miercuri, februarie 28, 2024
AcasăLumeaEuropa"Haiducia" Suediei ia sfârșit: "Nu organizaţi mese, nici sărbători! Anulaţi-le!". Întâlniri de...

„Haiducia” Suediei ia sfârșit: „Nu organizaţi mese, nici sărbători! Anulaţi-le!”. Întâlniri de maximum 8 persoane

-

Relaxarea suedeză ia sfârșit. Confruntat cu creșterea alarmantă a numărului de infectări, Guvernul de la Stockholm a anunţat luni că limitează reuniunile publice la maximum 8 persoane. Este o premieră de la începutul pandemiei, informează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Până acum, Suedia a adoptat o strategie mai puţin strictă decât alte ţări în faţa pandemiei de Covid-19.

Limita de persoane pentru adunări publice, fixată până acum la 50-300 de persoane în funcţie de caz, se va reduce la 8 persoane timp de o lună, începând din 24 noiembrie.

Este o măsură „foarte intruzivă” şi „fără precedent”, dar „necesară” pentru a face să scadă curba de infectări, a justificat premierul suedez Stefan Löfven în timpul unei conferinţe de presă.

- Advertisement -

„Nu mergeţi la sala de fitness, nu mergeţi la bibliotecă, nu organizaţi mese, nici sărbători! Anulaţi-le!”, a îndemnat premierul Suediei.

Aceasta este una dintre rarele restricţii decise de ţara scandinavă, a cărei strategie atipică a făcut să fie privită cu rezerve, dar și cu interes.

Regatul suedez, cu 10,3 milioane de locuitori, a avut o strategie sanitară fără port de mască, fără carantină sau închiderea magazinelor, însă şi-a îndemnat populaţia să-şi limiteze contactele şi să lucreze în sistem de telemuncă, pe cât posibil. În Suedia, „recomandările” valorează cât nişte reguli, însă nu sunt însoţite de măsuri coercitive şi nici de sancţiuni, exceptând strict cazurile când este depăşită limita de persoane în timpul unor reuniuni publice.

- Advertisement -

Şi în sfera privată, aceasta din urmă este o recomandare, nu o interdicţie în sensul strict al cuvântului.

Restaurantele şi barurile vor continua să poată primi mai mult de 8 persoane, însă nu mai mult de 8 la aceeaşi masă.

În faţa celui de-al doilea val de pandemie, autorităţile suedeze au introdus deja luna trecută noi recomandări regionale mai stricte, ce constau în special în limitarea contactelor în afara gospodăriilor şi evitarea locurilor închise. Acum, ele vizează cea mai mare parte a teritoriului suedez.

De asemenea, Guvernul suedez a anunţat săptămâna trecută interzicerea vânzării de alcool după ora 22.00, până în februarie. În afară de aceasta, la Stockholm şi Göteborg, vizitele la căminele de bătrâni – puternic afectate în timpul primului val al pandemiei – sunt din nou interzise.

Bilanţul deceselor a început din nou să se agraveze în ultimele zile în Suedia: vineri au fost anunţate aproape 6.000 de cazuri de infectări şi 42 de decese suplimentare, ceea ce a majorat cifrele totale în Suedia la peste 177.000 de infectări şi 6.164 de morţi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -