Relu Fenechiu își trage și „copiii” în pușcărie. Adomniței – 3 ani și 2 luni cu executare. Și Chiuariu a fost condamnat, dar cu suspendare

1
2523
Cristian Adomniței

În sinistra perioada sa de maximă putere, infractor Relu Fenechiu (ministrul Transporturilor) a promovat în  Guvernul Tăriceanu două tinere speranțe ale corupției ieșene: Tudor Chiuariu (ministrul Justiției) și Cristian Adomniței (ministrul Educației). Toți trei au fost condamnați pentru corupție. Lui Adomniței, condamnarea – în primă instanță – i-a venit vineri, 27 noiembrie 2020.

Dosarul lui Cristian Adomniței nu are legătură cu penibilul său mandat de ministru al Educației (2007-2008), ci cu cel de președinte al Consiliului Judeţean Iaşi (2012-2015).

Cristian Adomniţei a fost condamnat la 3 ani şi două luni de închisoare cu executare în Dosarul „Albumul”, care viza unele nereguli referitoare la un contract pe care Consiliul Județean Iaşi l-a încheiat cu o firmă, pentru promovarea judeţului. Decizia a fost luată vineri de Tribunalul Iaşi şi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

În același dosar, alte trei persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea, astfel:

  • Teodora Jinga (funcţionară în CJ Iași) – 4 ani şi 4 luni;
  • Carmen Irimescu (funcţionară în CJ Iași) – 4 ani şi 4 luni;
  • Letiţia Popa (administrator de firmă) – 4 ani şi 7 luni.

Cristian Adomnitei a fost acuzat de procurorii DNA de favorizarea faptuitorului şi fals intelectual într-un dosar privind nereguli referitoare la un parteneriat cu o firma privată, care a avut ca obiect promovarea judeţului.

Potrivit DNA, CJ Iaşi a atribuit, în 2013, firmei Laser Co un contract de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iași pe baza unor documente false întocmite de Letiţia Popa, administratorul firmei Laser Co.

Procurorii au demonstrat că, pentru ca respectivul contract să fie atribuit firmei pe care o administra, Letiţia Popa a întocmit şi utilizat documente false, creând aparenţa îndeplinirii criteriilor de admisibilitate şi conformitate a ofertei. Ea a depus apoi toate aceste înscrisuri la autoritatea contractantă, CJ Iaşi.

Letiția Popa i-a determinat astfel, cu intenţie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie contractul firmei sale, în condiţiile în care oferta ar fi trebuit să fie respinsă, din cauza neîndeplinirii cerinţelor minimale ale caietului de sarcini.

DNA a precizat că firma Letiției Popa nu a respectat contractul, nepredând o serie de obiecte, a căror valoare a fost de peste 213.000 de lei.

Pentru ca Letiţia Popa să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase şi, totodată, să nu poata fi obligată, conform contractului, la plata penalităţilor, Cristina Teodora Jinga, cu intenţie, a determinat membrii comisiei de recepţie din care făcea parte şi Carmen Irimescu, să semneze un proces verbal antedatat, în cuprinsul căruia s-a menţionat, în mod nereal, că acestea fuseseră livrate. De asemenea, a semnat mai multe documente. Aceste activităţi au avut ca urmare producerea unui prejudiciu de peste 213.000 de lei judeţului Iaşi, la care se adaugă contravaloarea penalităţilor.

Totodată, în perioada martie – aprilie 2015, Cristian Adomniţei, cu intenţie directă, le-a ajutat pe Jinga şi Irimescu, în urma unei înţelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracţiunilor pe care acestea le comiseseră şi tragerea lor la răspundere penală, au susţinut procurorii DNA.

Relu Fenechiu, între Adomniței și Chiuariu

Chiuariu a luat 3 ani și 6 luni, cu suspendare

Tudor Chiuariu, celălalt „plod” politic al lui Relu Fenechiu, a fost condamnat în ianuarie 2014, printr-o sentință definitivă, la 3 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Sentința a fost pronunțată de un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În momentul condamnării, Chiuariu era președintle Comisiei Juridice din Senatul României.

Fost ministru al Justiției, Tudor Chiuariu a avut și un termen de încercare de 6 ani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

50 de ani de închisoare pentru 10 condamnați, în Dosarul ANRP. Crinuţa Dumitrean – 6 ani și 3 luni, Horia Simu – 6 ani și 4 luni

FOTO. Peștera lui Ali Baba, găsită de DNA la polițiștii șpăgari din „fabrica de permise auto”. Mormane de bijuterii și pungi cu bani în găleți. Mecanismul mitei

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here