duminică, mai 26, 2024
AcasăNewsPremieră istorică: bugetul Capitalei e făcut la masă cu societatea civilă! Nicușor...

Premieră istorică: bugetul Capitalei e făcut la masă cu societatea civilă! Nicușor Dan: „Fără aranjamente, fără dictat, fără cadouri pentru băieți deștepți”

-

Pentru prima oară în istoria orașului București – și, foarte probabil, în istoria întregii țări –, bugetul orașului e făcut de edili, zilele acestea, la masă cu reprezentanții societății civile. Nicușor Dan, noul primar al Capitalei, a invitat la Primărie, pentru dezbaterea bugetului, reprezentanți ai ONG-urilor.

Este o schimbare radicală de abordare față de situația din mandatul Gabrielei Firea, unde totul se făcea pe ascuns, iar Primăria fusese transformată într-o fortăreață inexpugnabilă, unde accesul cetățenilor “obișnuiți” era strict interzis, iar ONG-urile erau chiar inamici declarați.

Nicușor Dan, care a câștigat alegerile în pofida opoziției disperate a mafiilor, promite că va fi “un buget cinstit și realist”, care se va face “fără aranjamente contra bucureștenilor, fără dictat administrativ, fără cadouri pentru băieții deștepți”. Este, de fapt, antiteza a ceea ce se întâmpla în administrația PSD.

Miercuri s-a discutat despre transport, mediu, urbanism, educație și cultură. În zilele următoare urmează alte domenii, iar în februarie, spune Nicușor Dan, proiectul de buget va fi pus în dezbatere publică “autentică, nu mimată”.

- Advertisement -

Nu e prima acțiune prin care Nicușor Dan „rupe” total Primăria de trecutul cu practicile de tip mafiot. Atacat sistematic de aliații Gabrielei Firea, care a încercat să-l compromită acuzându-l de lucrurile pe care le făcea chiar ea, matematicianul a pornit un proces de transparentizare a activității. A scos paznicii de la ușile birourilor din Primărie, a publicat achizițiile din perioada 2018-2020, a stopat deja demolarea mai multor clădiri de patrimoniu pe care mafia imobiliară se pregătea să le înlocuiască, în baza avizelor date de Firea, cu blocuri.

Cel mai greu va fi să scape însă de cârdul de rude și pile ale clanului Firea-Pandele, dar și de clientela de partid plantată de PSD în administrație. Cei mai optimiști dintre experți vorbesc despre un proces îndelungat și de o luptă surdă care va dura până la un an, un an și jumătate, mai ales că Firea, după ce a pierdut alegerile, s-a grăbit să le facă tuturor contracte-beton, dezavantajoase pentru angajator (Primăria București).

Nicușor Dan despre elaborarea bugetului pentru București pe 2021

Construim în mod transparent bugetul Primăriei Capitalei pentru acest an – împreună cu direcțiile PMB, consilierii municipali și organizațiile non-guvernamentale. Fără aranjamente contra bucureștenilor, fără dictat administrativ, fără cadouri pentru «băieți deștepți».

- Advertisement -

Azi am avut prima rundă de discuții, concentrându-ne pe transport, mediu înconjurător, urbanism, educație și cultură. Urmează discuții pe celelalte domenii, iar la sfârșitul acestei luni vom avea o primă formă a bugetului pentru 2021, care va fi supusă dezbaterii publice în cursul lunii februarie. Sunt consultări autentice, nu mimate; luăm în calcul puncte de vedere diferite și promovăm soluții argumentate.

Va fi un buget cinstit și realist, care va ține cont atât de proiectele în derulare, cât și de nevoia pentru noi investiții.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ruptură la vârf în PNL. Rareș Bogdan, atac dur la Orban: „I s-a umflat capul la Palatul Victoria! Cu excepția lui Boc, toți premierii s-au stricat la cap, au ieșit trăncăniți la cap”

* Atac macabru al lui Roșca Stănescu la adresa lui Orban: „Va trebui să plece de la PNL, cu picioarele înainte sau cu picioarele pe altă parte!”

* „Atacurile violente” la adresa lui Ivan Patzaichin au venit de la președintele USR Sulina! Repudiat de partid, acesta și-a dat demisia, dar Patzaichin nu se răzgândește

* Păzea, Șoșoacă se înarmează! „De mâine voi face cerere pentru permis de port-armă. Trebuie să mă apăr cumva”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -