Peste 500 de bolnavi de Covid, externați la cerere după hotărârea CCR. Ministrul Sănătății: “Pot umbla liberi. N-avem nicio pârghie să-i obligăm să stea în case”

0
1011
După sentința CCR, bolnavii asimptomatici, dar contagioși nu doar că pot pleca din spital când vor, dar nici nu pot fi sancționați dacă nu respectă carantina. Sute s-au externat deja și acum pot, teoretic, să fie prezenți oriunde, chiar și în cele mai aglomerate locuri. FOTO: Digi24

Într-o singură zi s-au externat la cerere peste 500 de pacienți bolnavi de Covid-19, iar autoritățile nu mai au nicio pârghie de control sau verificare asupra acestor persoane contagioase după ultima decizia a Curții Constituționale.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a mărturisit luni, la Digi24, că statul român nu mai are în acest moment nicio pârghie legală pentru a-i obliga pe pacienții contagioși, bolnavi de Covid-19, să respecte izolarea la domiciliu după ce au fost externați la cerere.

Judecătorii CCR au descoperit că o lege de acum 14 ani nu e contituțională, iar oprirea bolnavilor contagioși în spitale este o restrângere a drepturilor fundamentale

După ce a decis anularea sancțiunilor aplicate celor care n-au respectat restricțiile în perioada stării de urgență – în special membri ai clanurilor interlope potoliți doar cu mascații –, CCR a aplicat miercurea trecută încă o lovitură autorității statului român. Judecătorii fideli PSD din această instituție au stabilit că internarea obligatorie și carantina celor bolnavi și contagioși sunt neconstituționale. Exact la fel cum s-a întâmplat și când s-a declarat ilegală starea de urgență, CCR a descoperit că prevederile unei legi din 2006 (de acum 14 ani!) depășesc Constituția.
Instituirea carantinei prin ordin de ministru este “o veritabilă privare de libertate” și o “restrângere a drepturilor fundamentale”, spun acum judecătorii CCR.

Aceasta este, de fapt, continuarea unuia dintre fronturile de atac deschise de PSD în ultima perioadă prin Avocatul Poporului, Renate Weber. Aceasta a pus spitalele sub monitorizare pentru torturarea pacienții și a acuzat că unitățile spitalicești sunt spații de detenție pentru că nu-i lasă pe bolnavii contagioși să plece acasă.

PSD controlează Parlamentul, CCR și Avocatul Poporului, prin care blochează sau anulează orice încercare a Guvernului de a controla epidemia

Lupta politică a devenit astfel absurdă. PSD controlează Parlamentul și instituții-cheie precum Avocatul Poporului și CCR, prin intermediul cărora blochează sau anulează toate încercările Guvernului de a face față crizei sanitare. În paralel, politicienii PSD propagă teorii ale conspirației și susțin public că virusul nu există sau că, oricum, nu e periculos.

Acum, după ce Avocatul Poporului a declanșat mecanismul de monitorizare a torturii pentru spitale, CCR a stabilit că „privarea de libertate este o măsură gravă care nu se justifică decât dacă alte măsuri mai puţin severe au fost considerate ca insuficiente pentru a garanta interesul public sau exigenţele publice ale detenţiei. Astfel, privarea de libertate trebuie să apară ca o măsură indispensabilă în circumstanţele date”.

Actualii judecători ai CCR, pe care CEDO i-a acuzat că au încălcat ei înșiși Constituția și au făcut abuz de putere privând-o pe Laura Kovesi de dreptul la apărare, n-au ținut cont, în toată pledoaria, de dreptul oamenilor la sănătate. Lăsându-i pe cei bolnavi de Covid-19 să poată iei din spital la cerere pentru că, altfel, ar fi vorba de o “detenție de ordin medical”, membrii CCR îi ignoră pe toți ceilalți români care ar trebui protejați de riscul îmbolnăvirii.

Ministrul Sănătății speră că noile reglementări, în acord cu observațiile CCR, ar putea fi gata într-o săptămână. Până atunci, nimeni nu-i poate împiedica pe bolnavii contagioși să iasă din spitale și să infecteze cât mai multă lume.

Acesta pare și scopul PSD. Social democrații se străduiesc să crească numărul victimelor pentru a putea acuza apoi, în campania electorală pentru alegerile din toamnă, că autoritățile au fost incompetente și că din cauza lor au murit oamenii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here