuziast legile „României Educate”. Primul efect toxic: amnistierea plagiatorilor

* Victor Rebengiuc: „Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră” / „Revoluţia a fost o iluzie, ruşinea pe care o trăim acum. Moştenitorii comuniştilor au pus mâna pe putere, au furat toţi banii”

* Ministrul Boloș (PNL), amenințat în partid că „va fi dat cu capul de pereți”! Motivul: a îndrăznit să dezvăluie că UE ne taie fondurile europene dacă nu reducem deficitul

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* VIDEO. Băsescu către jurnalistul-mutant de la Realitatea Plus: „Marș, mă! Documentează-te!”. Fostul președinte i-a aplicat chiar sloganul televiziunii. Răzbunarea frustratului: i-a închis telefonul

* CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

* VIDEO. Minciunile lui Putin. De la „Rusia nu are nimic de-a face cu Wagner” la „Wagner este finanțat în întregime de stat”. Mercenarii sunt responsabili de masacre în mai multe țări și declarați organizație criminală la nivel mondial

* „Du-te, copile, unde vezi cu ochii! Alege o meserie pe care s-o poți practica oriunde și apoi pleacă, du-te cât mai departe de țara asta!”

* România e regina Europei la tenis de masă: unguroaica noastră e mai tare decât chinezoaicele nemților! În finală: România – Germania 3-2, Bernadette Szöcs ne-a adus două puncte

5 COMENTARII

  1. Eu am spus demult ca PNL va scădea. Pe lingă cîte prostii au făcut au venit și cu personaje falimentare: Bode, Gorghiu, Roman, Muraru, Rares Bogdan (numai gura e de el).

  2. Alianta pentru Unirea cu Rusia este creatia PSD care si-a propus sa culeaga mahnitii societatii care nu-i mai votau pentru ca nu primeau pomana la mana intinsa. D-asta Dancu si Ciolacu l-au chemat de cateva ori la ordine pe Simion. AUR in Parlament a votat alaturi de PSD. Garnitura de parlamentari este de cea mai joasa speta tocmai pentru a face taraboi. PNL s-a multumit cu un ciolan insa la vot o sa se vada adevarata valoarea. PNL nu mai obtine nici macar 10%, iar USR are mult mai multe sanse sa ajunga la 20%, fara sa il ajute cu nimic pentru ca PSD va lua caimacul cata vreme 55% din romani se pisa pe el de vot. Merita ceea ce voteaza. Asta este frumusetea in democratie, prostii si hotii pot ajunge sa imparta dreptatea si banii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.