joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsProbleme cu vaccinul AstraZeneca. În România a fost retras, preventiv, un lot...

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. În România a fost retras, preventiv, un lot după două decese suspecte în Italia. La noi nu au fost, până acum, astfel de cazuri

-

Autoritățile din România au luat decizia să retragă de la utilizare lotul ABV2856 al vaccinului AstraZeneca, după ce în Italia s-a raportat decesul a două persoane. Există suspiciunea că serul le-a provocat acestora emoblie (cheaguri de sânge). Este al doilea lot AstraZeneca scos de la utilizare după ABV5300 (doze din acest lot n-au ajuns în România). Acest vaccin pare să provoace, în continuare, cele mai mari probleme, în pofida încercării autorităților de a convinge oamenii că este sigur.

Vaccinul AstraZeneca, fabricat prin tehnologia tradițională, a întâmpinat de la început dificultăți. Astă-toamnă, administrarea pe voluntari a fost oprită o perioadă după decesul unuia dintre aceștia. S-a spus atunci că moartea omului n-a avut legătură cu vaccinul.

Până la urmă, AstraZeneca – mult mai ieftin decât vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, fabricate prin tehnologie inovativă – a intrat în uz. Dar problemele continuă. Efectele adverse provocate de acest vaccin sunt mult mai dese și mai puternice decât ale celorlalte două. În plus, testele au arătat că e mai puțin eficient decât produsele Pfizer și Moderna.

Până acum, se vorbește de două loturi, autoritățile spunând că acestea au fost cu probleme și că vor fi înlocuite cu alte vaccinuri de la AstraZeneca.

- Advertisement -

Însă producția este automatizată și, în mod normal, n-ar trebui să existe diferențe între loturile livrate.

Trebuie precizat, totuși, că în România nu s-au înregistrat, până acum, probleme cu AstraZeneca, deși s-au vaccinat deja aproape 215.000 de persoane.

În același timp, distanța foarte mare de timp între prima doză și rapel (67 de zile) face ca niciunul dintre cei vaccinați să fi ajuns la momentul rapelului.

- Advertisement -

Comunicatul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

  1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
  2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
  3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -