Premierul Cîțu, furios: „Ieșiți din birouri și faceți-vă treaba, altfel plecați toți acasă!”. Mesaj tăios către „angajații din administrație, Ministerul Sănătății, inspectori, DSP-uri”

8
3723

Premierul Florin Cîțu a avut vineri la prânz o intervenție vehementă, după dezastrul de la Institutul “Matei Balș”, unde vineri dimineață 5 oameni au murit într-un incendiu. Primul ministru a lansat un avertisment angajaților din administrație, avertizându-i că, dacă vor continua să nu-și facă treaba, vor fi dați afară fără discuții.

Cîțu a criticat dur și structura bugetului din Sănătate, unde lipsesc investițiile, iar peste 80% din bugetul spitalelor se duce pe salariile și sporurile angajaților. Problema pleacă din timpul guvernării PSD, care a majorat salariile lucrătorilor din Sănătate (lucru salutar, dealtfel), dar nu a alocat și fonduri suplimentare spitalelor, care trebuie să se descurce cu același buget, dar având cheltuieli duble cu veniturile angajaților.

„Nu putem cheltui 95% din resurse pentru salarii și sporuri, e nevoie de mai multe investiții pentru a evita asemenea tragedii“

Mărirea fulminantă a veniturilor din administrația publică (în special cea locală – primării și direcții ale primăriilor) a creat o “anvelopă” salarială atât de mare, încât România este complet blocată. Nu mai sunt deloc bani pentru investiții – toate resursele se duc pe achitarea salariilor bugetare. Peste acest dezechilibru major a venit, începând din 2020, criza economică generată de pandemie.

Guvernul se chinuie acum de peste două săptămâni să finalizeze bugetul pe 2021 astfel încât deficitul să nu treacă de 7%.

Premierul a explicat vineri: “Metehnele sistemului de sănătate au fost prezente și azi (n.r. – la incendiul de la Institutul „Matei Balș”). Deși au fost alocate resurse importante, 6,1% din PIB anul trecut, doar puțini au mers spre investiții. Nu putem să mergem așa mai departe. Nu putem cheltui 95% din resurse pentru salarii și sporuri, e nevoie de mai multe investiții pentru a evita asemenea tragedii. O tragedie s-a întâmplat și anul trecut (n.r. – la Spitalul din Piatra-Neamț) și pare că nu am învățat nimic. Așa nu mai merge. Le spun angajaților din administrație, Ministerul Sănătății, inspecțiile de control ale Ministerului Sănătății, Direcțiilor de Sănătate: ieșiți din birouri și faceți-vă treaba, altfel plecați cu toții acasă acasă“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

8 COMENTARII

 1. Domnul Câțu aruncă cu vorbe. Am avut parte până acum un an și trei luni de „vorbe roșii” acum vorbele și-au schimbat doar culoarea. Sunt „galbene”. Fără trezirea noastră care să-i sperie „bine rău de tot” pe așa-zișii politicieni nu se va întâmpla nimic în țara asta. Mergem de 30 de ani și votăm, iar și iar, aceiași mincinoși. Ce-au făcut pentru noi? Nimic. Noi votăm și ei ne fură. Avem noi drumuri, căi ferate, spitale? Noi nu. Ei nu au nevoie. Ei au varianta CALEA AERULUI. Îl doare în spate de noi pe politicianul român. Până nu îi vom face să înțeleagă că ei sunt aleși să ne servească, nu invers, nu va fi liniște în țara asta.

 2. Ce salari mari bah unde vedeti voi salarii mari ?! Voi nu mai aveti creier chiar deloc ?! 10 medici pe zi parasesc romania si voi va luati dupa fenta lu i catu ?!?
  Bine ca avem bani sa dam pe fiare vechi americanesti si n-avem bani sa ne platim medici. handicapatilor!!!

  • Esti un imbeil pesedist, nu-i asa? Vrei exemple de sefi de sectie cu salarii de de peste 40 000 lei pe luna? Cauta pe net ca sunt o gramada de exemple. Intra pe site-ul unui singur spital si vezi declaratiile de avere. Unele sunt in mod evident MINCINOASE – de ex dau numai salariul de baza fara sa dea si garzile! Intra si vezi la Bals cat sunt de mici salariile. Ca sunt acolo.

   1. Problema nu o constitue salariul. Ci faptul ca un doctor munceste de rupe in timp ce celalalt chiuleste de rupe si amandoi au acelasi salariu.
   2. Salariile au fost crescute de imbecilii de la pesede in mod egal pentru toti, fara a se lua in considerare munca si valoarea muncii depuse.
   3. Marirea pesedista a salariilor s-a tradus in masini scumpe in parcarile spitalelor si excursii in locuri exotice. Banii pe care ii face un spital se duc toti sau aproape toti in salariile marite ale cadrelor medicale.
   4. Nu s-a intarit cu nimic eficienta si disciplina in spitalele de stat. S-au aruncat bani aiurea fara a cere nimic in schimb.
   5. Doctorul adevarat pleaca din tara sau la privat. Nu sta in jegul pesedist ce a sufocat spitalele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here