vineri, aprilie 12, 2024
AcasăLumeaPrima factură dureroasă pe care o aduce Brexit-ul: Scoția se rupe de...

Prima factură dureroasă pe care o aduce Brexit-ul: Scoția se rupe de Marea Britanie ca să rămână în UE

-

Decizia de a părăsi Uniunea Europeană va aduce Marii Britanii o factură dureroasă. Dincolo de efectele economice, la orizont apar probleme mult mai grave, de statalitate. „Nu am fost niciodată mai sigură de obținerea independenței Scoției decât sunt acum”, a declarat șefa Guvernului local scoțian, Nicola Sturgeon.

Afirmația este parte a discursului susținut de Sturgeon în fața colegilor ei din Partidul Național Scoțian (SNP), la conferința anuală a formațiunii, scrie The Guardian.

„Prioritatea de acum este combaterea pandemiei, dar Scoţia trebuie să fie pregătită pentru ceea ce urmează. Scoţia se apropie de un moment istoric. Independenţa este o perspectivă clară, iar în contextul unirii eforturilor, al atitudinii umile şi muncii dificile, nu am fost niciodată mai sigură că vom obţine acest lucru. Poporul scoţian are dreptul de a-şi stabili viitorul. Trebuie să ne concentrăm toate eforturile pentru a ne asigura că oferim o ţară mai bună generaţiilor următoare”, a spus Sturgeon.

„Independența Scoției este foarte vizibilă – cu unitate, smerenie și muncă, sunt sigură că vom atinge acest obiectiv. Independența are, acum, sprijinul unei majorități a opiniei publice. Țara noastră are un potențial și o rezervă de talent atât de mare. Putem construi o economie rezistentă, care să aibă dreptatea ca fundament”, insistă Nicola Sturgeon.

- Advertisement -

Afirmațiile premierului scoțian vin după o victoria zdrobitoare obținută de partidul său la ultimele alegeri generale britanice, în care SNP a obținut 48 din cele 59 de locuri în Scoția.

De atunci, mai multe sondaje de opinie arată că o majoritate clară a scoțienilor sunt acum în favoarea secesiunii. Potrivit unui sondaj publicat de institutul Ipsos Mori în luna octombrie 2020, o majoritate fără precedent, de 58% dintre scoțieni, se pronunță în favoarea independenței regiunii lor față de Regatul Unit.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a precizat, însă, în mod repetat, că nu va permite un nou referendum pentru independența Scoției, argumentând că e vorba de un vot care vine „o dată pe generație”.

- Advertisement -

Nicola Sturgeon insistă că partidul său ar putea cere un nou referendum dacă va obține majoritatea covârșitoare la alegerile parlamentare locale din Scoția, din mai 2021. Ea a promis să stabilească înaintea scrutinului de anul viitor data unui al doilea referendum, susținând că Brexitul a schimbat radical datele pentru scoțieni.

Referendumul din 2014 și Brexitul ce a urmat

Un referendum privind independența Scoției a mai avut loc și în 2014, însă atunci scoțienii au respins cu 55% opțiunea secesiunii, optând să rămână parte a Regatului Unit.

De atunci, însă, multe alte evenimente și decizii luate la nivelul Regatului Unit – în primul rând Brexitul, căruia scoțienii i s-au opus cu îndârjire (peste 60% au votat împotrivă) – au început să îndrepte opinia publică spre o susținere mai mare a opțiunii independenței.

Scurtă istorie

Anglia și Scoția au format Regatul Marii Britanii în 1707, când cele două țări au intrat într-un „contract” voluntar de uniune politică, administrativă și teritorială. Anterior, Anglia și Scoția fuseseră unite printr-o uniune personală dinastică încă din 1603, când Regele Scoției, Iacob al VI-lea, a moștenit Coroana Angliei după moartea Elisabetei I (Tudor), care a murit fără urmași. După ce a moștenit Coroana Angliei, Iacob VI (Scoția) și I (Anglia) și-a mutat curtea la Londra și a condus cele două țări din capitala Angliei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

ÎPS Teodosie mobilizează o „armată” de 350 de preoți și 100 de monahi împotriva Guvernului! Agentul „Mache” ordonă ca toată preoțimea din Constanța să încalce legea

Relu Fenechiu își trage și „copiii” în pușcărie. Adomniței – 3 ani și 2 luni cu executare. Și Chiuariu a fost condamnat, dar cu suspendare

50 de ani de închisoare pentru 10 condamnați, în Dosarul ANRP. Crinuţa Dumitrean – 6 ani și 3 luni, Horia Simu – 6 ani și 4 luni

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru ea, și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -