Orban: “Fără carantină am fi avut de 10-20 de ori mai multe cazuri. Nu știu altă țară în care instituțiile să boicoteze măsurile de protecție a cetățenilor“

0
5207

Premierul Ludovic Orban este de părere că, dacă România n-ar fi intervenit prompt la mijlocul lunii martie, instituind carantina sau izolarea pentru persoanele venite din străinătate, acum am fi avut de 10-20 de ori mai multe cazuri de infectare cu coronavirus.

Afirmația a fost făcută în contextul bizarei sentințe a Curții Constituționale, care a descoperit acum că o lege din 2014 nu respectă legea fundamentală a României, iar carantina și internarea pentru bolnavii contagioși le încalcă acestora drepturile.

„Exista baza legală și înainte pentru toate măsurile pe care le-am luat. Unde am fi fost dacă n-am fi putut să luăm aceste măsuri de izolare și de carantină instituționalizată?”

Înaintea ședinței de Guvern în care s-a adoptat un nou proiect de lege privind carantina și izolarea, Orban a menționat: „Exista baza legală și înainte pentru toate măsurile pe care le-am luat. Unde am fi fost dacă nu am fi putut să luăm aceste măsuri de izolare și de carantinare instituționalizată? Noi am avut expunere uriașă în cazul cetățenilor veniți din țări cu rată mare de infectari. Fără măsura carantinei am fi avut în România cazuri de 10-20 de ori mai numeroase”.

Începând din martie, de când a izbucnit epidemia de coronavirus în Europa, PSD și instituțiile controlate de acest partid – Parlamentul, Curtea Constituțională, Avocatul Poporului printre ele – s-au angajat într-o luptă surdă cu Guvernul. Au fost depuse toate eforturile pentru a zădărnici măsurile legale de protecție, statului luându-i-se una câte una toate pârghiile pentru a acționa contra celor care nu respectă normele sanitare necesare.

În paralel, PSD și propaganda rusă au alimentat masiv teorii ale conspirației: virusul nu există sau nu e periculos, se urmărește vaccinarea obligatorie a populației, Iohannis vrea dictatură, Oculta Mondială vrea să distrugă România etc. În prima linie a conspiraționiștilor au fost chiar Marcel Ciolacu și Victor Ponta.

PSD face eforturi acum să i ducă România la catastrofa epidemiologică și prăbușirea economică pe care le prognozase

PSD, care prognozase inițial (și mizase pe asta) o catastrofă epidemiologică și un dezastru economic, a fost nevoit să se replieze.

Zecile de mii de morți așteptați de social-democrați n-au apărut, iar prăbușirea de peste 9% din PIB n-a avut loc.

Așa că s-a început o acțiune de sabotare care, după luni de insistențe, a început să dea roade. România e acum, ca număr de cazuri zilnice de infectare, aproape de maximum atins în plină epidemie. Oamenii încalcă masiv normele de protecție, pe de o parte convinși de conspiraționiști că nu e niciun pericol, pe de alta știind că nu pot fi sancționați după deciziile succesive ale CCR.

Premierul Orban a remarcat luni: „Nu știu altă țară afectată de epidemie în care unele instituții să se implice în boicotarea unor măsuri de protecție a cetățenilor implementate de Guvern. Vom încerca să convingem parlamentarii de necesitatea aprobării rapide a unei astfel de legi. Orice demers al guvernului și al autorităților a fost boicotat, îngreunat și aș spune în multe privințe sabotat de atitudinea unor oameni politici, de decizii care au fost luate împotriva voinței Guvernului și de atitudinea unor instituții publice care s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD. La fiecare lovitură dată împotriva dreptului cetățenilor români la sănătate, am avut soluții și de data asta iar venim cu soluții”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here