Iohannis: „Vom reconstrui tot sistemul sanitar din temelii”. Spitalele vor fi reabilitate cu bani europeni

0
984
Președintele Iohannis a discutat cu specialiștii din sistemul medical despre problemele concrete ale spitalelor din România și promite o reformă din temelii în perioada 2021-2024. FOTO: Facebook Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat miercuri, la sfârșitul unei ședințe ținute la Palatul Cotroceni cu specialiștii pe tema epidemiei de Covid, că rețelele electrice și sistemele de alimentare cu oxigen ale spitalelor din țară vor fi reabilitate cu fonduri europene.

Șeful statului, care a participat la ședință împreună cu premierul Ludovic Orban, a menționat că dicuția a avut ca subiect echipamentele medicale și rețelele de electricitate din spitalele publice. La discuții au venit, conform lui Iohannis, nu doar reprezentanți ai Guvernului, ci și experți, medici, ingineri medicali.

„Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989“

Președintele spune că se pregătește o reformă masivă a sistemului de sănătate din România, operațiunea urmând a fi demarată imediat după alegerile din 6 decembrie: „Specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitalele publice, secții care, așa cum știm, sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19 pe care trebuie să le gestioneze.
Mi-a fost prezentată inclusiv o analiză a disfuncționalităților și defecțiunilor care pot apărea pe perioada de funcționare a acestor aparate, cu exemple punctuale de la nivelul diferitelor spitale din țară care au secții sau compartimente de Terapie Intensivă. Discuția de astăzi a fost extrem de utilă și au fost identificate deja câteva soluții concrete, care vor fi preluate de autorități și puse în aplicare. În primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, și a rețelelor electrice. Aici am găsit împreună soluția pregătirii unui program de finanțare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă și la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România.

Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul nostru medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale neglijate ani și ani de zile. Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare. Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă și deplin angajată în slujba binelui românilor“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here