Concluzia finală a studiilor clinice: vaccinul anti-Covid de la Pfizer/BioNTech are eficiență 95% și nu are efecte secundare

1
2229

Concluziile finale ale studiilor clinice din studiul fazei 3 (ultima) a vaccinului anti-Covid produs de BioNTech și Pfizer sunt cât se poate de încurajatoare: eficiență de 95% și nu prezintă efecte secundare serioase. Acesta este anunțul făcut miercuri de producătorii vaccinului, citați de CNN.

Studiul a cuprins 43.000 de persoane de toate vârstele și din diferite țări. Subiecții au fost împărțiți în două grupe: unii au primit vaccinul, alții au primit placebo (li s-a făcut o injecție cu substanță neutră, care nu conținea vaccinul). Cei vaccinați nu știau dacă li s-a administrat vaccinul sau placebo.

În total, s-au infectat 170 de persoane dintre subiecții studiului. 162 dintre ele primiseră placebo. Dintre cei vaccinați cu vaccinul real, doar 8 s-au îmbolnăvit.

Producătorii au anunțat: “Eficacitatea a fost constantă în funcție de vârstă, rasă și etnie. Eficacitatea observată la adulții cu vârsta peste 65 de ani a fost de peste 94%“.

Vaccinul reduce puternic și incidența cazurilor grave în rândurile celor 5% care, deși vaccinați, fac totuși Covid: “Au fost 10 cazuri severe de Covid-19 observate în proces, cu nouă dintre cazuri care au apărut în grupul placebo și unul în grupul vaccinat“.

Singurul efect advers reimțit a fost oboseala: 3,7% dintre subiecții injectați cu vaccinul anti-Covid au reclamat că s-au simțit obosiți.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Zilele trecute era de 90%. De cind concurenta americana a anuntat 95% hop ca a recalculat si Pfizer si a crecut si la ei la 95%.
    Bine ar fi sa fie asa insa cresterea asta din condei miroase a pacaleala. Oricum tot in urma americanilor sunt. Vaccinul Pfizer trebuie stocat la -80 grade in timp ce cel american la -5 grade. Cheltuieli suplimntare pentru vaccinul Pfizer. Platim, insa sa merite, nu a fie doar o alta afacere bigpharma. Sa ne facem abonamnt si sa repetam vaccinul la fiecare 6 luni, ani de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here