Bugetul alocat Președinției pe 2023 se dovedește neîncăpător pentru setea de relații externe a lui Klaus Iohannis, care aproape că a dat gata banii alocați deplasărilor deși nu au trecut nici 4 luni din acest an. Șeful statului a cheltuit în luna martie aproape 50% din totalul bugetului anual alocat deplasărilor externe pe acest an, scrie „Europa Liberă“.
Călătoriile făcute în martie în Extremul Orient, unde președintele a vizitat Japonia și Singapore, au costat bugetul public 10,385 milioane lei (circa 2,1 milioane euro).
După câteva săptămâni în care și-a refăcut forțele, Iohannis a închiriat iar unul dintre cele mai luxoase avioane din lume (cu care zboară de obicei șeicii și oligarhii ruși) și a plecat din nou, pentru 9 zile, de data asta la celălalt capăt al Pământului, într-un amplu turneu prin America de Sud (Brazilia, Argentina, Chile).
De la 1 ianuarie și până la plecarea în America de Sud, Președinția a cheltuit 12,2 milioane lei (2,45 milioane euro) pentru vizitele lui Iohannis, adică peste 45% din totalul banilor disponibili în acest an. Bugetul pentru deplasări pe tot anul 2023 este de 27 de milioane de lei (5,25 milioane euro), așa că, după expediția în America de Sud, e de așteptat ca președintele să ajungă la fundul sacului.
Cum până la finalul anului mai sunt 8 luni, interval în care ar trebui să mai facă și călătorii obligatorii la Bruxelles și în alte locuri din Europa, pentru întruniri serioase, e de anticipat că Iohannis va cere – iar coaliția PSD-PNL va acorda – o suplimentare de buget pentru deplasări.
Acest lucru se întâmplă exact într-un moment în care miniștri din Guvern recunosc deschis că există o gaură uriașă, de 20 de miliarde de lei (4 miliarde de euro), pe care nu știu cum s-o acopere și că va fi nevoie de tăieri de cheltuieli bugetare. Deja Guvernul a sistat de 3 luni sprijinul pentru refugiații ucraineni.
În cele 31 de zile ale lunii martie, Iohannis a avut 4 călătorii în străinătate, însumând 12 zile:
– 6-10 martie – în Japonia și Singapore (turneu de prietenie),
– 15 martie – Bulgaria (semnarea parteneriatului strategic cu vecinii de la Sud de Dunăre),
– 18-21 martie – Dubai și Emiratele Arabe Unite (turneu de prietenie),
– 23-24 martie – Belgia (participare la Consiliul Europei, de la Bruxelles).
Administrația Prezidențială și președintele Iohannis însuși au refuzat să divulge cât a costat expediția din Japonia, invocând o lege atât de secretă încât nu apare nici măcar în Monitorul Oficial.
O tema falsa, demna de FAKE.