duminică, mai 26, 2024
AcasăNewsLa solicitarea ministrului Năsui, premierul Cîțu trimite Corpul de Control la Ministerul...

La solicitarea ministrului Năsui, premierul Cîțu trimite Corpul de Control la Ministerul Economiei, pentru a verifica alocarea celor 478 de milioane de euro pentru IMM-uri

-

Premierul Florin Cîțu (PNL) a anunțat vineri că trimte Corpul de Control la Ministerul Economiei, pentru o investigație privind Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri). Solicitarea a venit chiar de la ministrul Claudiu Năsui (USR-PLUS), nemulțumit că programul guvernamental „nu își atinge scopul”.

„După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului. Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite”, a scris Cîțu pe Facebook.

Tot pe Facebook, dar cu aproape o oră mai devreme, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat: „Măsura 3 nu își atinge scopul. Am discutat cu premierul soluții”.

Iar prima soluție găsită este verificarea de către Corpul de Control al Prim-Ministrului a întregii proceduri, care se desfășoară cu suportul tehnic al Serviciului Român de Telecomunicații (STS).

- Advertisement -

Există mari suspiciuni că a fost viciat procesul de depunere a proiectelor și că a fost influențat modul în care arată listele preliminare cu aplicanții la granturile de investiții din cadrul Măsurii 3 (destinată IMM-urilor). Caz concret: în afară de administratorii de firme, la datele de pe platforma de înscriere ar fi avut acces și alte persoane.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a precizat pentru Hotnews. ro că va discuta cu STS și va cere o investigație, un audit al platformei.

Măsura 3, adresată întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), prevede acordarea unor fonduri nerambursabile de 50.000 – 200.000 euro pentru fiecare societate acceptată în program.

- Advertisement -

Bugetul total este de 550 milioane de euro, dintre care 478,25 milioane euro sunt ajutor nerambursabil, iar 71,75 milioane de euro reprezintă cofinanțarea asigurată de beneficiarul final.

Sesiunea de înscrieri pentru depunerea proiectelor a fost deschisă în perioada 3 decembrie 2020 (ora 10.00) – 29 ianuarie 2021 (ora 20.00), pe site-ul oficial granturi.imm.gov.ro.

Anunțul lui Claudiu Năsui (vineri, ora 9.15)

„Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată.

Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile.

Practic, mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă CoVid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente.

Am încercat să rezolvăm cât mai multe probleme legate de aceste scheme de ajutor de stat. De la blocaje în evaluare la găsit finanțare pentru ele. Pentru toate cele 3 măsuri, a trebuit să reparăm mașina din mers. Am reușit să găsim și finanțare, grație ministrului Cristian Ghinea. Am reușit să creștem ritmul de procesare pe M2 de 7 ori. M1 avem toată intenția să-l refacem, de data asta cu cei care au fost omiși prima dată.

De când am venit în minister, am zis că voi asigura continuitatea măsurilor deja începute, în ideea că nimeni nu trebuie să sufere din cauza schimbării Guvernului. Cu cifrele acestea însă ne dăm seama că măsura nu își atinge scopul. Am discutat cu premierul soluții. Vă voi ține la curent.”

Anunțul lui Florin Cîțu (vineri, ora 10.00)

„După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului.

Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite.

În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -