S-au vaccinat deja 77.000 de români cu lotul AstraZeneca oprit de la utilizare. Colonelul Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale: “Nu sunt motive de panică”

0
450

Aproximativ 77.000 de români au fost deja vaccinați cu lotul 2856 de la AstraZeneca oprit între timp de la utilizare, după ce în Italia s-au înregistrat două decese. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, spune că nu sunt motive de panică și că incidentele raportate în Italia sunt investigate acum, pentru a se vedea dacă există vreo legătură cu vaccinul.

Italia și alte țări din Uniunea Europeană, între care și România, au scos de la utilizare lotul 2856 după două cazuri de tromboembolie (cheaguri de sânge) după vaccinarea cu AstraZeneca.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) cercetează acum decesele. Colonelul Valeriu Gheorghiță a menționat la Digi24 că nu sunt motive de panică și că “nu avem o atitudine particulară pentru persoanele vaccinare atât cu dozele din lotul ABV2856 cât și cu cel din celelalte tipuri de vaccinuri”. El a invocat statistica.

Argumentele nu sunt însă convingătoare, pentru că simptomele menționate de autoritățile italiene la cazurile de tromboembolie din lotul ABV2856 al AstraZeneca sunt similare cu cele constatate la un alt lot oprit de la utilizare, ABV5300 (din care n-a ajuns însă în România nicio doză, el fiind utilizat în alte țări UE).

Ce spune colonelul Valeriu Gheorghiță despre vaccinarea cu AstraZeneca și reacțiile adverse constatate

„Evenimentele trombotice presupun apariția cheagurilor de sânge și pot cauza consecințe medicale în funcție de localizarea acelui cheag. Din acest punct de vedere, nu avem o atitudine particulară pentru persoanele vaccinate atât cu dozele din lotul 2856 cât și cu cel din celelalte tipuri de vaccinuri.

Din punct de vedere statistic, ca și în populația generală nevaccinată, există probabilități diferite de apariție a unor evenimente cardiovasculare, neurologice. În România, principala cauză de mortalitate este reprezentă de afecțiunile cardiovasculare.

Din toate aceste motive și având în vedere frecvența acestor evenimente raportate, centralizat la nivel european, nu arată o incidență mai crescută decât se întâmplă în mod obișnuit în rândul populației. Nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate.

Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, luăm legătura cu medicul de familie sau serviciul de urgență, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul.

Italia a ridicat o suspiciune legată de apariția a două evenimente majore de natură trombotică pe un lot ABV2856 și a decis să suspende vaccinarea cu acest tip de vaccin din lotul aferent.

Am făcut o evaluare cât se poate de rapidă a tipului de vaccin pe care l-am primit și al loturilor transmise, în România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856.

Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate. Ele vor fi păstrate. În momentul în care vom avea o concluzie a EMA, vom decide ce se va întâmpla cu acest lot.

Activitatea de vacinare continuă“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here