Nicușor Dan a publicat achizițiile Primăriei București în perioada 2018-2020. Ședințele Consiliului General vor fi transmise live

1
3565

Nicușor Dan, noul primar al Bucureștiului, își îndeplinește promisiunea privind transparentizarea activității în instituție. Zilele trecute, edilul a dat dispoziție să fie publicate pe SEAP toate achizițiile din bani publici făcute de Primăria București și companiile subordonate începând din 2018 până azi. Linkul a fost postat de Nicușor Dan chiar pe contul său de Facebook. Luni se mai face un pas: ședința Consiliului General, în care se vor lua câteva decizii importante, va putea fi urmărită live pe Facebook și pe site-ul Primăriei.

După perioada administrației Firea, când nici măcar despre licitațiile de zeci de milioane de euro nu se știa nimic, deschiderea către public a primăriei pare aproape ireală. Totuși, mai sunt foarte multe alte măsuri promise care, deocamdată, trenează. Printre acestea, desființarea companiilor municipale înființate de Firea pentru clientela politică. După 3 luni de la preluarea mandatului, Nicușor Dan conduce azi o ședință în care se va discuta nu desființarea acestor companii-sugativă, ci numirea noilor reprezentanți ai Primăriei în conducerile lor.

Deși nu pare mare lucru, publicarea programului anual al achizițiilor publice ale Primăriei în perioada 2018-2020 este, de fapt, foarte importantă. Urmând modelul brevetat de Florentin Pandele la Voluntari, unde s-a creat un stat în stat în care nici DNA nu îndrăznește să intre, Gabriela Firea a secretizat cu nonșalanță achizițiile din bani publici, deși legea o obliga să le publice.

Totul se petrecea în spatele ușilor închise, iar informațiile care ar fi trebuit să fie disponibile pe site-urile oficiale erau obținute de jurnaliști pe surse, cu mare dificultate, în pofida opoziției acerbe a administrației.

Ședințele din Consiliul General al Municipiului București erau o altă problemă. Firea se baricadase, inventând proceduri și reguli stufoase ca să împiedice accesul publicului la dezbateri. Decizii foarte importante, care au implicat cheltuieli de miliarde de euro, dar și schimbări care au influențat puternic viața locuitorilor, s-au luat astfel pe ascuns, oamenii aflând ce s-a întâmplat după consumarea evenimentelor.

Luni, ședința Consiliului General în care se va discuta un proiect de hotărâre pentru înființarea unei comisii de monitorizare a companiilor municipale va putea fi urmărită online, chiar pe site-ul www.pmb.ro.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Nicusor Dan isi respecta promisiunile. Nu aruncandu-se cu capul inainte, in gol, prin desfiintarea institutiilor deja acoperite de votul precedrntului Consiliu corupt si de legi confectionate la comanda mafiei, asa cum doresc avocatii platiti sau neplatiti ai statului mafiot, ca sa-l poata infunda.
    A transparentiza felul in care s-au cheltuit sume imense din banii publici, a da un exemplu de comportament corect, democratic este inceputul luptei cu mafia – o lupta extrem de grea, in care nu trebuie lasat singur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.